Ο Ανωγειανός Εμμανουήλ Ξυλούρης ή “Ντομπλούκος” και η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου στου Κοκκίνη το Χάνι… - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Ο Ανωγειανός Εμμανουήλ Ξυλούρης ή “Ντομπλούκος” και η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου στου Κοκκίνη το Χάνι…

Ο Εμμανουήλ Ξυλούρης ή Ντομπλούκος, ένας ξεχωριστός Ανωγειανός, εδώ και μια  δεκαπενταετία  έχει χτίσει μια εκκλησία για τον Άγιο Φανούριο και υποδέχεται κάθε χρονιά πλήθος επισκεπτών στου Κοκκίνη το Χάνι στο Ηράκλειο. Ο πατέρας του Γεώργιος Ξυλούρης ή Ζωνός μάλιστα ήταν εκ των ιδρυτών της εκκλησίας των Ξυλούρηδων στα Πετραδολάκια το 1950, όπου ο μικρός τότε Μανόλης μετέφερε με το γαϊδουράκι  τα υλικά για την ανέγερση του Ναού. Λόγοι υγείας τον κρατούν τα τελευταία χρόνια μακριά από τον Ψηλορείτη και τα Πετραδολάκια και η μεγάλη του επιθυμία έγινε πραγματικότητα πριν 15 χρόνια όταν και θεμελίωσε στο μέρος που ζει σήμερα την δική του εκκλησία για να τιμήσει τον Άγιο Φανούριο όπως και ο αείμνηστος πατέρας του.


Ο Εμμανουήλ Ξυλούρης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Ανωγειανού που αν και δε ζει στο χωριό δεν ξεχνάει τις παραδόσεις και τα ήθη που του μετέδωσε η οικογένεια του, και το ύψιστο έθιμο της οικογένειας του να τιμάει κάθε χρόνο στις 26 Αυγούστου τον Άγιο Φανούριο και να περιποιείται τους επισκέπτες που προσέρχονται για προσκύνημα.Τα μεγάλα πανηγύρια των Αγίων στον Ψηλορείτη που ξεκίνησαν λίγο μετά την ανοικοδόμηση του χωριού μετά την καταστροφή του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, τα άρχισαν οι κτηνοτροφικές οικογένειες του τόπου που πάλευαν σε δύσκολες συνθήκες όλο το χειμώνα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και το καλοκαίρι τιμούσαν τον δικό τους Άγιο, για να τους δώσει δύναμη και κουράγιο για τον επόμενο δύσκολο χειμώνα που ήταν προ των πυλών.
Ο “Ντομπλούκος” μιλώντας στην “Α” αναφέρει ότι η μεγάλη του επιθυμία είναι τα παιδιά και εγγόνια του να συνεχίσουν την μεγάλη αυτή παράδοση. “Δεν ξέρω τι θα κάνουν τα παιδιά μου, δε θα τα βάλω με το ζόρι, αλλά πιστεύω ότι θα συνεχίσουν διότι αυτή η γιορτή ανήκει στην ψυχή της οικογένειας μας..” τονίζει χαρακτηριστικά! Του ευχόμαστε υγεία και δύναμη να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα, να είναι ο οικοδεσπότης και ο φιλόξενος άνδρας που θα υποδέχεται το πλήθος των πιστών στου Κοκκίνη το Χάνι, σε ένα Ναό που αποτελεί το δημιούργημα της ζωής του.
ΠΗΓΗ ΑΝΩΓΗ'

Post Top Ad

.............