Παρουσιάστηκε το βιβλίου ( το σημείο μηδέν ) της Κωνσταντίνας Χαριτάκη στο Στύλο Αποκορώνου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Παρουσιάστηκε το βιβλίου ( το σημείο μηδέν ) της Κωνσταντίνας Χαριτάκη στο Στύλο Αποκορώνου

Το Σημείο Μηδέν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Στύλου, στον Αποκόρωνα

Η παρουσίαση του βιβλίου της Κωνσταντίνας Χαριτάκη

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής*

Με μια μεγάλη αγκαλιά υποδέχθηκε ο Στύλος Αποκορώνου το πρώτο βιβλίο της Κωνσταντίνας Χαριτάκη. Μια ζεστή αγκαλιά που από τη μία πλευρά οφείλεται στο γεγονός ότι ο Στύλος είναι ο τόπος καταγωγής της συγγραφέως, και από την άλλη στην εμφανή διάθεση στήριξης της πολιτιστικής δημιουργίας από τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τις τύχες του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου αλλά και συνολικά του Δήμου.


Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Κωνσταντίνας Χαριτάκη «Σημείο Μηδέν», συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αποκορώνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στύλου και από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Την παρουσίαση παρακολούθησε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο οποίος πήρε το λόγο και μίλησε για το βιβλίο και τον πολιτισμό στον Αποκόρωνα, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στην Κωνσταντίνα Χαριτάκη για το έργο της.
Η εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό του Δημήτρη Νεραντζάκη υπευθύνου του Πολιτιστικού Συλλόγου Στύλου. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι άνθρωποι του συλλόγου και του Δήμου Αποκορώνου είχαν κάνει άψογη προετοιμασία και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία της εκδήλωσης. Από τα κεράσματα που υπήρχαν στον χώρο, την προετοιμασία και την ενημέρωση του κόσμου, μέχρι και την κάλυψη των αναγκών της
τεχνικής υποδομής της εκδήλωσης, έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν για να ικανοποιήσουν όλους τους φίλους του βιβλίου που γέμισαν την αίθουσα του συλλόγου.
Μετά από τον πρόεδρο του Συλλόγου, μίλησε ο Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, ο οποίος προσπάθησε να δώσει κάποια στιγμιότυπα από την πορεία προετοιμασίας του έργου, αλλά και το γενικό περίγραμμα του βιβλίου, τονίζοντας ότι: «το βιβλίο της Κωνσταντίνας αξίζει να διαβαστεί πλατιά, από όλους του φίλους του καλού μυθιστορήματος, καθώς μεταφέρει αξίες και ανθρωπιά. Στις σελίδες του παρελαύνουν τα υλικά με τα οποία ο άνθρωπος μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή του».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αποκόρωνα, Αργυρώ Μπενάκη, η οποία τόνισε ιδιαίτερα τη δύναμη που κρύβει μέσα του το βιβλίο, αφού «μέσα από μία ιστορία επανεκκίνησης, η Κωνσταντίνα Χαριτάκη μας εμψυχώνει και μας δίνει με χειροπιαστό τρόπο ένα παράδειγμα ανθρωπιάς, καθώς σμιλεύει την πρωταγωνίστρια του βιβλίου της έτσι που κάθε γυναίκα μπορεί να ταυτιστεί ή να τη νοιώσει και να την καταλάβει».


Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τον αρχιτέκτονα-μουσικό Σπύρο Κήττα, ο οποίος τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Άν είναι να γίνουμε πρόβατα, ας είμαστε τουλάχιστον μαύρα». Είναι η φράση που στριφογυρίζει μέσα στο μυαλό της Αλεξίας και που την κάνει τελικά να αποφασίσει να πάρει την τύχη στα χέρια της. Μεγαλωμένη μέσα σ΄ένα μεσοαστικό περιβάλλον των Χανίων μαζί με τις κολλητές φίλες της δημιουργούν έναν στενό κύκλο με κέντρο το κέντρο της αγαπημένης τους πόλης και αισθάνονται και οι τρεις λίγο σαν μαύρα πρόβατα, αφού μπορούν να ασκήσουν τουλάχιστον λίγη κριτική, όση τους επιτρέπεται, για την καθημερινότητά τους και να μιλούν για τα
όνειρά τους. Η ηρωίδα προσπαθεί να καταλάβει πως είναι δυνατόν να ζήσει μέσα στον παραλογισμό μιας πατρίδας που από την μία μεριά της ζητάει να ξεκινήσει μία καινούρια ζωή μέσα σε μία νέα οικογένεια, την δική της και από την άλλη την κρατάει όμηρο μέσα στην επαγγελματική αβεβαιότητα. Πώς είναι δυνατόν να δεχτεί ότι ο γάμος της αντί να είναι το κορύφωμα μιας σχέσης αγάπης, αντίθετα για να γίνει της ζητάει να θυσιάσει τα όνειρά της και τα ενδιαφέροντά της και να μετατραπεί σε μία πράξη μίσους. Αισθάνεται δέσμια του «πρωτοκόλλου», ενός μηχανισμού καταπίεσης που με προφάσεις όπως «τι θα πει ο κόσμος», ή «έτσι είναι το έθιμο», προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε νέα κατάσταση καταστρέφοντας ανθρώπινες ζωές και φτάνοντας στη υπέρτατη πράξη βίας, την βεντέτα, αυτοκαταστρέφεται αφήνοντας πίσω ανίατες πληγές».


Στο κέντρο της προσοχής βρέθηκαν, όπως συνέβη και στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τα παιδιά της συγγραφέως, Αναστασία και Κωνσταντίνα, που έχουν φτιάξει μάλιστα και το όμορφο εικαστικό στο εξώφυλλο και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Η συγγραφέας «παράκουσε» τις συμβουλές που της είχαν δώσει οι κόρες της ώστε να μην συγκινηθεί, και μόλις πήρε το λόγο δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα συναισθήματά της. Η Κωνσταντίνα Χαριτάκη μίλησε από καρδιάς για τον τόπο της, τον τόπο που έχει σημαδέψει με όμορφες αναμνήσεις την παιδική της ηλικία, και ο οποίος υπάρχει μέσα στο βιβλίο της. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, τον Δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, και τον πατέρα της, Μανόλη Χαριτάκη, στους οποίους έδωσε και το λόγο αμέσως μετά.
Ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης, μίλησε για την ανάγκη να στηριχθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η πολιτιστική δημιουργία στο πλαίσιο ευθύνης του Δήμου, καθώς και για τα βήματα που σχεδιάζει η
δημοτική αρχή σε αυτόν τον τομέα. Έδωσε συγχαρητήρια στην συγγραφέα για το έργο της και της ευχήθηκε να έχει την πορεία που του αξίζει στον κόσμο του βιβλίου. Οι παρεμβάσεις και οι ομιλίες για το βιβλίο έκλεισαν με ένα σύντομο χαιρετισμό του πατέρα της συγγραφέως, Μανόλη Χαριτάκη, ο οποίος ήταν παλαιότερα αντιδήμαρχος στον Αποκόρωνα και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων. Η εκδήλωση «έκλεισε» με την προβολή ενός σύντομου video για το «Σημείο Μηδέν» και με την υπόσχεση πως θα τα πούμε σύντομα και πάλι.

*Ο Χρήστος Τσαντής είναι συγγραφέας-σύμβουλος ψυχικής υγείας και υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς

Post Top Ad

.............