Το Ηράκλειο εορτάζει τον πολιούχο του Άγιο Μηνά - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Το Ηράκλειο εορτάζει τον πολιούχο του Άγιο Μηνά

Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες. Ωστόσο, το ειδωλολατρικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωνε, δεν κατάφερε να σκληρύνει την καρδιά του η οποία, όταν ήλθε η στιγμή, σκίρτησε ακούγοντας την φωνή του «ἐτάζοντος καρδίας καὶ νεφρούς» (Ψαλμοί 7,10) Θεού και έτσι ο, έφηβος ακόμη, Μηνάς έγινε χριστιανός.


Δείτε το πρόγραμμα της Εορτής
Σάββατο 10 Νοεμβρίου
Ώρα 7 π.μ.: Ο προεόρτιος Όρθρος και η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Ιερού Μνημοσύνου του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου, εις τον Παλαιόν Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Μηνά.
10:30 π.μ.: Αποκαλυπτήρια επετειακής επιγραφής εντός του ως άνω Ιερού Ναού.
4:30 μ.μ.: Ο Εσπερινός δια τους φοιτητάς, τους σπουδαστάς και τους μαθητάς εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Μηνά.
4:30 μ.μ.: Εσπερινός εις τον Παλαιόν Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Μηνά.
7 π.μ.: Ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου

Κυριακή 11 Νοεμβρίου
7 π.μ.: Ο Όρθρος και εν συνεχεία η Συνοδική Θεία Λειτουργία εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Μηνά, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.
Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου θα ομιλήση ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.
Μετά το πέρας της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, θα τελεσθή Συνοδικόν Τρισάγιον ενώπιον της Προτομής του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου εις τον προαύλειον χώρον του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και ακολούθως η καθιερωμένη λιτάνευσις του Ιερού Λειψάνου και της Σεπτής Εικόνος του Αγίου μέσω των οδών: Κυρίλλου Λουκάρεως, πλατείας Αρκαδίου, 1821, Νικηφόρου Φωκά, λεωφόρου Καλοκαιρινού και Αγίου Μηνά.
6 μ.μ.: Ο μεθεόρτιος Όρθρος και η Θεία Λειτουργία εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Μηνά.


Μεγαλώνοντας, επέλεξε να σταδιοδρομήσει στον Ρωμαϊκό στρατό, στο ιππικό τάγμα των Ρουταλικών, υπό την διοίκηση του Αργυρίσκου. Η έδρα της μονάδας του ήταν στο Κοτυάειον (σημερινή Κιουτάχεια) της Μικράς Ασίας. Εκεί ο Μηνάς διακρίθηκε και για την φρόνησή του αλλά και για το ανδρείο του φρόνημα και γι’ αυτό έχαιρε εκτιμήσεως στο κύκλο των στρατιωτικών.

Δυστυχώς όμως, τρεις αιώνες μετά την έλευση του Χριστού και ο παλαιός κόσμος ακόμη δεν ήθελε να δεχθεί το λυτρωτικό μήνυμα της Αναστάσεως, παραμένοντας αυτάρεσκα, εγωιστικά και αυτοκαταστροφικά προσκολλημένος στη φθορά και το σκοτάδι. Οι αυτοκράτορες της Ρώμης άρχισαν και πάλι «πρὸς κέντρα λακτίζειν» (Πράξεις 26,14). Ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός διέταξαν διωγμό εναντίον των λογικών προβάτων του Χριστού, διωγμό ο οποίος κράτησε από το 303 έως το 311 μ.Χ. Έτσι, οι Ρωμαίοι στρατιώτες διατάχθηκαν να συλλαμβάνουν και να τυραννούν τους χριστιανούς προσπαθώντας να τους κάνουν να αλλαξοπιστήσουν. Αυτή ήταν και η πρώτη κρίσιμη στιγμή κατά την οποία ο Μηνάς κλήθηκε να πει «το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι». Η πίστη του στον Χριστό νίκησε την κοσμική «σύνεση» και λογική.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ






Post Top Ad

.............