Θυρανοίξια και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Καρυδιανής Ενορίας Μύθων - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Θυρανοίξια και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Καρυδιανής Ενορίας Μύθων




Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου τελέσθηκαν από Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο τα ιερά Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Παναγίας Καρυδιανής Μύθων, μετά τη ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αναστήλωσής του.

 
Μετά την ακολουθία του Όρθρου στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, τελέσθηκε ο Αγιασμός των Θυρανοιξίων. Στη συνέχεια, μετά το «Άρατε πύλας… και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξης» και την είσοδο του Αρχιερέως στο ναό,  ακολούθησε η απόπλυση της Αγίας Τράπεζας και η ένδυσή της με την αγία ενδυτή (το κατασάρκιο) και το ειλητό, και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον οποίο πλαισίωναν οι Εφημέριοι Μύθων, Μύρτου και Νέας Ανατολής Ιεράπετρας.

 
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, στο προαύλιο του ναού, ο Σεβ. κ. Κύριλλος κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο, κατά τον οποίο με λόγο λιτό και περιεκτικό αναφέρθηκε στην ιστορία της παλαιάς Μονής και στην πορεία των εργασιών, και ευχαρίστησε εγκάρδια όλους τους συντελεστές. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Από σήμερα ο παλαιός αυτός Ιερός Ναός, που χρονολογείται μεταξύ του 14ου και του 16ου αιώνα αναφέρεται στις πηγές ως Μονή αυθύπαρκτος και αυτάρκης, παραδίδεται και πάλι στη δημόσια λατρεία και καθίσταται λειτουργικός χώρος

 
 
Η Μονή της Παναγίας της Καρυδιανής υπήρξε τόπος μοναστών και ασκητών, μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Μέ τόν νόμο 553/1903 κρίθηκε διαλυτέα και μετετράπη σε Εξάρτημα της Ι. Μονής Φανερωμένης έως το 1928, που απεβίωσε ο τελευταίος ιερομόναχος π. Μελέτιος Τσιχλάκης. Με τον ιερό αυτό χώρο της Παναγίας Καρυδίου συνδέθηκε ο αοίδιμος Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης, ο οποίος από εδώ ξεκίνησε την μεγάλη εκκλησιαστική του σταδιοδρομία το έτος 1888, οπότε ήρθε στη Μονή για να βοηθήσει ως ιεροψάλτης στην τέλεση των ακολουθιών του Δεκαπενταύγουστου. […] Ετούτη την ιερή ημέρα των Θυρανοιξίων ενθυμούμαστε τους προαπελθόντας Πατέρες και Μοναχούς της Μονής Παναγίας του Καρυδίου, αλλά και τους Εφημερίους της Ενορίας Μύθων -στην οποία υπήχθη η πρώην Μονή μετά την κοίμηση του τελευταίου Μοναχού της π. Μελετίου Τσιχλάκη- τους μακαριστούς παπα-Κων/νο Γεγάκη, παπα-Ηλία Χρηστάκη και παπα-Ιωάννη Κριτσωταλάκη, τον παριστάμενο και συμπροσευχόμενο, πολλά κοπιάσαντα για την Παναγία του Καρυδίου π. Ιωάννη Ζερβάκη, επί εφημερίας του οποίου ξεκίνησε η ανάδειξη του προσκυνήματος με τη διάνοιξη του δρόμου, τον πρώην Εφημέριο της Ενορίας Ρίζας μακαριστό παπα-Νικόλαο Αλεξάκη και τον σημερινό Εφημέριο της Ενορίας Μύθων π. Γεώργιο Μανθαιάκη».


 
Όσον αφορά στις εργασίες συντήρησης ο Σεβ. κ. Κύριλλος τόνισε ότι: «Επί του μακαριστού Γέροντος και προκατόχου μας Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, το έτος 2010 εκπονήθηκε ειδική Μελέτη Συντηρήσεως  και Αποκαταστάσεως του Ι. Ναού της Παναγίας Καρυδιανής από τον καθηγητή του Παν/μίου Πατρών κ. Σταύρο Μαμαλούκο, η οποία μέσω της τότε αρμόδιας 13ης Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου υπεβλήθη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) και έτυχε της εγκρίσεώς του. Με απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου ορίσθηκε Ερανική Επιτροπή και πέρυσι ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Εσωτερικά και εξωτερικά αντικαταστάθηκαν τα εφθαρμένα επιχρίσματα και αφαιρέθηκαν τα πρόσθετα κονιάματα καθώς και τα πρόσθετα δάπεδα εντός του ναού. Συντηρήθηκαν από το συντηρητή κ. Μιχ. Τρουλλινό οι ιερές εικόνες και άλλα τμήματα του παλαιού τέμπλου, που τοποθετήθηκαν σε νέο από κυπαρίσσι. Επίσης τοποθετήθηκε μπρούτζινος πολυέλαιος και αντικαταστάθηκαν τα κουφώματα του ναού. Στον περιβάλλοντα χώρο πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες τεχνικές επεμβάσεις για την εξυγίανση της θεμελίωσης του ναού και επιδιορθώθηκαν τα υφιστάμενα στατικά προβλήματά του. Αφαιρέθηκαν οι αταίριαστες με το μνημείο πέργκολες, καθώς και τα πρόσθετα μπετένια και ο αύλειος χώρος διαμορφώθηκε με πέτρινα τοιχία αντιστήριξης και τοποθετήθηκε καγκελόποτρα. Επίσης συντηρήθηκε το μοναδικό υφιστάμενο κελλί, δυτικά του ναού. Όλες οι εργασίες έγιναν με παραδοσιακά υλικά και με σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και με απόλυτο σεβασμό στο μνημείο».


Επίσης, ο Σεβ. ευχαρίστησε την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, την αρχαιολόγο κ. Γογώ Μοσχόβη, την Αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Δάφνη Χρονάκη, η οποία είχε την επίβλεψη του έργου, τον Αιδεσιμώτατο Εφημέριο της Ενορίας Μύθων π. Γεώργιο Μανθαιάκη, τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής, όλους τους μικρούς και μεγάλους, επώνυμους και ανώνυμους δωρητές και συνδρομητές του έργου που ευχαρίστως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τοπικής Εκκλησίας, προσφέροντας εκ του υστερήματος ή του περισσεύματός τους και συμβάλλοντας με οποιονδήποτε τρόπο στην αναστήλωση του ναού. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Ιερολ. Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως π. Αμβρόσιο Σκαρβέλη, που εξ αρχής με ιδιαίτερο ζήλο, μεράκι και ακάματο ενδιαφέρον συντόνισε με επιτυχία τις αναστηλωτικές εργασίες.

 
Τέλος, ευχήθηκε η Παναγία η Καρυδιανή να σκέπει, να προστατεύει και να περιφρουρεί τη ζωή, τις οικογένειες και τα παιδιά όλων που προσήλθαν στα Θυρανοίξια για να λάβουν την ευλογία της.
Στη συνέχεια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε ο Αιδεσ. Οικονόμος π. Γεώργιος Μανθαιάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μύθων, ο οποίος σημείωσε ότι η αναστήλωση και ανακαίνιση της Παναγίας της Καρυδιανής ήταν πόθος ετών για την τοπική κοινωνία και τους πολυάριθμους προσκυνητές της. Ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο που με την ευλογία και την καθοδήγησή του ξεκίνησαν και πραγματοποιήθηκε το σημαντικότερο μέρος των εργασιών συντήρησης, και ως Πρωτοσύγκελλος προεξήρχε πάντοτε στην πανήγυρη της Υπαπαντής ενώ του ευχήθηκε κατ’ άμφω υγεία και δύναμη. Επίσης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στα Μέλη της Ερανικής Επιτροπής, στους μικρούς και μεγάλους δωρητές, στους αρχαιολόγους, μηχανικούς, τεχνίτες και εργάτες, και όλους όσοι κοπίασαν για αυτό το σπουδαίο έργο. Επίσης, αναφέρθηκε στο μακαριστό Μητροπολίτη Ευγένιο, επί ημερών του οποίου ξεκίνησε η μελέτη του έργου, καθώς και στους πρώην Εφημερίους Μύθων, στον μακαριστό π. Ηλία Χριστάκη και στον παριστάμενο παπα-Γιάννη Ζερβάκη, οι οποίοι προσέφεραν πολύτιμη διακονία στην Παναγία του Καρυδίου. 
Ακολούθησε η ευλόγηση των άρτων από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, ο οποίος στη συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο στους τάφους των μοναχών και ασκητών της παλαιάς Μονής, υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Πατριάρχου Μελετίου, των μακαριστών Ιερομονάχου Μελετίου Τσιχλάκη, Ιερέων Κων/νου Γεγάκη, Ηλία Χριστάκη, Ιωάννου Κριστωταλάκη και Νικολάου Αλεξάκη, του Γεωργίου Ζερβάκη (Επιτρόπου), ως και «πάντων των ενθάδε κειμένων».
Στο τέλος στον περιβάλλοντα χώρο του ναού παρατέθηκε δεξίωση για όλο το εκκλησίασμα.

Στην Ακολουθία των Θυρανοιξίων και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που ακολούθησε παρέστησαν ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και τέως Αντιδήμαρχοι κ. Γεώργιος Κουγιουμτζάκης και κ. Εμμανουήλ Ζερβάκης, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Μουρνιών κ. Εμμαν. Δαμασκηνάκης, Μύρτου κ. Αλέκος Παντελάκης και Μύθων κ. Γεώργ. Ταυλάκης και πλήθος κόσμου από τα δυτικά χωριά και την πόλη της Ιεράπετρας .

Post Top Ad

.............