Παρουσιάζονται 2 νέες εκδόσεις της Βικελαίας βιβλιοθήκης ( Ημερολόγιο 2019 και «Ηράκλειο – η αδιόρατη πόλη ) τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Παρουσιάζονται 2 νέες εκδόσεις της Βικελαίας βιβλιοθήκης ( Ημερολόγιο 2019 και «Ηράκλειο – η αδιόρατη πόλη ) τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου

Δυο νέες, καλαίσθητες εκδόσεις κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Πρόκειται για το «Ημερολόγιο 2019», το οποίο κοσμούν χαρακτικά από το παλαίτυπο που διαθέτει η Βικελαία Βιβλιοθήκη, με τίτλο: Περί των νήσων του Αρχιπελάγους, του Ολλανδού Όλφερτ Ντάπερ, από το κεφάλαιο: Περί της Νήσου Κρήτης, τυπωμένο στο Άμστερνταμ το 1688.


Και για το λεύκωμα «Ηράκλειο – η αδιόρατη πόλη, λογοτεχνικές διαδρομές στον αστικό χώρο» της Μαρίας Μοίρα, με φωτογραφίες της Νίνας Λασηθιωτάκη και κείμενα των γηγενών συγγραφέων: Έλλης Αλεξίου, Ρέας Γαλανάκη, Λιλής Ζωγράφου, Γαλάτειας Καζαντζάκη, Κλαίρης Μιτσοτάκη και Νίκου Καζαντζάκη.

Το βιβλίο της κ. Μοίρα, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, στις 18.30, στο βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Αριστέα Πλεύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χαιρετισμός *

 Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Μαρία Μοίρα, Αρχιτέκτων Επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής * 

Ελευθερία Ζέη, Ιστορικός Επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης

 Θα συντονίσει ο Δημήτρης Χ. Σάββας, Προϊστάμενος της «Β.Δ.Β.»


Από το παλαίτυπο που διαθέτει η Βικελαία Βιβλιοθήκη,
με τίτλο: Περί των νήσων του Αρχιπελάγους, του Ολλανδού Όλφερτ Ντάπερ,
από το κεφάλαιο: Περί της Νήσου Κρήτης, τυπωμένο στο Άμστερνταμ το 1688,
επιλέξαμε χαρακτικά για να κοσμήσουμε το ημερολόγιο του 2019.
Μια έκδοση συνοδευόμενη με τις ευχές μαςγια ένα έτος με υγεία και όνειρα για το  μέλλον.



Ηράκλειο, μια πόλη-λιμάνι, δυναμική, πολύτροπη, ζωντανή, κοσμοπολίτικη. Μια πόλη-κάστρο με πλούσια ιστορία και πολυπολιτισμικό παρελθόν, που διεκδικεί την θέση της στο δίκτυο των σημαντικών μεσογειακών πόλεων.
Η Παλιά Πόλη, το εντός των τειχών «πυρηνικό Ηράκλειο», που συναρθρώνει τις διαφορετικότητες των ιστορικών περιόδων σε ένα ιδιότυπο, συγκρουσιακού χαρακτήρα, αστικό αμάγαλμα, όπως σκιαγραφείται από τις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις των γηγενών συγγραφέων: Έλλης Αλεξίου, Ρέας Γαλανάκη, Λιλής Ζωγράφου, Γαλάτειας Καζαντζάκη, Κλαίρης Μιτσοτάκη και Νίκου Καζαντζάκη, και όπως αποτυπώνεται από τον φωτογραφικό φακό.
Λόγος και εικόνα συμπλέουν, συναντώνται και διασταυρώνονται σ’ έναν ανοικτό και κριτικό διάλογο, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ιδιαίτερης αυτής πόλης.
Οι φωτογραφίες του σημερινού Ηρακλείου οι οποίες εμπεριέχονται στο λεύκωμα είναι της Νίνας Λασηθιωτάκη και δεν αποτελούν απλά μια εικονογράφηση της πόλης στην αρχή του 21ου αιώνα. Με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των λήψεων και την έμφαση στην αποτύπωση των καθημερινών πρακτικών των κατοίκων και των επισκεπτών συμπορεύονται με τα κείμενα, αποτυπώνοντας μια πόλη με διαχρονική παρουσία και ιδιαίτερο ψυχισμό. Αρχοντική, ζωντανή και πολύτροπη.

Παρουσιάζονται 2 νέες εκδόσεις της Βικελαίας βιβλιοθήκης ( Ημερολόγιο 2019 και «Ηράκλειο – η αδιόρατη πόλη ) τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου

Post Top Ad

.............