Το ίδρυμα του Αγίου Νεκταρίου στην πόλη των Χανίων - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Το ίδρυμα του Αγίου Νεκταρίου στην πόλη των Χανίων

ΜΑΡΙΑ ΚΛΟΥΒΙΔΑΚΗ
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, σας συστήνουμε από την αρχή το Ιδρυμα του Αγίου Νεκταρίου, τις δράσεις του και όσα έχει δημιουργήσει στα 54 χρόνια λειτουργίας του.


Γυρνώντας πολλά χρόνια πίσω στο 1960, μία γυναίκα, η οποία δεν είχε παιδιά η κα Μαρίκα Κουφάκη (αργότερα έγινε μοναχή) με τον σύζυγό της δημιούργησαν τη στέγη κοριτσιών στα Χανιά. Ο Αγιος Νεκτάριος, ο οποίος έκανε πάρα πολλά θαύματα ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η λειτουργία της στέγης με το όνομά του κάτω από την ευλογία του. «Από το 1960 μέχρι σήμερα έχουν μεγαλώσει 1.000 παιδιά στο Ιδρυμα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 110 γάμοι», αναφέρει ο γέροντας Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, πρόεδρος της στέγης. Σήμερα φιλοξενούνται 17 παιδιά ηλικίας 3 – 28 ετών, ενώ οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται αποκλειστικά με τη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών είναι 8, δύο εκ των οποίων είναι κοινωνικοί λειτουργοί. 



Ο τωρινός διευθύνων είναι ο σεβασμιώτατος Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η στέγη κοριτσιών δεν είναι η μοναδική στην Ελλάδα, ωστόσο διαφέρει από τις άλλες, καθώς είναι καθαρά ενοριακή και εκκλησιαστική. Το σημαντικότερο είναι ότι σε αντίθεση με άλλα Ιδρύματα δεν λαμβάνει επιχορήγηση από το κράτος, αλλά από ιδιώτες. Οι κυριότερες εισφορές του Ιδρύματος προέρχονται από την Αμερική, Αγγλία, Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Μεξικό και Βραζιλία. Τα χρήματα ή τα διάφορα δώρα αποστέλλονται διαδικτυακά, ταχυδρομικώς, είτε διά αλληλογραφίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χορηγίας ήταν η συμβολή Χανιωτών επιχειρηματιών και ιδιωτών κατά την περίοδο των φετινών εορτών των Χριστουγέννων, καθώς έγιναν πολλές δωρεές τροφίμων, ρούχων και παιχνιδιών τόσο για τα κορίτσια, όσο και για το συσσίτιο το οποίο στεγάζει η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου. Καθένας μπορεί να ενισχύσει τη στέγη με όποιον τρόπο επιθυμεί, με εθελοντική εργασία στα παιδιά, με χρηματική επιχορήγηση, με την προσφορά τροφίμων, ακόμη και να προσφέρει στα παιδιά υποτροφία. Οπως δήλωσε ο π. Εμμανουήλ, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μορφωθούν όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και να σπουδάσουν καθώς παρακολουθούν ιδιαίτερα μαθήματα για κάθε τάξη του σχολείου, για τις πανελλαδικές και για ξένες γλώσσες. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα κορίτσια βρίσκονται στις Κορακιές που υπάρχει κατασκήνωση του Αγίου Νεκταρίου. Διακρίσεις δεν υπάρχουν. Τα παιδιά που φιλοξενούνται δεν κατάγονται μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Ρωσία και την Ιταλία. Τα κορίτσια δεν στερούνται απολύτως τίποτα καθώς απολαμβάνουν και εκδρομές τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα, πηγαίνουν σινεμά και θέατρο, παρακολουθούν αθλήματα, διάφορες δραστηριότητες και ότι άλλο τα ευχαριστεί. Να σημειωθεί ότι ο Αγιος Νεκτάριος έκτος από τη φιλοξενία των κοριτσιών, στεγάζει και ξενώνες για όσους είναι φίλοι του Ιδρύματος και χρειάζονται βοήθεια. Καθημερινά λειτουργεί το συσσίτιο από τις 12μ. το οποίο είναι ανοικτό για όλο τον κόσμο ανεξαρτήτου φυλετικής καταγωγής ακόμη παρέχεται ρουχισμός, παιχνίδια και κουβέρτες σε όσους έχουν ανάγκη.

Πληροφορίες επικοινωνίας
Διεύθυνση: πλατεία Αγίου Νεκταρίου
Τηλέφωνα: 28210/95450, 91302(fax),92078

Διαδίκτυο: http://stegi-anx.gr       http://idrymataagioynektarioy.blogspot.gr/

Post Top Ad

.............