Ανάγκη για συμβίωση στον ίδιο ( Πλανήτη-άριο ) στην Σητεία - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Ανάγκη για συμβίωση στον ίδιο ( Πλανήτη-άριο ) στην Σητεία

Στη Σητεία έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος αστρικός πόλεμος για το που και πως θα γίνει το…Αστεροσκοπείο! Ένα πρόγραμμα που κέρδισε η περιοχή, αλλά κινδυνεύει να το χάσει από τους άστοχους χειρισμούς που γίνονται.

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Πρόκειται για κτήριο περίπου 336,00 τ.μ. το οποίο θα περιλαμβάνει: χώρο προβολών με προκατασκευασμένο θόλο πλανηταρίου διαμέτρου 8 μέτρων, 55 καθισμάτων, συνολικής επιφάνειας 102,00 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων και των βοηθητικών του χώρων. (Η/Μ, αποθήκευση εξοπλισμού κ.τ.λ.), χώρο άστρο-παρατήρησης με προκατασκευασμένο ανοιγόμενο θόλο διαμέτρου 5,50 μέτρων, ο  οποίος θα αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 65,00 τ.μ., χώρο πωλητηρίου-εκθετηρίου-κυλικείου, επιφάνειας 50,00 τ.μ, ένα χώρο γραφείου 25,00 τ.μ.,   υγρούς χώρους εξυπηρέτησης επισκεπτών και Α.Μ.Ε.Α. 34,00 τ.μ. και υπαίθριο διαμορφωμένο χώρο προβολών, ο οποίος θα αποτελεί μέρος του κτηρίου και θα αναπτύσσεται στην νότιο-δυτική του πλευρά.
Η κατασκευή του κτηρίου θα είναι συμβατική, ο φέρων οργανισμός  από οπλισμένο σκυρόδεμα και η πλήρωση από μονή τοιχοποιία πάχους 20 εκ. με σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης πάχους 5-7 εκατοστών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ.
Τα κουφώματα θα είναι από ανοδιωμένο αλουμίνιο στο φυσικό του χρώμα. Οι στρώσεις δαπέδων θα είναι από πατητή τσιμεντοκονία, καθώς και οι επενδύσεις τοίχων στους υγρούς χώρους.

Το κτήριο θα περιλαμβάνει την κατασκευή ημιυπαίθριου χώρου 20,00 τ.μ. στο τμήμα της εισόδου και σκίαστρο από μπετόν στο αύλειο χώρο του κυλικείου.
Στις εγκαταστάσεις θα συμπεριληφθεί και ένα  παλαιό  σχολείο 123,31 τ.μ. το οποίο θα αποκατασταθεί και θα λειτουργήσει ως χώρος συνεδρίων και διαλέξεων και θα αποτελεί λειτουργικό τμήμα της συνολικής εγκατάστασης.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα περιλαμβάνουν: αποκατάσταση ξύλινης στέγης, καθαίρεση ψευδοροφής, καθαίρεση εσωτερικών μεσότοιχων, αποκατάσταση κουφωμάτων, αποκατάσταση δαπέδων, επιχρισμάτων και χρωματισμών.



Το σήριαλ των απόψεων, ενδεχομένων, αλληλοκατηγοριών και σκληρών εκφράσεων για το θέμα του Πλανηταρίου στην Σητεία καλά κρατεί.
Τοποθετήσεις και ανακοινώσεις ένθεν και ένθεν τόσο απο την πλευρά της δημοτικής αρχής, όσο και απο την πλευρά τς μείζωνος αντιπολίτευσης πάνε και έρχονται στα site.


Η απάντηση του επικεφαλής της μείζωνος αντιπολίτευσης του δήμου Σητείας κ. Νίκου Καραμανωλάκη στον αντιδήμαρχο κ. Λεωνίδα Τερζή για το θέμα του Αστεροσκοπείου


Κύριε Τερζή,αφήστε τις υπεκφυγές και απαντήστε

Κατ' αρχήν, όλοι γνωρίζουν ποιοί μελετούν, ποιοί συμμετέχουν και ποιοί δίνουν το παρών, καταθέτοντας προτάσεις για τα μικρά και μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας. Έθεσα δύο ερωτήσεις σχετικά με το Αστεροσκοπείο και οι πολίτες του Δήμου Σητείας περιμένουν σαφείς απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές.



Ερώτηση 1: 
Γιατί ενώ, στις 12/11/2016 είχατε κάνει αίτηση στη Μονή Τοπλού να παραχωρηθεί το οικόπεδο στα Έξω Μουλιανά για να γίνει εκεί τοΑστεροσκοπείο όπως αναφέρει η σχετική αίτηση ( είχατε δηλαδή ήδη αποφασίσει), συγκαλείτε το Δημοτικό Συμβούλιο, εννιά μέρες μετά, στις 21/11/2016 ,και αφήνετε τους δημοτικούς συμβούλους να θέτουν προτάσεις ,τους λέτε κατ' επανάληψη ότι δεν έχετε αποφασίσει το πού θα γίνει (έχω αναρτήσει το σχετικό video), ότι η επιλογή της περιοχής θα γίνει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί τότε η απόφαση που δημοσιεύεται λίγες μέρες μετά αναφέρει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρότειναν ομόφωνα τα Έξω Μουλιανα; Παρασύρατε ναι η όχι το Δημοτικό Συμβούλιο; Εξαπατήσατε ναι η όχι όλους τους δημοτικούς συμβούλους που είναι οι εκπρόσωποι των πολιτών;
Τι έχετε να απαντήσετε στον Κο Χατζηνάκη ,τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ, ο οποίος γνωρίζοντας -όπως όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι- ότι συζητάμε για Αστεροσκοπείο, πρότεινε να γίνει το έργο στα Κελλάρια , διότι εκεί σύμφωνα με χάρτη της NASA η φωτορύπανση είναι ελάχιστη; Κρύψατε την αλήθεια ακόμα και από τους δικούς σας συμβούλους. 

Ερώτηση 2 : 
Γιατί αυτή η εμμονή να γίνει το έργο σε οικόπεδο το οποίο εσείς (!!!) ζητάτε να παραχωρηθεί μόνο για τριάντα χρόνια; (μετα τα τριάντα χρόνια σύμφωνα με το τρίτο όρο του παραχωρητηρίου του Ηγουμενοσυμβουλίου, ο Δήμος χάνει την κυριότητα όλης της επένδυσης). Ο Άγιος Ηγούμενος και η Εκκλησία, μας έχουν συνηθίσει σε υψηλότερο επίπεδο προσφοράς από το όριο της τριακονταετίας που εσείς έχετε θέσει. Γιατί λοιπόν δεν ζητάτε να τροποποιηθεί ο όρος αυτός όπως ζήτησα σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο και τα 30 χρόνια να γίνουν π.χ 100; Γιατί λέτε όχι σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου είτε σε ήδη υπάρχον-διαθέτει ο Δήμος ακίνητα- είτε σε οικόπεδο στα Έξω Μουλιανά με δεδομένο ότι το κόστος αγοράς γης δεν είναι μεγάλο; Βαδίζετε σε ομιχλώδες τοπίο Κ. Τερζή.

Νίκος Καραμανωλάκης




Η απάντηση του αντιδημάρχου Σητείας κ. Λεωνίδα Τερζή στον Νίκο Καραμανωλάκη


Ακόμα μια φορά κύριε Καραμανωλάκη αυτο-ακυρώνεστε.

Ακόμα επιμένετε να μιλάτε για αστεροσκοπείο, μιλάτε για τη NASA, για φωτεινότητα ουρανού και φωτορύπανση. Τι δεν έχετε καταλάβει από την “ενδελεχής” μελέτη που όπως λέτε κάνετε; Πόσες φορές πρέπει να διαβάσετε ακόμα το παραδοτέο του δήμου Σητείας για να καταλάβετε πως το εγχείρημα αφορά την κατασκευή Πλανηταρίου- Αστροσχολείου. Φαίνεται πως ο “συγκάτοικος” σας στο θρανίο της μελέτης, σας απασχολεί, σας παρενοχλεί, σας παραπληροφορεί, ερεθίζει το θυμικό σας και σας τάζει “ουρανό με άστρα”. Μάλλον πρέπει να αλλάξετε θρανίο γιατί ο λαός λέει, “δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι”. Ας είναι όμως δεν θα σας υποδείξω εγώ τις παρέες σας .


Ας τα πάρουμε τα πράγματα όμως για ακόμα μία φορά από την αρχή. Στο δημοτικό συμβούλιο η απόφαση λέει για τη συμμετοχή στο διασυνοριακό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία είχε έτοιμη πρόταση και για τη χωροθέτηση. Στην συνεδρίαση ακούστηκαν αρκετές προτάσεις. Μετά την, ομολογουμένως ενδιαφέρουσα, παρέμβαση του κυρίου Μιχάλη ΠεράΚη, ο Οποίος εξέφρασε την πρόθεση ως πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας να παραχωρήσει το παραλιακό ακίνητο στο δήμο , του ζητήθηκε από μέρους μου - αφού τον ευχαρίστησα για την πρόθεση του - να προσκομίσει την απόφαση παραχώρησης της γενικής συνέλευσης της Περιηγητικής Λέσχης, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. (υπάρχει το σχετικό βίντεο)
Έρχεστε τώρα κύριε Καραμανωλάκη, ως φορέας παραπληροφόρησης να με κατηγορήσετε πως εξαπάτησα τους δημοτικούς συμβούλους. Μάθετε επιτέλους να διαβάζετε σωστά τις αποφάσεις, άλλο το εισηγητικό και άλλο το κείμενο της απόφασης. Μετά λύπης μου συμπεραίνω πως, εσείς δεν έχετε καλούς εξωτερικούς συμβούλους, διότι ή δεν έχετε καταλάβει τι συζητήσαμε, ποιο είναι το αντικείμενο του έργου (πλανητάριο) και ποια η λογική της χωροθέτησης, αλλά ούτε και της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ή υπάρχει σκοπιμότητα.
Εύλογα λοιπόν ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να αναρωτηθεί “βρε ΚΟΥΜΠΑΡΕ” (ή καλύτερα σύντεκνε) ως πότε σε αυτόν το τόπο θα προσπαθούμε να τορπιλίσουμε τα θετικά προκειμένου να αποκομίσουμε πολιτικό ή άλλου είδους όφελος.
Ωστόσο, χαίρομαι κύριε Καραμανωλάκη που ομολογείτε δημοσίως και αναγνωρίζετε διαχρονικά την τεράστια προσφορά της Εκκλησίας και προσωπικά του Πανοσιολογιώτατου Ηγουμένου, Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου Σπανουδάκη στα δρώμενα της περιοχής μας, παρά το γεγονός πως οι φίλοι σας αμφισβήτησαν ως ψευδή την παραχώρηση προς το Δήμο, προσπαθώντας να προσβάλλουν το ιδιοκτησιακό της Μονής..

Τέλος, εκλαμβάνω την ανησυχία σας περί απώλειας της κατοχής του ακινήτου από το δήμο μετά την παρέλευση της 30κονταετίας ως μομφή απέναντι στο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσωπο της Εκκλησίας και του κλήρου που την εκπροσωπεί, μιας και εκκλησία είναι ο ίδιος ο λαός .

Σας θυμίζω κύριε Καραμανωλάκη, πως το γήπεδο Παλαικάστρου παραχωρήθηκε από το Μοναστήρι για την ανακατασκευή του και τη τοποθέτηση πλαστικού χλοοτάπητα, μια πράξη που όλοι μας χαιρετίσαμε. Σύμφωνα με το σκεπτικό σας μετά τη λήξη της παραχώρησης θα περιέλθει ιδιοκτησιακά στην Μονή. Δεν σας είδα να διαφωνείτε.
Σας ενημερώνω κύριε Καραμανωλάκη, πως η Φοιτητική - Μαθητική Εστία ανήκει ιδιοκτησιακά στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Η 40κονταετής παραχώρηση έληξε το 2013. Παρόλα αυτά, αν δεν απατώμαι συνεχίζει να εξυπηρετεί, να στεγάζει και να σιτίζει μαθητές και φοιτητές με τις ευλογίες της Εκκλησίας .
Μάλλον κύριε Καραμανωλάκη στη σκέψη σας υπάρχει σχετική ομίχλη.

Σας συνιστώ, για να βγείτε από την ομίχλη, να ξεκινήσετε πρωί-μεσημέρι-βράδυ το “....φεγγαράκι μου λαμπρό , φέγγε μου να περπατώ...”

Λεωνίδας Τερζής

Υ.Γ. Δεν κατάγομαι από τα Μουλιανά , μέρος της καταγωγής αίρω από το Παρασπόρι.

Στις 21 Νοεμβρίου 2016 έκλεισε ένας χρόνος απο την μέρα που το Δημοτικό Συμβούλιο της Σητείας, αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στο διασυνοριακό Πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020. 

Η πρώτη Ένσταση
Η μείζονα αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι «εξαπατήθηκε», καθώς στην συζήτηση προς ψήφιση αποφασίστηκε μονάχα η έγκριση συμμετοχής στο πρόγραμμα και όχι η χωροθέτηση της δράσης.
Ωστόσο, στην επίσημη απόφαση όχι μονάχα εγκρίθηκε η συμμετοχή αλλά και  επιλέχθηκε και το μέρος που θα χτιστούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις, αξίας περίπου 1.000.000€!
Υπερβολική καταγγελία; Κι ομως με την απλή μέθοδο της αντιπαραβολής φαίνεται η αντίφαση μεταξύ όσων πραγματικά ειπώθηκαν και εγκρίθηκαν στο συγκεκριμένο Δ.Σ. και όσα στην συνέχεια αποτυπώθηκαν στα πρακτικά της ίδιας ημέρας
δείτε και το βίντεο


Κι ενώ τόσοι Στειακοί δημοτικοί σύμβουλοι (21 στον αριθμό) συμφωνούν να συζητηθεί εκ νέου το χωροταξικό της επένδυσης, ο «δαίμων» του τυπογραφείου την ίδια ημέρα την τοποθετεί οριστικά και αμετάκλητα σε μια .... εκκλησιαστική περιουσία! Λεπτομέρειες για ορισμένους…
Η δεύτερη «Ένσταση»
Κατά την εισήγηση του θέματος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Λεωνίδας Τερζής έκανε αναφορά σε διάφορες υποψήφιες τοποθεσίες του Δήμου Σητείας που δυνητικά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το πρόγραμμα. Στην ροή του λόγου του ανάμεσα σε πλήθος άλλων αναφέρθηκε και στην περιοχή του γηπέδου των Έξω Μουλιανών που όπως ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά στο βίντεο, ανήκει στην ιερά μονή Τοπλού και εντός των ορίων του Γεωπάρκου.
Ομως ο «δαίμων» του τυπογραφείου για πολλοστή φορά κάνει το θαύμα του, και στα πρακτικά της παραπάνω απόφασης αναφέρεται το γήπεδο ως δημοτικό !
Υπάρχουν κι άλλες συμπτώσεις που δυσκολεύουν την υπόθεση.
Στο παραχωρητήριο του οικοπέδου της Μονής (που τελικά δεν ήταν δημοτικό) αναφέρεται ότι το αίτημα από τον Δήμο Σητείας ελήφθη 12 ημέρες πριν κληθεί και αποφασίσει ή όχι το συμβούλιο.
Επίσης γίνεται αναφορά για την κατασκευή ενός Αστεροσκοπείου-Αστεροσχολείου ενώ μετά τις ενστάσεις και την όλη δημοσιότητα ο Δήμος ισχυρίζεται ότι τελικά θα γίνει μονάχα ένα πλανητάριο.
Εντυπωσιακό είναι εξάλλου ότι στο έγγραφο αυτό γίνεται αναφορά  για κατασκευή κτηρίου ΕΚΤΟΣ του παραχωρηθέντος χώρου! Και συμπληρώνεται και με τον απίστευτο όρο ο Δήμος να πληρώσει τα ενδεχόμενα πρόστιμα που θα προκύψουν!
Δηλαδή; Παραχωρείται η γη, χτίζετε απ’ έξω και μετά πληρώνετε και τα πρόστιμα ... ;

Και τελικά;
Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγει το αντίστοιχο τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού και; Αναδασμού της Π.Ε. Λασιθίου, φαίνεται η Μονή Τοπλού να μην έχει κάποια περιουσία στο οικόπεδο που παραχωρεί.
Σε προηγούμενο δημοσίευμα  για το ίδιο θέμα, ο κύριος Τερζής απαντώντας είχε υποστηρίξει ότι η έκταση αυτή ήταν παραχωρούμενη στον δήμο από την Μητρόπολη το 1993 και τώρα απλά επικαιροποιήθηκε το παραχωρητήριο.


Η θέση του αντιδημάρχου Σητείας κ. Λεωνίδα Τερζή
Ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Τερζής, επισημαίνει ότι το "Πλανητάριο και το Αστεροσχολείο που σχεδιάζεται θα είναι ένα πλήρες σύγχρονο κέντρο άσκησης και διάδοσης της Αστρονομίας και της ουρανογραφίας. 

Αναλυτικά εξηγεί στην πρόταση του ότι ο σχεδιασμός δεν αφορά Αστεροσκοπείο όπως κάποιοι επιμένουν να ψεύδονται" και υπογραμμίζει την πρόθεση της Δημοτικής αρχής να σταθεί "εμπόδιο σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής .
 Ουτοπία ήταν και το Γεωπάρκο της Σητείας πριν  από μερικά χρόνια, όμως με δουλειά, οργάνωση, όραμα και πίστη έγινε πραγματικότητα με την αναγνώριση του ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO. Κάποιοι άλλοι απλά παραμένουν θεατές, γραφικοί  και απλοί παρατηρητές μιας μεγάλης αναπτυξιακής προσπάθειας, για όλη την περιφέρεια του Δήμου Σητείας". 


Δείτε την απόφαση της Μονής η οποία αναφέρεται στο έτος 2003
Ο κύριος Μιχάλης Περάκης κατόπιν έρευνας που διενέργησε στο υποθηκοφυλακείο της Σητείας, «ανακάλυψε» ότι η Μονή Τοπλού μάλλον δεν έχει στην κυριότητα της την έκταση που παραχωρεί, ως άλλωστε αναφέρουν οι αποφάσεις (32) και (67) του 1927 και 1928 αντίστοιχα.
Ο Δήμος Σητείας θέλησε στις 30-10-2017 να περάσει την έγκριση της παραχώρησης μέσω οικονομικής επιτροπή ως δωρεάν παραχώρηση, όμως ο κ.Περάκης και πάλι «αναβάλλει» την επιτροπή καθώς καταθέτει ένσταση στην οποία επισυνάπτει απόφαση του Αρείου πάγου που μιλάει για την διαφορά της δωρεάν παραχώρησης και του χρησιδάνειου με αντάλλαγμα.
Το σκεπτικό βασίζεται στο γεγονός ότι η εκκλησία θα παραλάβει σε βάθος 30 χρόνων την όλη εγκατάσταση καθώς και ότι άλλο υπάρχει εντός αυτής για λογαριασμό της.
Και κάπου εκεί εμφανίζεται ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του Παλαιοκάστρου και καταθέτει την δίκη του αντιπρόταση    (αρ.πρωτ.: 5865/3/11/2017) μιας και διαφαίνεται πλέον στο ορίζοντα η καθυστέρηση της υλοποίησης.
Αρχικά αφού θέτει εκ νέου το θέμα της διαβούλευσης που όφειλε να κάνει το Δ.Σ. Σητείας και δεν έκανε με τις τοπικές κοινότητες, καταθέτει μια ολοκληρωμένη και καθόλα πλήρη αντιπρόταση τόσο σε χωροθέτηση όσο και σε τουριστικό-πολιτιστικό όφελος για το σύνολο του δήμου Σητείας.
Το μπέρδεμα συνεχίζεται μετά την απόφαση της υπηρεσίας για την μη κατοχή της Μονής Τοπλού, οπότε ο Δήμος Σητείας αντί να προτείνει αλλαγή χωροθέτησης λόγω των εξελίξεων, επανέρχεται στην διεκδίκηση του οικοπέδου όχι με το δήθεν παραχωρητήριο του 2003 (το οποίο αυθαιρέτως δεν αναφέρεται σε επιφάνεια έκτασης, απουσία και τοπογραφικού) αλλά με τίτλους από τον κώδικα της μονής του προηγούμενου αιώνα 1873!
Αν με τα 2/5 της Μονής ο Δήμος διεκδικεί τα περίπου 20 στρέμματα της πρότασης του, τότε το Ελληνικό Δημόσιο ψάχνει 30 στρέμματα γης που αναλογούν στα υπόλοιπα 3/5. 
Όπως φαίνεται όμως κι από χάρτη του ΟΠΕΚΕΠΕ μάλλον θα πρέπει το δημόσιο να βρει την χαμένη του γη στους γείτονες του Μοναστηριού;
Αν μάλιστα ισχύει πως και το τοπογραφικό που έγινε από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του δήμου έχει ως μάρτυρα υπόδειξης των συνόρων όχι τον ίδιο τον ηγούμενο αλλά ντόπιους κατοίκους της περιοχής αυτού του αιώνα, τότε συμπληρώνουμε το πάζλ του απόλυτου μπάχαλου.
Η θέση του διευθυντή του Αστεροσκοπείο Σκίνακα καθηγητή κ. Σήφη Παπαδάκη
Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Κρήτης (εταίρος του έργου), o Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, καθηγητής Σήφης Παπαδάκης επισημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο  δεν έχει ρόλο "επιστημονικού επιβλέποντα" φορέα σε ότι αφορά την εκτέλεση έργων στη Σητεία  και δηλώνει άγνοια για την χωροθέτηση,  αναφέροντας ότι «κανένας δεν ζήτησε τη γνώμη τους».
Σοβαρές ενστάσεις εκφράζει ο αντιπρόεδρος σε θέματα παιδείας του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, όπως επισημαίνει, πρόσφερε την βοήθειά του στο Δήμο, χωρίς ωστόσο να «ακουστεί».
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Περάκη η οριστική υποβολή της προμελέτης με ακρωνύμιο : GEOSTARS, στην διαχειριστική αρχή του προγράμματος  έγινε χωρίς να προηγηθεί κάποια επιστημονική μελέτη και μάλιστα η χωροθέτηση προτείνεται να γίνει σε «ξένο» οικόπεδο, εντελώς ακατάλληλο.
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου σε έγγραφό του προς το Δήμο Σητείας θέτει σειρά ερωτημάτων, το κυριότερο εκ των οποίων έχει να κάνει με την τοποθεσία που επελέγη (χωρίς, όπως αναφέρει, να προηγηθεί σχετική επίσημη διαβούλευση επί του χωροταξικού, αν και υπήρξε σχετική δέσμευση της δημοτικής αρχής).
Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Περάκη, πέρα από το γεγονός ότι το σημείο το οποίο επιλέχθηκε είναι  το πλέον ομιχλώδες μέρος της περιοχής, χειμώνα - καλοκαίρι,  έχει προσανατολισμό βόρειο και όχι νοτιοανατολικό ως είθισται, ευρισκόμενο σε μια περιοχή μη ενδεδειγμένη για να φιλοξενήσει του σκοπούς για τους οποίους δημιουργείται! 

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «το σημείο στο οποίο προβλέπετε να τοποθετούνται τα τηλεσκοπία των επισκεπτών είναι στο ίδιο υψομετρικό επίπεδο του ΒΟΑΚ, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα που κινούνται τις νυχτερινές ώρες από τα Μέσα  προς τα Έξω Μουλιανά να ρίχνουν το φως τους απευθείας στο αναφερθέν σημείο, ακυρώνοντας βασικούς κανόνες της ερασιτεχνικής αστροπαρατήρησης. Επίσης έχει στην νοτιοανατολική πλευρά του, βουνά τέτοιου ύψους που στερούν την θέαση περί του ποσοστού 25% σε σχέση με αντίστοιχο σημείο σε οποιαδήποτε κορυφογραμμή της περιοχής». 

Αξίζει να αναφερθεί και η επισήμανση του κ. Περάκη ότι «στην επίμαχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται αναφορά στην δημιουργία ενός επιστημονικού κατά βάση έργου, με εναλλακτικές τουριστικές  προεκτάσεις και μάλιστα με την συμμετοχή και του Πανεπιστημίου Κρήτης ως εταίρο του προγράμματος. Όμως σε αυτήν περιλαμβάνονται όροι όπως «αστρολογική χρήση» και μη υπαρκτές επιστημονικές ορολογίες όπως «αστεροσκοπικό τηλεσκόπιο», «αστεροσκόπους» και «αστεροσχολείο»!
Όλα αυτά γίνονται στην Κρήτη, την ώρα που ο επικεφαλής εταίρος του έργου, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, διαφημίζει ήδη το Αστεροσκοπείο Τροόδους, που θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια! 



Με όλα τα παραπάνω να συμβαίνουν εντός Κρήτης, οι αρμόδιες αρχές έχουν αρχίσει  να ανησυχούν καθώς παρακολουθούν με ενδιαφέρον που θα καταλήξει αυτήν η… αστρική διαμάχη.
Μήπως μια συνεννόηση θα έσωζε την κατάσταση και το πρόγραμμα;

Post Top Ad

.............