Σχετικά με Μονή Παναγίας Ροδέας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Σχετικά με Μονή Παναγίας Ροδέας


Δίπλα στη βενετσιάνικη έπαυλη, στο κέντρο του χωριού, βρίσκετε ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του Δήμου Μαλεβιζίου, ο ναός της Παναγίας της Ροδέας με το ερειπωμένο παρεκκλήσιο.
Το αρχικό κτίριο που χρονολογείται στη μεσοβυζαντινή περίοδο, ανήκε πιθανόν στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς με τρούλο. Τμήματα της τοιχοποιίας από τον αρχικό ναό διατηρούνται στη βόρεια, στην ανατολική και στην νότια πλευρά. Τα χαρακτηριστικά της συνδέουν την αρχιτεκτονική του ναού με την σχολή της Κωνσταντινούπολης, αποτελώντας παράλληλα τεκμήρια μιας ιδιαίτερα επιμελημένης κατασκευής του 11ου-12ου αιώνα.
Κατά την περίοδο της βενετοκρατίας ο ναός μετατράπηκε, ενσωματώνοντας τμήματα των παλαιότερων αρχιτεκτονικών φάσεων. Εργασίες ανακαίνισης, πραγματοποιήθηκαν το 13ου αιώνα, προφανώς μετά από κάποια καταστροφή, ενώ στα μέσα της ίδιας εκατονταετίας ο ναός τοιχογραφήθηκε. Τρεις αιώνες αργότερα, το 16ο αιώνα, ο ναός της Παναγιάς της Ροδέας ανακαινίσθηκε και πάλι όπου αναγράφηκε το έτος 1553 ενώ στο κέντρο βρίσκεται οικόσημο της οικογένειας Καλλέργη.



https://www.cretelife.gr/

Post Top Ad

.............