Περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, ανάμεσα στη Σούδα και τα Τσικαλαριά, στα παλιά εργαστήρια κατασκευής τσικαλιών, βρίσκεται το Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος. Οι κάτοικοί του ζουν από την τέχνη τους και αναζητούν νέους χειροτέχνες να γεμίσουν τα 10 άδεια από τα 35 εργαστήρια του χωριού.
Συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση, δημιουργήσαμε το καλλιτεχνικό χωριό “Βερέκυνθος” με κύριο στόχο την ανάδειξη των τεχνών που ήταν συνυφασμένες πάντα με τη ζωή και τον πολιτισμό του κρητικού λαού. Το καλλιτεχνικό χωριό βρίσκεται ανάμεσα στη Σούδα και τα Τσικαλαριά, στην ανατολική είσοδο της πόλης των Χανίων. Στο σημείο αυτό λειτουργούσαν παλαιότερα εργαστήρια κατασκευής τσικαλιών, δίνοντας την ανάλογη ονομασία στο χωριό.
Αντικείμενα που μαρτυρούν την παράδοση του χωριού στην κατασκευή κεραμικών και άλλων έργων, αποτελούν δυο παλιά καμίνια στα οποία οι αγγειοπλάστες έψηναν με ξύλα τα κεραμικά τους. Σήμερα, στο ίδιο μέρος λειτουργούν εργαστήρια κεραμικής, γλυπτικής, αργυροχρυσοχοΐας, υαλουργίας, δερμάτινων ειδών, αγιογραφίας, ζωγραφικής, ψηφιδωτού, κατασκευής μάσκας, διακοσμητικών εφαρμογών και παραδοσιακών κρητικών μαχαιριών. Ο χώρος είναι επισκέψιμος και μπορεί κανείς να δει τους τεχνίτες να δουλεύουν, αλλά και να βρει μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα ντόπια, παραδοσιακά και σύγχρονα αντικείμενα τέχνης. Οι συνιστώμενες ώρες επισκέψεως είναι 10.00-14.00 και 19.00-21.00 εκτός Σάββατο απόγευμα και Κυριακή.
http://www.verekinthos.com/
Ο Βερέκυνθος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν το βουνό όπου ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοί του Δία και προστάτες των τεχνών που ήρθαν για να διδάξουν τις πανάρχαιες τέχνες της Μεταλλουργίας, της Κεραμικής, της Υαλουργίας και της Υφαντικής στους ανθρώπους.
Τα τελευταία, 15 χρόνια, στην περιοχή, λειτουργεί μία πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα κοινωνία καλλιτεχνών, οι οποίοι αναδεικνύουν τις τέχνες που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και τον πολιτισμό του Κρητικού λαού.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα, η εφημερίδα Έθνος, από τα 35 εργαστήρια του καλλιτεχνικού χωριού, τον τελευταίο καιρό έχουν μείνει 10 κενά και οι κάτοικοι του χωριού, καλούν όσους ασχολούνται με τη χειροτεχνία, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να γεμίσουν ξανά αυτά τα εργαστήρια με τέχνη και ζωή.
Εκτός από την οικονομική και φιλόξενη διαμονή (κάθε εργαστήριο νοικιάζεται για 200-300 ευρώ και διαθέτει πατάρι-σπίτι για τον ενοικιαστή) αποτελεί και μία σημαντική επαγγελματική αποκατάσταση, αφού το καλλιτεχνικό χωριό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι είχε αναλάβει την συνδιοργάνωση και τη διακόσμηση του ομαδικού γάμου που τέλεσαν ζευγάρια από την Κίνα στα Χανιά τον Απρίλιο, ενώ στα εργαστήρια παραδίδουν και μαθήματα της τέχνης τους, όπως της κεραμικής. Επίσης τα περισσότερα εργαστήρια συνεργάζονται με μεγάλα καταστήματα και πολυτελή ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία προμηθεύουν με τις δημιουργίες τους.