Φαράγγι Ξερόκαμπου – Λαμνώνι - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Φαράγγι Ξερόκαμπου – Λαμνώνι


Άλλο ένα άγνωστο σχετικά φαράγγι της περιοχής του Ξερόκαμπου. Από τον οικισμό του Ξερόκαμπου, καθώς παίρνετε το δρόμο για να ανεβείτε στο οροπέδιο της Ζήρου στα 2 χλμ απόσταση, διακρίνετε το φαράγγι, καθώς ανεβαίνετε τις στροφές.
Αρχίζει από 80 μέτρα υψόμετρο και καταλήγει στο μικρό οροπέδιο Λαμνώνι, 4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του οικισμού της Ζήρου σε υψόμετρο 660 μ. Η ανάβαση του φαραγγιού είναι σχετικά κουραστική αφού η υψομετρική διαφορά είναι σχεδόν 600μ (!) και συστήνουμε τους επισκέπτες που θέλουν να διασχίσουν το φαράγγι να ξεκινήσουν από πάνω (Ζήρο – οροπέδιο Λαμνώνι) κατηφορίζοντας προς τα κάτω. Με αυτό τον τρόπο θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες και δεν θα κουραστείτε σχεδόν καθόλου.

Σ’ όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας απολαμβάνετε την ομορφιά των άγριων τοιχωμάτων του φαραγγιού σε συνδυασμό με την πανοραμική θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος. Είναι ίσως το φαράγγι με τη λιγότερη βλάστηση στην ανατολική Κρήτη, διότι σε όλη σχεδόν τη διαδρομή δεν θα βρείτε ούτε ένα δέντρο, παρά μονάχα θάμνους και βράχια.
Από τη Ζήρο υπάρχει ένας ασφαλτόδρομος ο οποίος οδηγεί προς τον οικισμό Λαμνώνι. Στα 4 χμ της διαδρομής θα συναντήσετε το ομώνυμο οροπέδιο που περιβάλει τον εγκαταλειμμένο μικρό οικισμό. Καθώς περνάτε το οροπέδιο, ο πρώτος χωματόδρομος που φεύγει στα δεξιά, είναι εκείνος που οδηγεί στην είσοδο του φαραγγιού. Καθώς λοιπόν ακολουθείτε αυτό το χωματόδρομο, μετά από 1 χλμ περίπου, θα συναντήσετε ένα μετόχι και ακριβώς ανατολικά από το σημείο εκείνο αρχίζει να σχηματίζεται δειλά – δειλά το φαράγγι.
Θα περάσετε ένα μοναχικό αρμυρίκι δίπλα σε ένα πηγάδι. Επίσης, θα χρειαστεί να περάσετε μερικές πόρτες από συρματόπλεγμα (που χρησιμοποιούν οι βοσκοί). Υπάρχει ευδιάκριτο μονοπάτι από την αρχή του φαραγγιού μέχρι το σημείο που το φαράγγι τελειώνει πάνω στην άσφαλτο κοντά στον Ξερόκαμπο. Δεν είναι σηματοδοτημένο, όμως δεν θα συναντήσετε προβλήματα.
Όταν θα φτάσετε στον Ξερόκαμπο, σίγουρα θα απολαύσετε το μπάνιο σας στα σμαραγδένια νερά των παραλίων του. Η καλύτερη εποχή για να το περάσετε είναι από Νοέμβριο μέχρι Ιούνιο. Καθώς κατεβαίνετε το φαράγγι, η θέα που προσφέρει η υψομετρική διαφορά σε ορισμένα σημεία είναι καταπληκτική.

Post Top Ad

.............