Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Χρήστου Ζαμπούνη “Τάβλι – Τύχη; Τέχνη;” στα Χανιά - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Χρήστου Ζαμπούνη “Τάβλι – Τύχη; Τέχνη;” στα Χανιά


Το νέο βιβλίο του Χρήστου Ζαμπούνη με τίτλο “Τάβλι – Τύχη; Τέχνη;” παρουσιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Ιστορικό Καφέ “Κήπος” από τον δημοσιογράφο Γιώργο Ουντράκη, τον πρώην καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης Μιχάλη Αεράκη και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Backgammon (EuBgF) Μιχάλη Προυκάκη.
Μάλιστα ο τελευταίος αποδέχθηκε την πρόταση του υπεύθυνου του καφέ “Κήπος” και πρόεδρου του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, Βασίλη Σταθάκη για να διοργανωθεί στα Χανιά ένα ευρωπαϊκό τουρνουά ταβλιού με την κάθοδο κορυφαίων πρωταθλητών. Για τον λόγο αυτό γίνονται προσπάθειες να μπει στο διεθνές καλεντάρι της Ομοσπονδίας για το 2019.



Στην παρουσίαση του βιβλίου τονίστηκε ότι αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων καθώς όλοι λίγο πολύ έχουμε παίξει ή παίζουμε ενώ πρόκειται για ένα άθλημα που καταργεί τις κοινωνικές τάξεις, βοηθάει στην κοινωνικοποίησή μας και που αποκαλύπτει τον χαρακτήρα τόσο των αντιπάλων μας όσο και τον δικό μας.
Χαρακτηριστικά ο Γ. Ουντράκης τόνισε: «Το “Τάβλι – Τύχη; Τέχνη;” είναι ένα ευφυές τέχνασμα, έχει καλές ιστορίες, σωστές παραπομπές ιστορικές και πάει να κερδίσει ένα κορυφαίο στοίχημα. Πάει να αποδείξει πως η λογική συναγωνίζεται την τύχη. Αν τα κατάφερε θα το κρίνει το αναγνωστικό κοινό».

Από την πλευρά του ο Μιχ. Αεράκης δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος ως φανατικός ταβλαδόρος:
«Χαίρομαι που ο κ. Ζαμπούνης επέλεξε μετά την Αθήνα, τα Χανιά για να παρουσιάσει ένα βιβλίο που έχει μία ιδιαιτερότητα. Είναι μία έρευνα για το πάθος του που έχει για το τάβλι.
Είμαστε εκατοντάδες χιλιάδες ταβλαδόροι σε αυτή τη χώρα και επιτέλους βρίσκεται ένα βιβλίο για το τάβλι. Που είναι ένα άθλημα που καταργεί τις κοινωνικές τάξεις, μπορεί να παίξει ισότιμα αντίπαλος ο φτωχός με τον πλούσιο, σου δίνει τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθείς και να γνωρίσεις περισσότερο κόσμο. Αυτό που λέγεται ότι μέσα από το τάβλι ή μέσα από τα χαρτιά φαίνεται και ο χαρακτήρας του ανθρώπου δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πραγματικά μέσα από το τάβλι μπορείς να δεις, και το ποιόν και τον χαρακτήρα του αντιπάλου σου αλλά και να αναμετρηθείς με τον εαυτό σου και τις αδυναμίες σου!».


Τέλος ο Χανιώτης Μιχάλης Προυκάκης, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Backgammon (EuBgF) αναφέρθηκε στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο συνηθισμένο τάβλι με αυτό στο οποίο διεξάγονται τα Ευρωπαϊκά και παγκόσμια τουρνουά και πρωταθλήματα.
«Ουσιαστικά κάνω τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε αυτό που είναι το τάβλι της παρέας, του καφενείου -που περνάμε καλά- και της πλάκας και σε ένα άλλο επίπεδο, το ανταγωνιστικό. Το οποίο υπάρχει και στο παραδοσιακό παιχνίδι που υπάρχει στη χώρα αλλά κυρίως υπάρχει σε διεθνές επίπεδο, το λεγόμενο “backgammon”, που αφορά δηλαδή τις γνωστές μας “πόρτες” με τον βίδο. Σε διεθνές επίπεδο γίνονται παγκόσμια πρωταθλήματα, υπάρχουν εθνικές ομάδες, έχουμε διοργανώσεις για όλα τα γούστα και ευτυχώς έχουμε και ευπρεπή εκπροσώπηση στο εξωτερικό».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Βασίλης Σταθάκης που ευχαρίστησε τον κ. Ζαμπούνη που επέλεξε για δεύτερη φορά να παρουσιάσει στον χώρο αυτό βιβλίο του, ενώ του πρόσφερε και ως αναμνηστικό δώρο ένα ιδιαίτερο χειροποίητο τάβλι το οποίο έχει κατασκευασθεί από καμένο ξύλο.

ΠΗΓΗ - ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

.............