Εντυπωσίασε η ομιλία του Αρχιμ. Προδρόμου Ξενάκη την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: «Ο χριστιανός είναι σταυροφόρος και μέτοχος του Σταυρού του Κυρίου» - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Εντυπωσίασε η ομιλία του Αρχιμ. Προδρόμου Ξενάκη την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: «Ο χριστιανός είναι σταυροφόρος και μέτοχος του Σταυρού του Κυρίου»



Σε κλίμα ιερής κατάνυξης και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και πλήθους πιστών τελέσθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού ο Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός της Κυριακής 11 Μαρτίου, Γ΄ των Νηστειών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Μετά το πέρας της ακολουθίας, κατά την οποία τέθηκαν σε προσκύνηση ιερά λείψανα του Οσίου Μεθοδίου του εν Νιβρύτῳ, μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, με θέμα: «Μπροστά στον καθρέπτη του Τιμίου Σταυρού». 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος καλωσόρισε με εγκάρδιους λόγους τον ομιλητή και την εκλεκτή συνοδεία του από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, τονίζοντας την άριστη συνεργασία τους στο Ιερό Βουλευτήριο της Εκκλησίας Κρήτης, την περίοδο που εκείνος ήταν Αρχιγραμματεύς και ο π. Πρόδρομος Υπογραμματεύς της Ι. Επαρχιακής Συνόδου.



 
Ο ομιλητής ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την πρόσκληση και τη δυνατότητα αυτή κοινωνίας ως προσώπων, που αποτελεί και τη στοχοθεσία της πνευματικής ζωής στην Εκκλησία μας. Όπως σημείωσε, «καλούμαστε ταπεινά, ειλικρινά και αφθιασίδωτα να κοιταχθούμε στον καθρέπτη μας και να δούμε εάν υπάρχει η αντανάκλαση του Σταυρού του Κυρίου στη ζωή μας» και επεσήμανε την ανάγκη να μην είμαστε χριστιανοί της ταυτότητας, αλλά να η ίδια η ζωή μας να έρχεται να  πιστοποιήσει την πίστη μας. Αυτή η πίστη πρέπει να βιώνεται ως μετοχή στο μυστήριο του Σταυρού του Εσταυρωμένου Χριστού, διαφορετικά, όπως λέει ο ποιητής «ήτανε τα φώτα μα δεν ήτανε το φως».



Ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα ανθρώπων που σήκωσαν τον σταυρό τους και βρήκαν τη δύναμη μεταποίησης των λυπηρών σε βιώματα δοξασμού και θεοειδούς αγάπης, και κατέλησε στους δύο συσταυρούμενους με τον Χριστό ληστές, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα «σε ποιόν από τους δύο συσταυρούμενους ληστές θέλουμε να ομοιάσουμε;».



Ο ομιλητής αναρωτήθηκε πόσες φορές όλοι μας σταθήκαμε αδύναμοι ή δειλιάσαμε ή είπαμε το «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο» μπροστά στο «σταυρό» μας, και τόνισε την ανάγκη της καρδιακής νοεράς προσευχής του έσω της καρδίας ανθρώπου. Επίσης, με έμφαση υπογράμμισε ότι το πολίτευμα της Εκκλησίας είναι σταυρικό και ο χριστιανός είναι σταυροφόρος, φορέας και μέτοχος και όχι αχθοφόρος του Σταυρού του Κυρίου μας. Τελειώνεται επί του σταυρού και δεν τον εγκαταλείπει, διότι αυτός είναι η χαρά και ο δοξασμός του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης: «Το να γίνωμε Ορθόδοξοι δεν σημαίνει κάπου να κλεισθούμε, αλλά κάπου να αναχθούμε: να βγούμε στο ύψος του σταυρού της αγάπης» του Εσταυρωμένου Χριστού, της «Σταυρωμένης Παναγάπης».



Τέλος, ο π. Πρόδρομος, που έκανε λόγο και για τη λαϊκή ευσέβεια, ως μαγιά του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, που μεταλαμπαδεύει τα ιερά νάματα της πίστεώς μας, έκλεισε την ομιλία του, παραθέτοντας στίχους ενός εκ των ποιημάτων του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου: «Τον Σταυρό σου κοιτάζω σταυρωμένε Χριστέ, τους σταυρωτές σου συλλογιέμαι και λυπούμαι». Υπενθύμισε έτσι την κλήση μας ως χριστιανών για αγόγγυστη και μέχρι τέλους άρση του προσωπικού μας σταυρού, ως προέκταση του Σταυρού του Κυρίου και μίμηση και οικείωση Αυτού, και παράλληλα επέστησε την προσοχή να έχουμε αυτομεμψία για μην γινόμαστε σταυρωτές των άλλων συνανθρώπων μας.



Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον εκλεκτό ομιλητή για τον ζωντανό και χειμαρρώδη λόγο του, που ήταν διηνθισμένος με πολλά διδακτικά παραδείγματα, και για  τα ιερά λείψανα του αγίου Μεθοδίου του εν Νιβρύτῳ,  που κόμισε από τη Μονή της μετανοίας του, την Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ηρακλείου όπου φυλάσσονται, και του ευχήθηκε να έχει πάντοτε τη δύναμη και τη Χάρη του Σταυρού. 
Επίσης ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι η ομιλία της επόμενης Κυριακής, Δ΄ των Νηστειών 18/3, θα πραγματοποιηθεί μετά τον Αρχιερατικό Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης, με ομιλητή τον Αισδεσιμολ. Πρωτ. π. Ευάγγελο Παπανικολάου, Θεολόγο - Ιατρό, ο οποίος θα αναπτύξει το  θέμα: «Ιωσήφ ο Πάγκαλος-Σταυρός και Ανάσταση», και θα τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Ραφαήλ του εν Λέσβω μαρτυρήσαντος.  

Post Top Ad

.............