Τα δεδομένα από τις συστηματικές ανασκαφές στον χώρο της αρχαίας πόλης- κράτους της Φαλάσαρνας – που ξεκίνησαν το 1986 και συνεχίζονται έως σήμερα - επιβεβαίωσαν την αρχιτεκτονική τελειότητα, την οικονομική ισχύ και την θαλασσοκρατία τους στα πελάγη της δυτικής Κρήτης κατά την περίοδο των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η περιοχή περιλαμβάνει τη χερσόνησο Καστρί όπου ήταν χτισμένη η αρχαία ακρόπολη, καθώς και τμήμα της πεδινής και παραλιακής ζώνης, όπου ήταν κατασκευασμένο το στρατιωτικό λιμάνι της.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μακρές προκυμαίες χτισμένες αμφιθεατρικά με τις λίθινες δέστρες τους, τμήματα των οχυρώσεων και αμυντικών πύργων, δημόσια λουτρά, τεχνητά κανάλια, και χάλκινες αλυσίδες που έκλειναν το στόμιο του λιμανιού, αποθήκες και οινοποιείο.
Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν τους αρχαιολόγους, σύμφωνα με την κα Χατζηδάκη, στην προσπάθεια μιας εικονικής αναπαράστασης των μνημείων και του περιβάλλοντα χώρου της ναυτικής πόλης, όπως ήταν πριν 2.300 χρόνια.
Η μέθοδος επινοήθηκε από τον καθηγητή Gunnar Liestol του Πανεπιστημίου του Όσλο της Νορβηγίας, και παρέχει την δυνατότητα άμεσης οπτικής αντίληψης της περιοχής. Μέσα από μια οθόνη smart phone ή tablet ο θεατής στρέφεται και κινείται ενώ οι εικόνες στην οθόνη στρέφονται και κινούνται μαζί του, έτσι ώστε να αντιστοιχούν τόσο στην θέση του όσο και στο οπτικό πεδίο του.
Η εικόνα που προβάλλεται παρουσιάζει την ακριβή αναπαράσταση των αρχαίων κτηρίων και αποτελεί ψηφιακό επίτευγμα, που πριν από 30 χρόνια ανήκε αποκλειστικά στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.Σήμερα είναι εφικτό, χάρη στα αξιοσημείωτα τεχνικά χαρακτηριστικά των smart phones και των tablets.
Οι οθόνες παρέχουν εικόνες υψηλής ποιότητας, τα λογισμικά επεξεργασίας εικόνων επιτρέπουν τη γοργή τρισδιάστατη οπτικοποίηση και το GPS παρέχει τον ακριβή εντοπισμό στον χώρο και τα επιταχυνσιόμετρα και η πυξίδα δίνουν τον ακριβή προσανατολισμό.
Όπως εξήγησε η κα Χατζηδάκη, το πειραματικό πρόγραμμα εφαρμογής δημοσιοποιήθηκε από την Apple τον Ιούλιο του 2015, αλλα παραμένει κλειδωμένο προκειμένου να εγκριθεί από το Υπουργείου Πολιτισμού. Εξαίρεση αποτελούν οι χρήστες iOS, που βρίσκονται επι τόπου στον αρχαιολογικό χώρο.
Δείτε την εντυπωσιακή εφαρμογή με την εικονική αναπαράσταση της Αρχαίας Φαλάσαρνας, από την αρχαιολόγο Ελπίδα Χατζηδάκη: