Τελέσθηκε η Xειροτονία Διακόνου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος Ιεράπετρας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Τελέσθηκε η Xειροτονία Διακόνου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος Ιεράπετρας


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών της ευρύτερης  περιοχής πανηγύρισε την Κυριακή  26 Νοεμβρίου το παρεκκλήσιον του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» της Ενορίας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας.
Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 26/11 το πρωί, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια ιερούργησε και χειροτόνησε σε Διάκονο τον κ. Μιχαήλ Βουγιουκλή του π. Ιωάννου, απόφοιτο της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Ηρακλείου και του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.



Ο νέος Κληρικός, βαθύτατα συγκινημένος από τη βίωση της προσωπικής του Πεντηκοστής, προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον οποίο ευχαρίστησε για την καθοδήγηση, τη συμπαράσταση, τη βοήθεια και την πατρική αγάπη με την οποία τον περιέβαλε από την πρώτη στιγμή, και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει με την υπακοή του να εκφράσει τη δική του αγάπη αναλώνοντας όλες του τις δυνάμεις για τη διακονία του του λαού του Θεού. Επίσης ευχαρίστησε τους μακαριστούς Μητροπολίτες κυρό Φιλόθεο Β΄και κυρό Ευγένιο, ο οποίο τον χειροθέτησε σε Αναγνώστη, τους κατά σάρκα γονείς του π. Ιωάννη Βουγιουκλή, «που με το παράδειγμά του διδάσκει ακόμα ότι ο Ιερέας δεν φείδεται κόπων για να διακονήσει τις ανάγκες του ποιμνίου του» και Πρεσβυτέρα Μαρία «για όλες τις θυσίες της». Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τη σύζυγό του Μαρία, «η οποία από την αρχή δέχθηκε με χαρά την τιμητική θέση της Πρεσβυτέρας», τους συγγενείς και όλο τον περιεστώτα λαό από το χωριό του και την πόλη της Ιεράπετρας, τους οποίους παρακάλεσε να προσεύχονται για αυτόν. Επίσης, ευχαρίστησε τον εν Τριάδι προσκυνητό Θεό, που τον αξιώνει να αναλάβει την τιμητική και ύψιστη διακονία, «την οποία ούτε σε Αγγέλους και σε Αρχαγγέλους παρέδωσε» και ζήτησε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου, ώστε «το Πνεύμα το Άγιο, να θεραπεύσει τα ασθενήματά του, να αναπληρώσει τις ελλείψεις του και να τον αξιώσει να ευρεθεί δόκιμος διάκονος της του Χριστού Εκκλησίας».



Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στα μηνύματα του ευαγγελικού αναγνώσματος της ημέρας και στη συνέχεια στο χάρισμα της Ιερωσύνης, με το οποίο ο χειροτονούμενος «καθίσταται μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, λειτουργός των Μυστηρίων και οικονόμος της θείας Χάριτος», Επίσης, απηύθυνε πατρικές προτροπές στον χειροτονούμενο Διάκονο σημειώνοντας τα ακόλουθα:



«Λαμβάνοντας το χάρισμα της Ιερωσύνης συμμετέχεις στην αποστολή του Χριστού, του Αρχιποίμενος της μιας και μοναδικής ποίμνης. Γνωρίζεις καλά ως μέλος ιερατικής οικογένειας ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος και ανθόσπαρτος. Είναι δρόμος δύσβατος, ανηφορικός και επίπονος. Η Ιερωσύνη είναι μαρτύριο και μαρτυρία, και δεν μας δίνει το δικαίωμα να διεκδικούμε τιμές, προνόμια και ανέσεις. Αποτελεί έργο που συνεπάγεται κόπους, θυσίες και όχι σπάνια τη χλεύη και το διωγμό του κόσμου.



Αυτό τον μαρτυρικό δρόμο των Αποστόλων του Κυρίου μας καλείσαι από σήμερα κι εσύ, Ευλαβέστατε Υποδιάκονε Μιχαήλ, να ακολουθήσεις, καθώς λαμβάνεις τον πρώτο Βαθμό της Ιερωσύνης. Από σήμερα ενδύεσαι το Στιχάριον, που όπως λένε οι Πατέρες, είναι ένδυμα αφθαρσίας και αγνότητας, θεϊκού μεγαλείου και αίγλης. Δηλώνει την καθαρότητα και το φωτιστικό του Ιησού Χριστού, την αγνότητα και τη λαμπρότητα των αγίων Αγγέλων.  […] Είχες πάντοτε ως δάσκαλο και υπόδειγμά σου τον ακάματο και ταπεινό Λευίτη πατέρα σου, τον κατά πάντα σεβαστο και από όλους  αγαπητό παπα-Γιάννη, τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια βοηθούσες είτε από το ιερό Αναλόγιο, είτε μέσα στο Ιερό Βήμα. Κοντά του μαθήτευσες όλα αυτά τα χρόνια. Και ο Θεός τον αξιώνει σήμερα να βλέπει το κατά σάρκα  παιδί του να λαμβάνει το χάρισμα της Ιερωσύνης και να τον διαδέχεται στην ιερατική του διακονία.



Πατρικά σε προτρέπουμε να μη λυγίσεις στις δοκιμασίες της ιερατικής σταδιοδρομίας, που είναι  “οδός  στενή και τεθλιμμένη”  (Ματθ. 7,13). Να ζεις το του Αποστόλου  “η δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται” και να έχεις παρηγορητή και ενισχυτή σου τον Εσταυρωμένο Κύριο, ακολουθώντας το παράδειγμα του σεβάσμιου Ιερέως πατέρα σου, πορευόμενος με ιεροπρέπεια, σοβαρότητα, ευσέβεια, σεμνότητα, ταπεινότητα αλλά και πνευματική αρχοντιά. Να μη ξεχνάς ότι  “η θεία χάρις, η πάντοτε τα ασθενή θεραπέυουσα, και τα ελείποντα αναπληρούσα” θα σου δίδει τη δύναμη και το θάρρος για να καταστείς “σκεύος εκλογής” και να προσφέρεις σε όλους ανεξαιρέτως και αδιακρίτως τη Χάρη του Θεού.



Ας είναι η προσευχή το καταφύγιό σου σε κάθε στιγμή της ζωής σου, να είναι η μυστική εκείνη πηγή από την οποία να αντλείς ανακούφιση και ενίσχυση στην ιερατική σου σταδιοδρομία. Παρακαλούμε τον Θεό να δώσει άνωθεν τη δωρεά του Αγίου Του Πνεύματος και να σε διατηρήσει σεμνό φύλακα του μυστηρίου της πίστεως με καθαρή συνείδηση, δωρίζοντάς σου τη χάρη του Πρώτου Διακόνου Στεφάνου του Πρωτομάρτυρος». 



Τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε πατρικά στον νέο Διάκονο της τοπικής μας Εκκλησίας να διακονήσει τον λαό του Θεού με πνεύμα αγάπης, προσφοράς και θυσίας, έχοντας ως μοναδικό εφόδιο το λέντιον, κατά μίμηση του Σωτήρος Χριστού και των αγίων Του.


Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Πανοσιολ.  Εφημέριοι του ναού Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης και Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης, ο κατά σάρκα πατέρας του χειροτονηθέντος Αιδεσιμ.  Πρωτ. Ιωάννης Βιουγιουκλής, Εφημέριος Ενορίας Φέρμων, και ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Εφημέριος Ενορίας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ιεράπετρας, ενώ έψαλε πολυμελής χορός Ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη. Παρέστησαν ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης και μεγάλος αριθμός ευσεβών χριστιανών της πόλεως και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ιωάννου από όπου κατάγεται ο νεοχειροτονηθείς Διάκονος, οι οποίοι κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό και στο τέλος ευχήθηκαν κατάλληλα στον νέο Κληρικό της τοπικής Εκκλησίας. 
Ακολούθησε καφές και κεράσματα για όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι του πανηγυρίζοντος ναού.

Post Top Ad

.............