Η Μονή Ασωμάτων βρίσκεται 35km νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, στο μέσο μιας κατάφυτης κοιλάδας του Αμαρίου που σχηματίζεται ανάμεσα στο Όρος Κέδρος και στον Ψηλορείτη. Ο ναός της μονής είναι αφιερωμένος στους Ταξιάρχες (=Ασώματοι).
Η μονή ιδρύθηκε πιθανόν τη Β’ Βυζαντινή Περίοδο, καθώς σε έγγραφο του 13ου αιώνα αναφέρεται η μονή του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, με την οποία ταυτίζεται. Η μονή είναι γνωστή κι ως Σχολή Ασωμάτων, καθώς από το 1930 λειτουργεί ως Γεωργική Σχολή. Σήμερα το μοναστήρι αναστηλώνεται, ενώ παράλληλα στεγάζει ερευνητικό κέντρο του ΕΘΙΑΓΕ με κτηνοτροφικά ενδιαφέροντα.
Το κτιριακό συγκρότημα περιβαλλόταν από ισχυρό τείχος, γεγονός που την έκανε ισχυρό φρούριο και προσέλκυσε επαναστάτες από την περιοχή. Πράγματι, η μονή ήταν βάση των Χορτάτζηδων και μάλιστα σήμερα σώζεται ο τάφος του Γεωργίου Χορτάτζη στον κοντινό πανέμορφο ναό της Αγίας Παρασκευής δυτικά του οικισμού με τις τοιχογραφίες του 13ου αιώνα.
Η μονή καταστράφηκε αρκετές φορές από τους Τούρκους. Το 1812 λέγεται ότι μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων ο Οσμάν Πασάς ο Πνιγάρης ή Παπά Γιάννης. O Οσμάν είχε σταλεί από την Υψηλή Πύλη για να βάλει τέρμα στον γενιτσαρισμό και λέγεται ότι ήταν Γραμματέας του Πατριαρχείου με το όνομα Βασίλειος.
Στο καθολικό της μονής δείτε τις εικόνες της Αγίας Τριάδας (1619) και των Ταξιαρχών, έργα του ηγούμενου Μανασσή (1755).
Ιστορία εν συντομία
961-1204: Ιδρύεται η μονή Αρχαγγέλων, που ταυτίζεται με τη μονή Ασωμάτων
1272-78: Ο Γεώργιος Χορτάτζης, με έδρα τη μονή, ξεκινάει την Επανάσταση των Χορτάτζηδων εναντίον των Ενετών.
1810: Σεισμός καταστρέφει τη μονή, η οποία επισκευάζεται.
1812: Ο απεσταλμένος των Τούρκων στην Κρήτη κατά του γενιτσαρισμού, Οσμάν Πασάς, μεταλαμβάνει κρυφά των Αχράντων Μυστηρίων.
1818: Οι Τούρκοι πυρπολούν το ηγουμενείο, λόγω της επαναστατικής δράσης της μονής.
1821: Οι Τούρκοι καταστρέφουν εντελώς τη μονή και σφάζουν τον ηγούμενο Γεράσιμο.
1823: Η μονή εξακολουθεί να είναι άντρο επαναστατών και ξανακαταστρέφεται.
1833: Η μονή επισκευάζεται και επαναλειτουργεί (επί Αιγυπτιοκρατίας).
1866: Στην επανάσταση του 1866-69 η μονή γίνεται επαναστατικό κέντρο της περιοχής. Οι μοναχοί εντάσσονται στα επαναστατικά σώματα του Αμαρίου, παρά τη διαταγή του Επισκόπου Παΐσιου να δεχτούν «ευμενώς» τον Τουρκικό Στρατό και να τον αφήσουν να καθησυχάσει την περιοχή.
1868: Ο Κωσταρός Βολουδάκης υπογράφει παρακλητική επιστολή προς τη βασίλισσα της Αγγλίας να βοηθήσει τον Κρητικό Λαό, θέτοντας έτσι το νησί σε Αγγλική κυριαρχία.
1930: Ιδρύεται η Γεωργική Σχολή Ασωμάτων.
1395: Η μονή κρίνεται διαλυτέα.
FOTO: JORGO STAY.
ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου