Με λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο πανηγύρισε η Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Με λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο πανηγύρισε η Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής πανηγύρισε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης  και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ο οποίος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, και συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών.


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης  και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος μίλησε από καρδιάς για την αγάπη, την οποία, όπως συμείωσε, ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος διαλαλεί μέσα από τις τρεις Καθολικές Επιστολές του και το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιό του, από το σπήλαιο της Αποκαλύψεως στην Πάτμο, την Έφεσο, όπου κοιμήθηκε εν ειρήνη και μετέστη, και απ᾿ όπου πέρασε. Επίσης τόνισε τη διαχρονική αξία του πανηγυρίζοντος ακρομονάστηρου της Παναγίας Μητρός του Κυρίου μας και του ηγαπημένου και επιστηθίου μαθητή του, αγίου Ιωάννου, καθώς «όποιος δρασκελίζει το κατώφλι της Μονής γίνεται ταπεινός προσκυνητής του μακραίωνου ελληνορθόδοξου πολιτισμού και της ανεκτίμητης εκκλησιαστικής παράδοσης, και αισθάνεται στα τρίσβαθα της καρδιά του ότι κεφαλή της Εκκλησίας μας είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας, ο Οποίος διασχίζει όλη την ανθρώπινη ιστορία».

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, «ο οποίος άφησε τις πολλές υποχρεώσεις του στην Ιερά Μητροπολή του, ανταποκρονόμενος στην πρόσκλησή μας για να τιμήσει με την Αρχιερατική παρουσία του την πανήγυρη του αυτού ιστορικού μοναστηριού στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης». Επίσης σημείωσε τη μακρά φιλία και τον ισχυρό σύνδεσμος αγάπης που τους συνδέει από τότε που συνυπηρέτησαν στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και τον ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για τους λόγους αγάπης που απηύθυνε στο εκκλησίασμα, οι οποίοι εκπορεύονται από το περίσσευμα της αγαπώσης αρχιερατικής καρδίας του.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και οι Παν/τος Αρχιμ. Πορφύριος Καναβάκης από την Ιερά Μονής Αγ. Αικατερίνης Σινά και  Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ενώ ο Ηγούμενος της Μονής, Πανοσιώτατος Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης κατά την αρχαία παράδοση χοροστάτησε από το παραθρόνιο. Επίσης, τους ύμνους της πανηγύρεως  απέδωσαν δύο καλλικέλαδοι χοροί των ιεροψαλτών της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Υποδιοικητής Πλωτάρχης κ. Κων/νος Παθιάκης και Αξιωματικοί της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου, τα Μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» και πολλοί προσκυνητές της Μονής.

Post Top Ad

.............