Η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας


Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή Ιερού Κλήρου, τοπικών αρχόντων και πιστών από όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Αυγούστου η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της εορτής της αποτομής της τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, κατά την οποία χοροστάτησε, ευλόγησε άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.


Στην ομιλία του από το βοτσαλωτό προαύλιο, όπου και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, στο τέλος του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβ. κ. Κύριλλος μίλησε για το προφητικό και προδρομικό έργο του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου, σημειώνοντας ότι προετοίμασε την οδό του Κυρίου διαλαλώντας ότι «ο οπίσω μου ερχόμενος έμπροσθέν μου γέγονεν». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της, που αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Αναφέρθηκε στο κήρυγμα της μετανοίας του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος με παρρησία ήλεξγε την άρχουσα τάξη της εποχής του και δεν δίστασε να ελέξγει ακόμα και τον έπαρχό του Ηρώδη για την παράνομη σχέση με την Ηρωδιάδα, που ήταν γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου, με συνέπεια τον μαρτυρικό θάνατό του με αποκεφαλισμό. Επίσης ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι, όχι μόνο το γονιδίωμα αλλά και η πνευματικότητα κληρονομείται, όπως αποδεικνύουν περίτρανα οι εκατοντάδες των προσκυνητών της Ιεράς Μονής Καψά, πολλοί από τους οποίους οδοιπορούν ώρες για να φθάσουν στο ιστορικό μοναστήρι και να προσκυνήσουν την εικόνα του Τιμίου Προδρόμου για να εναποθέσουν τις ελπίδες, τις προσδοκίες, τα όνειρα, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες της ζωής τους. Ακόμα μαρτυρούν πόσο βαθιά ριζωμένη μέσα στον λαό μας είναι ριζωμένη η όρθόδοξη χριστιανική πίστη και πόσο ανυπόστατα είναι τα λεγόμενα  ανθρώπων που κατέχουν κορυφαίες θεσμικές θέσεις περί μη πλειοψηφίας των Ορθοδόξων στην πατρίδα μας.



Τέλος, ευχήθηκε όλοι να παρακαλέσουμε από καρδιάς ο Τίμιος Πρόδρομος να είναι το λυχνάρι για να φωτίσει και να λάμψει στις καρδιές μας το αληθινό Φως, το φως του Χριστού, παρέχοντας ευλογία, ειρήνη, χάρη και δύναμη, ώστε να βάλουμε αρχή μετανοίας στη ζωή μας, αφουγκραζόμενοι το κήρυγμα μετανοίας του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος συνεχώς διαλαλούσε το, Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία του Θεού.  



Στον Μεγάλο πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής έλαβαν μέρος οι Πανοσιώτατοι Πατέρες της Μονής Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης και Αρχιμ. Ευγένιος Σπηλιαρωτάκης, οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Ε΄ Αρχιερ. Περιφερείας και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Μονής, Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφερείας, Οικονόμος Νικόλαος Πατθιάκης, Εφημέριος Γούδουρα και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Μονής, π. Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος Μύρτου, π. Γεώργιος Μονιός, Εφημέριος Χανδρά, και π. Στυλιανός Γωνιωτάκης, Εφημέριος Επάνω Χωρίου Ιεράπετρας. Έψαλαν καλλικέλαδα δύο χοροί ιεροψαλτών από την Ιεράπετρα και τη Σητεία αντίστοιχα, με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Δ/ντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Αγ. Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιω. Αρώνη και παρέστη πλήθος πιστών από όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια της Μητροπόλεως  Ιεραπύτνης και Σητείας, οι οποίοι έως αργά το βράδυ προσέρχονταν για να προσκηνύσουν την εικόνα του Τιμίου Προδρόμου στην πανηγυρίζουσα Μονή.




Την πανήγυρη του μοναστηριού τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Βρυγιωνάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, o Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου κ. Εμμαν. Πάνου, ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο πρώην Βουλευτής κ. Ιω. Κουνενός κ.α.  
Ανήμερα της πανηγύρεως, σήμερα Τρίτη 29 Αυγούστου το πρωί, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία.


Post Top Ad

.............