O Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος προέστη κατά την Ιερά Αγρυπνία στην Ι. Μονή Καψά επί τη μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

O Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος προέστη κατά την Ιερά Αγρυπνία στην Ι. Μονή Καψά επί τη μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη


Με ολονύκτια Ιερά Αγρυπνία σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα και μέσα στη λαμπρότητα της εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας εορτάσθηκε τo βράδυ  της Δευτέρας 6 Αυγούστου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωσήφ του Γεροντογιάννη.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, κατά την οποία ευλόγησε τους άρτους, και στην ακολουθία του Όρθρου, και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο, ενώ στο τέλος έγινε η ευλόγηση του κολλύβου του αγίου. Προηγήθηκαν από νωρίς η Ακολουθίες του μικρού Εσπερινού και της Παρακλήσεως στον Όσιο, στο σπήλαιο που ασκήτεψε, μπροστά στο επιβλητικό φαράγγι των Περβολακίων, ενώ ακολούθησε τράπεζα.

Στην σύντομη ομιλία του, κατά την ώρα του κοινωνικού, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη ζωή του Οσίου και στη θαυμαστή κοίμησή του  στις 6 Αυγούστου 1874, όταν αφού κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων κάλεσε τους Πατέρες στο κελλί του για να τους ξαναζητήσει συγχώρηση, έκανε το σημείο του Σταυρού, σταύρωσε τα χέρια του οσιακά και παρέδωσε την μεταμορφωμένη ψυχή του στον επι του όρους Θαβώρ μεταμορφωθέντα Κύριο μας. Όπως τόνισε ο Σεβ., η Μονή του Τιμίου Προδρόμου Καψά, που συνεχίζει και σήμερα αυτή τη μεγάλη ασκητική παράδοση, είναι χώρος αγιασμένος από τα παλαίσματα του φωτοφόρου τοπικού μας αγίου, ο οποίος έζησε με έντονη άσκηση, προσευχή και νηστεία, και αναδείχθηκε νέος κτίτορας της Μονής Καψά. Στον χώρο αυτό μετά από θεία έλλαμψη και την προσωπική του μεταμόρφωση έγινε κοινωνός και μέτοχος των ακτίστων θείων ενεργειών με συνέπεια να αναπαυθούν κοντά του πολλοί άνθρωποι της εποχή του, τους οποίους συμβούλευε, ενίσχυε και θεράπευε.

Τέλος ο Σεβ. αναφέρθηκε στα χαριτόβρυτα λείψανα και στην τιμία Κάρα του Οσίου πατρός ημών Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, τα οποία μετά την ανακομιδή τους καθ᾽ υπόδειξη του σύγχρονου Οσίου Πορφυρίου του Καυσολυβίτου, που είχε επισκεφθεί τη Μονή, φυλάσσονται σε αργυρή λάρνακα σε περίβλεπτη θέση εντός του Καθολικού εκπέμποντας άρρητη ευωδία και αποτελούν μόνιμη πηγή ευλογίας και αγιασμού για τους ευλαβείς προσκυνητές της Μονής.


Στην Ιερά Αγρυπνία, που συμμετείχαν πολλοί πιστοί από την όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και διήρκεσε από ώρα 10.30΄ μ.μ. μέχρι ώρα 4.30΄ π.μ., έλαβαν μέρος οι Πατέρες της Ιεράς Μονής Καψά, καθώς και ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης κατά την ακολουθία του Εσπερινού, ενώ μελωδικότατα και ιδιαίτερα κατανυκτικά έψαλαν ιεροψάλτες της Σητείας, με επικεφαλής τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη, Καθηγητή και Έφορο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στην πόλη της Σητείας.  


Post Top Ad

.............