Η πανήγυρη του I. Nαού Οσίου Ιωσήφ του Ηγιασμένου στον Αζωκέραμο Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Η πανήγυρη του I. Nαού Οσίου Ιωσήφ του Ηγιασμένου στον Αζωκέραμο Σητείας


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή ευσεβών χριστιανών της περιοχής πανηγύρισε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ηγιασμένου του εξ Αζωκεράμου, ο φερώνυμος Ιερός Ναός στη γενέτειρα του αγίου, στον οικισμό Αζωκέραμο της Ενορίας Κελλαρίων Σητείας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος Κληρικούς της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. 




Στο τέλος, τελέσθηκε και το τρίμηνο μνημόσυνο της μακαριστής Ελένης Αικατερινίδη, η οποία για πολλά χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες της στην Ενορία.
Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο του τιμωμένου αγίου, σημειώνοντας ότι υπήρξε γόνος ευσεβών γονέων και γέννημα θρέμμα του Αζωκεράμου και ότι συνδέθηκε ως καλογεροπαίδι με την Ιερά Μονή της Παναγίας της Ακρωτηριανής Τοπλού, όπου κάτω από τη σκέπη της Ακρωτηριανής Κυράς έ­θρεψε την ψυχή του με τη στερεά τροφή της νηπτικής παραδόσεως. Αργότερα, αφού πρώτα μοίρασε τη μεγάλη κληρονομιά του στους φτωχούς, μεταφυτεύθηκε στον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο, ό­που βρισκόταν το μονύδριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Μετόχι της Ι. Μονής Τοπλού Μετόχι Σητείας, όπου και μετά από πολλούς ασκητικούς αγώνες κοιμήθηκε τον ύπνο των δικαίων και ενταφιάσθηκε. Ο Σεβ/τος τόνισε ακόμα ότι όταν έγινε η ανακομιδή του ιερού λειψάνου του διαπιστώθηκε ότι ήταν ακέραιο, εξέπεμπε άρρητη ευωδία και επιτελούσε πολλές θεραπείες ασθενών, γι’ αυτό  όταν το 1669 μ.Χ. οι Οθωμανοί κυρίευσαν την Κρήτη ένας ευλαβής κληρικός μετέφερε το ιερό λείψανο στη Ζάκυνθο για να διασωθεί, και σήμερα φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Παντοκράτορος Γαϊτανίου Ζακύνθου.
Γιαυτό και η Εκκλησία μας δεν επιτρέπει την καύση των νεκρών αλλά την ταφή, γιατί ο άνθρωπος είναι πλασμένος από τον Θεό σύνθετος από ψυχή και σώμα και δέχεται την χάρη του και αγιάζεται όχι μόνο η ψυχή αλλά και το σώμα και τα άγια λείψανα των Αγίων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της χάριτος του Θεού και της Αναστάσεως του Κυρίου μας.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους τους τιμώντες της μνήμη του αγίου τη χάρη και την ευλογία του Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου στις οικογένειές τους. 
Στην πανήγυρη έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης, Αρχιερ. Επίτροπος Δ΄ Αρχιερ. Περιφερείας, π. Εμμανουήλ Μαρκάκης, Εφημέριος της Ενορίας Κρυονερίου και π. Νικόλαος Ροδουσάκης,  Εφημέριος της Ενορίας Σταυρωμένου Σητείας. 

Παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Λεων. Τερζής και ο δημ. Σύμβουλος κ. Νικ. Καραμανωλάκης,  ο Πρόεδρος της ΜΑΔΕΣ κ. Φουντοραδάκης, ο κ. Γ. Καφεσάκης και Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αδραβάστων «Ο Άγιος Δημήτριος» και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

Post Top Ad

.............