Πτυχώσεις των «Πλακωδών ασβεστολίθων» στο Κάβο Σίδερο. - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Πτυχώσεις των «Πλακωδών ασβεστολίθων» στο Κάβο Σίδερο.

Πτυχώσεις των «Πλακωδών ασβεστολίθων» στο Κάβο Σίδερο.
Το Γεωπάρκο της Σητείας συνεχίζει να μας αποκαλύπτεται και να μας διηγείται τη γεωλογική ιστορία της Κρήτης. Να μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο , να μας δείχνει με το καλύτερο τρόπο την δύναμη της γης και της φύσης και να μας υπενθυμίζει, μια και εύκολα το ξεχνάμε, ότι αυτό τον τόπο τον έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας, ότι είμαστε φιλοξενούμενοι περιορισμένου χρόνου. Όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τη φύση, όσο ‘’δυνατοί ΄΄ θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε.
Στο κάβο Σίδερο, σε ένα από τους σημαντικότερους Γεώτοπους στο βορειανατολικό άκρο του Γεωπάρκου της Σητείας , οι τεράστιες πιέσεις που ασκήθηκαν στα πετρώματα πριν από εκατομμύρια χρόνια, δημιούργησαν αυτές τις εντυπωσιακές πτυχώσεις των «Πλακωδών ασβεστολίθων».
Η ηλικία τους προσδιορίζεται από μέσο ιουρασικό (δογγέριο: περίπου 175 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα) έως ανώτερο ηώκαινο (πριαμπόνιο: περίπου 37 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα).
Η ενότητα των «Πλακωδών Ασβεστολίθων», γνωστή και ως «Plattenkalke» ή ως «Μάνης – Κρήτης» είναι η σχετικά αυτόχθονη της Κρήτης με την έννοια ότι βρίσκεται τοποθετημένη στη βάση του οικοδομήματος των αλλεπάλληλων τεκτονικών καλυμμάτων που δομούν την Κρήτη. Πρόκειται για πελαγικούς, λεπτοστρωματώδεις μεταμορφωμένους ασβεστόλιθους (μάρμαρα) με πυκνά και εντόνως αισθητά τα επίπεδα στρώσεως. Διαμέσου των επιπέδων στρώσεως παρεμβάλλονται κερατόλιθοι και κόνδυλοι πυριτίου.





Post Top Ad

.............