Το Φαράγγι της Σαμαριάς και τα Λευκά Όρη «μαγνήτισαν» επιστήμονες, διπλωμάτες, φορείς αλλά και πολίτες σε μια επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην «καρδιά» της Αθήνας με οργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας. Η εκδήλωση έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας στην Αθήνα και περιελάμβανε «Στρογγυλή Τράπεζα» αλλά και έκθεση φωτογραφίας για το Φαράγγι της Σαμαριάς-Λευκά Όρη με συνδιοργανωτές το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Περιφέρεια Κρήτης και το Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων με αφορμή το Διεθνές Έτος Βιώσιμου Τουρισμού 2017.
Στο «Στρογγυλό Τραπέζι» αλλά και στα εγκαίνια της έκθεσης συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Mikaël Hautchamp, η Πολιτιστική Ακόλουθος του Γαλλικού Ινστιτούτου Muriel Piquet-Viaux, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Ανάπτυξης Δημήτρης Μιχελογιάννης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Κατερίνα Τζιτζικώστα, επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες. Οι ομιλητές εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας συμφώνησαν στην ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και ότι, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις-δράσεις.
Η Κρήτη, όπως αναφέρθηκε από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τους συμμετέχοντες ομιλητές, αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για τους επισκέπτες της Ελλάδας και ίσως τον πιο πολύ-επίπεδο και πολύμορφο προορισμό σε όλη την Μεσόγειο. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις παραλίες και τα ξενοδοχεία της αυξάνουν τελευταία στην ενδοχώρα του νησιού με τα διαρκώς εναλλασσόμενα μοναδικά της τοπία και την πραγματικά αυθεντική της γαστρονομία την οποία αναδεικνύει συνεχώς η Περιφέρεια Κρήτης πιστοποιώντας επιχειρήσεις και προϊόντα με το brand name «ΚΡΗΤΗ» υλοποιώντας την διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Μάλιστα αυξάνονται οι μεμονωμένοι τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη αναζητώντας ποιοτικό τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων και στρέφονται στο πραγματικό αυθεντικό κομμάτι της Κρήτης, τα εμβληματικά της βουνά με την ενδοχώρα που τα περιβάλλει.
Στο στρογγυλό τραπέζι που προηγήθηκε των εγκαινίων της έκθεσης, ο Philippe Pypaert, επικεφαλής του τμήματος Επιστήμης του Περιφερειακού Γραφείου Βενετίας της UNESCO για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη αναφέρθηκε στα Αποθέματα της Βιόσφαιρας της UNESCO στη Μεσόγειο μέσα από τη σχέση Ανθρώπου και Φύσης για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης παρουσίασε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Κρήτης που εστιάζει στους 3 φυσικούς τόπους της Κρήτης που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα της UNESCO, δηλαδή το Φαράγγι της Σαμαριάς-Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη και την Σητεία. Τέλος ο Sir Michael Llewellyn Smith, πρώην Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, ιστορικός και συγγραφέας αναφέρθηκε στο παρελθόν και το παρόν της Δυτικής Κρήτης μέσα από την εμπειρία των περιηγήσεων του σε αυτήν τα τελευταία 60 χρόνια. Παράλληλα στην εκδήλωση διανεμήθηκε δωρεάν η έκδοση του Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων για το Φαράγγι της Σαμαριάς και τα Λευκά Όρη.
Η έκθεση φωτογραφίας για το Φαράγγι της Σαμαριάς και τα Λευκά Όρη που θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της μετάφρασης στα γαλλικά του βιβλίου Φαράγγι της Σαμαριάς- Καταφύγιο ζωής- ορμητήριο ελευθερίας (Les gorges de Samaria, refuge de biodiversité, bastion de liberté).