Μεγάλο Σάββατο στην πλατεία του χωριού Μοχός - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Μεγάλο Σάββατο στην πλατεία του χωριού Μοχός



Μεγάλο Σάββατο στο χωριό Μοχός του νομού Ηρακλείου, περιμένοντας την ανάσταση την ελπίδα του Ιησού χριστού.
Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη, και φέτος η τελετή της Ανάστασης στον κεντρικό ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην πλατεία του χωριού.
Απο νωρίς το μεσημέρι της μεγάλης Παρασκευής τα παιδιά του χωριού συγκεντρώνουν αχινοπόδια απο τις γύρω περιοχές του χωριού για φτιάξουν το ομοίωμα του Ιούδα όπου και καίγεται το βράδυ της ανάστασης.


Το “κάψιμο του Ιούδα” αποτελεί ένα ξεχωριστό έθιμο το οποίο αναβιώνει σε περιοχές της Ελλάδας κάθε Κυριακή του Πάσχα, προσελκύοντας πλήθος κόσμου που θέλει να θαυμάσει την τιμωρία του φιλάργυρου προδότη. Η διατήρηση του εθίμου μέχρι σήμερα, μπορεί να εκφράζει την έντονη ανάγκη για αποτίναξη κάθε είδους προδοσίας.




Αποτελώντας ένα από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το κάψιμο του “προδότη” θεωρείται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για το Πάσχα στην Κρήτη. Στα περισσότερα μέρη του νησιού, ο Φαρμακός, δηλαδή ο Ιούδας παραδίδεται στην πυρά, καίγεται με μεγάλες “φουνάρες” και με τα απαραίτητα “μπαλοταρίσματα”. 



Οι πιστοί, μικροί και μεγάλοι, κρατώντας λαμπάδες στα χέρια τους, συγκεντρώνονται στο προαύλιο της εκκλησίας περιμένοντας το Άγιο Φως και τη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης…


















Post Top Ad

.............