Ο προβληματισμός μας για την εκρηκτική πληθυσμιακή αύξηση του ανθρώπου είναι πολλαπλός. Η εξάντληση των φυσικών πόρων αποτελεί το πρώτο και σοβαρότερο πρόβλημα.
Συνυφασμένο με αυτό είναι οι ανθρωπογενείς αλλοιώσεις του περιβάλλοντος. Για τους εξελικτικούς οικολόγους τα προβλήματα δεν είναι μόνο οικονομικά και περιβαλλοντικά. Είναι και εξελικτικά. Η παγκοσμιοποίηση έχει καταλύσει τους φραγμούς που διατηρούσαν τους πληθυσμούς σε σχετική απομόνωση και έχει επιταχύνει την μίξη μεταξύ συνόλων με διαφορετικές γενετικές, αισθητικές, πολιτισμικές, ακόμα και ηθικές καταβολές. Αυτό αποτελεί μια ακόμα μοναδικότητα του ανθρώπου μέσα στο βασίλειο της ζωής.
Παράλληλα, έχει εφοδιάσει τον άνθρωπο με την δυνατότητα αλλά και την ανάγκη αναγνώρισης των ορίων εξάπλωσης του είδους του. Στην εισήγησή του με τον τίτλο «Homo sapiens: Από ένα πολυπληθυσμιακό είδος σε ένα παγκοσμιοποιημένο πληθυσμό» ο Μωυσής Μυλωνάς, Καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα αναφερθεί στις οικολογικές και εξελικτικές στρατηγικές της πληθυσμιακής βιολογίας με έμφαση σ’ αυτές που χαρακτηρίζουν την ιστορία του είδους μας.
Δευτέρα 3 Απριλίου 7.30 μμ. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Είσοδος ελεύθερη
Δαρβινική Δευτέρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με θέμα τις συνέπειες της πληθυσμιακής έκρηξης του είδου μας