Στου νου μου το μπαλκόνι”-Μια έκδοση με στίχους του Μανόλη Καλομοίρη (Λιόντας), ενός σπουδαίου Ανωγειανού Μαντιναδολόγου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Στου νου μου το μπαλκόνι”-Μια έκδοση με στίχους του Μανόλη Καλομοίρη (Λιόντας), ενός σπουδαίου Ανωγειανού Μαντιναδολόγου

Φεγγάρι μου η χλωμάδα σου προδίδει τον καημό σου,
μα είσαι βουβό για αυτό κρατάς, κρυφά το μυστικό σου..
——————————————————————————–
Τ’ άλλο φεγγάρι κοπελιά κάμε το κόπο κι έλα,
για θα με φέρει ο λογισμός στση αγάπης σου τη τρέλα..
——————————————————————————–
Όνειροκαλεσμένη μου, στερνή του νου μου σκέψη,
έλα να σεργιανίσουμε στση αυγής τη πρώτη φέξη..
————————————————————————–
Σαν την παλιά Ανωγειανή, αρχοντοστολισμένη,
περνά και νιώθω το σεβντά, στση αγκάλες μου να μπαίνει..”

Το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και οι εκδόσεις Αεράκης με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παρουσιάζουν ένα ακόμη ποιητικό έργο, με τίτλο “Στου νου μου το μπαλκόνι” του Μανώλη Καλομοίρη, που συνδέεται με την ψυχή και τη λαλιά των Ανωγείων και γενικότερα της Κρήτης.
Ο Μανώλης Καλομοίρης (Λιόντας) γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1925 στ’Ανώγεια Ρεθύμνης. Γιος του Νικόλα και της Μαρίας Καλομοίρη από το Περαχώρι (ανωγειανή γειτονιά), είναι παντρεμένος με την Ριρίκα Αλκιβιάδη Σκουλά (Γρυλιού) και έχουν τρεις κόρες κι έναν υγιό.
Το 1943 εντάχθηκε, μαζί με άλλους συγχωριανούς του στην Εθνική Αντίσταση. Μέχρι το 1970, περίπου, έζησε στ’ Ανώγεια και από τότε κατέβηκε στο Ηράκλειο και εργάστηκε στην ταβέρνα “Ντελίνα” του Βασίλη Σκουλά, που είναι αδελφός της γυναίκας του εκεί οι αυθόρμητες, αλλά και απόλυτα αυθεντικές μαντινάδες του Λιόντα μαζί με το τραγούδι του Βασίλη Σκουλά σφράγισαν πολλές προσωπικές και κοινωνικές, αλλά και “πολιτικές” (σε δύσκολους καιρούς) στιγμές, σαν νεότερα επιγράμματα ανάλογα μ’εκείνα των αρχαίων “λαϊκών ποιητών”.
Πολλές μαντινάδες του, τραγουδισμένες από το Νίκο Ξυλούρη, το Νίκο Μανιά, τον Γιώργη Καλομοίρη, το Βασίλη Σκουλά και άλλους Κρητικούς καλλιτέχνες, πέρασαν ἁπ’ τα χείλη στην καρδιά” των μερακλήδων κι έγιναν αγαπημένα και αθάνατα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης.
Στο μικρό αυτό βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας παρουσιάζεται με ευλάβεια και σχολαστικότητα το μεγαλύτερο μέρος του ποιητικού έργου του Λιόντα με την ελπίδα, ή μάλλον τη βεβαιότητα, ότι θα προσφέρει στιγμές γνήσιου κρητικού ποιητικού μεγαλείου (βάλσαμο του καημού και φάρμακο για την αντιμετώπιση της λησμονιάς) στην ευαίσθητη ψυχή σας.
Στέλιος Αεράκης
Επιμέλεια Θεόδωρος Ι.Ρηγινιώτης
Διαβάζοντας το μικρό αυτό βιβλίο μπορείτε να διακρίνετε την ευλάβεια και τη σχολαστικότητα στο μεγαλύτερο μέρος του έργου. Το βιβλίο συνοδεύεται από ένθετο cd σε μουσική επιμέλεια του Χρήστου Στιβακτάκη, ο οποίος παίζει και λούτο – λύρα. Τραγουδάει ο Βασίλης Σκουλάς και ο Νίκος Μανιάς. Λίστα κομματιών Cd: 1. Τ’ άλλο φεγγάρι κοπελιά 2. Ονειροκάλεσμά μου 3. Σαν την παλιά Ανωγειανή
ΠΗΓΗ - ΑΝΩΓΗ

Post Top Ad

.............