Ξεκίνησε η πρώτη φάση του έργου αντιμετώπισης απο τις αμμοθίνες σο Φοινικόδασος του Βάι - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Ξεκίνησε η πρώτη φάση του έργου αντιμετώπισης απο τις αμμοθίνες σο Φοινικόδασος του Βάι


Μια αξιόλογη και αναγκαία ενέργεια βρίσκεται σε εξέλιξη στην παραλία του Φοινικόδασους του Βάι στον δήμο Σητείας απο την διεύθυνση δασών Νομού Λασιθίου.
Πιθανόν έχει δημιουργήσει την απορία των λουομένων η τοποθέτηση ξύλινων φρακτών με πασσάλους απο κατασχεθέν δέντρα της υπηρεσίας ( Πρίνους )
Πρόκειται για την πρώτη φάση του προγράμματος που θα διασφαλίσει την μακροχρόνια διατήρηση του οικοτόπου στην περιοχή απο τις αμμοθίνες, αλλά και
στην εξάλειψη ή ελαχιστοποίηση των φυσικών ή ανθρωπογενών επιπτώσεων.

Οι αμμοθίνες είναι αποτέλεσμα της δράσης της θάλασσας και του ανέμου. Πρόκειται για ευαίσθητα και δυναμικά οικοσυστήματα που φιλοξενούν πληθώρα φυτών και ζώων. Οι οργανισμοί αυτοί είναι προσαρμοσμένοι να ζουν στο εχθρικό περιβάλλον των αμμοθινών που χαρακτηρίζεται από έλλειψη γλυκού νερού και υψηλές τιμές αλατοτητας του αέρα. Παράλληλα οι αμμοθίνες προστατεύουν το έδαφος στο εσωτερικό από την διαβρωτική δράση της θάλασσας.



Επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή της υπηρεσίας δασών Νομού Λασιθίου κύριο Μανόλη Συλιγάρδο όπου με πολύ διάθεση μας εξήγησε, ότι πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα μας ανέφερε ότι οι πάσσαλοι θα τοποθετηθούν πιο ορθά και θα καλυφθούν απο όμορφα απο άποψη αισθητικής τελάρα, όπου θα λειτουργήσουν ώς τοιχία αντιστήριξης στο φαινόμενο των αμμοθίνων που προέκυψε έντονα τον χειμώνα.
Το συγκεκριμένο έργο θα κινηθεί σε όλο το μήκος της παραλίας έως και την είσοδο του πάρκινγκ, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα αισθητικό και λειτουργικό.



Το πρωί της Τετάρτης 13 Ιουνίου κλιμάκιο της δασικής υπηρεσίας υπο τον διευθυντή της κύριο Μανόλη Συλιγάρδο, μαζί με τον δήμαρχο του δήμου Σητείας κύριο Θοδωρή Πατεράκη και τον πρόεδρο του Τ.Κ Παλαικάστρου κύριο Δ. Αγγελετόπουλο επισκέφτηκαν τον χώρο και συζήτησαν τις λεπτομέρειες που απαιτούνται στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.
Αξίζει να αναφέρουμε οτι με τεχνική έκθεση υπηρεσιών του δήμου Σητείας το συγκεκριμένο έργο θα χρηματοδοτηθεί απο ιδίους πόρους του δήμου, και στην μελέτη και εφαρμογή θα υπάρξουν σχετικές ταμπέλες ενημέρωσης και ξύλινοι διάδρομοι.



Το συγκεκριμένο έργο αντιμετώπισης είναι πρωταρχική ιδέα και απόφαση της συντονίστριας της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης κύριας Μαρίας Κοζυράκη, όπου κατά την επίσκεψη της τον Απρίλιο του 2018 μετά από πρόσκληση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, Κύριλλου και του Ηγούμενου της Μονής Τοπλού, Αρχιμανδρίτη Φιλόθεου στο Βάι του Δήμου Σητείας.μαζί με φορείς και επιχειρηματίες αποφάσισαν την άμεση εκτέλεση περιβαλλοντικών εργασιών μικρής κλίμακας στο παραθαλάσσιο τμήμα του φοινικόδασους, το οποίο βρίσκεται εκτός του περιφραγμένου πυρήνα του δασικού οικοσυστήματος, με σκοπό την ανασύσταση της υποβαθμισμένης παράκτιας αμμοθίνας, αρχικά στο βόρειο τμήμα της παραλίας και, τη μέριμνα για ειδική σήμανση με την τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων στην είσοδο με σκοπό την ευαισθητοποίηση και περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών.   
Στην ερώτηση μας στον κύριο Συλιγάρδο γιατί το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε να πραγματοποιείται καλοκαίρι εν μέσω της τουριστικής σεζόν και όχι το χειμώνα μας απάντησε ότι έγινε αντιληπτή η πιθανή απειλή απο αμμοθίνες τον χειμώνα.
Για τις αντιδράσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται απο κατοίκους της περιοχής ο κύριος Συλιγάρδος μας απάντησε ότι απώτερος σκοπός είναι η διάσωση του οικόσυστήματος.





Post Top Ad

.............