Πλήθος κόσμου στην περιφορά του επιταφίου στο χωριό Μοχός του δήμου Χερσονήσου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Πλήθος κόσμου στην περιφορά του επιταφίου στο χωριό Μοχός του δήμου Χερσονήσου


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγινε την Μ. Παρασκευή ο στολισμός του Επιταφίου στο χωριό Μοχός του Νομού Ηρακλείου. Γυναίκες του χωριού στόλισαν τον Επιτάφιο. Για το στολισμό του Επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν διάφορα χρωματιστά γαρύφαλλα, και άλλα λουλούδια .
όπως βλέπεται και στις φωτογραφίες του πολιτιστικού συλλόγου Μοχού,  εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου καθώς μια τεράστια πομπή συνόδευσε τον Επιτάφιο που κρατούσαν χωριανοί.
Με το σημαντήρι να εναλλάσσουν κάτοικοι στην αρχή της πομπής ο επιτάφιος πέρασε απο τα στενά του χωριού όπου συγχωριανοί έβγαιναν έξω στις αυλές των σπιτιών τους και περνούσαν κάτω απο τον επιτάφιο.


Για τους πιστούς είναι μια μυσταγωγική τελετή θρήνου και πένθους, που φέρει την υπόσχεση της Ανάστασης. Για τους μη πιστούς είναι ένα όμορφο έθιμο της ελληνοχριστιανικής παράδοσης.


  Μετά ο ιερέας επιστρέφει στην κεντρική πύλη της Εκκλησίας, την προς Ανατολάς, όπου τη βρίσκει  κλεισμένη.  Πίσω από την θύρα βρίσκεται συνήθως αναγνώστης ή επίτροπος ή πιστός και ακολουθεί η εξής στιχομυθία. 
ἱερεὺς: Ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.
ἀναγνώστης: Τίς (ποιός)ἐστιν οὗτος ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης;
ἱερεὺς: Κύριος κραταιὸς καὶ δυνατός, Κύριος δυνατὸς ἐν πολέμῳ. Ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.
ἀναγνώστης: Τίς ἐστιν οὗτος ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης;
ἱερεὺς: Κύριος τῶν δυνάμεων, αὐτός ἐστιν ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.
 

Στη συνέχει ανοίγουν οι θύρες και εισέρχεται ο ιερέας με την ανάσταση και τους πιστούς για να τελέσει την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. 

Οι κλεισμένες θύρες που ανοίγουν, σε μερικές ενορίες με  βίαιη είσοδο από τον ιερέα, συμβολίζουν τις  πύλες του Άδη που συντρίφθηκαν με την Ανάσταση του Κυρίου όπως φαίνεται στην εικόνα της εις Αδου Κάθοδο. 



Post Top Ad

.............