Η έγκριση και η χρηματοδότηση της πρότασης του Δήμου Ηρακλείου για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη υπεγράφη το πρωί της Παρασκευής 10 Μαρτίου στην Περιφέρεια Κρήτης, από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. Με την υπογραφή της έγκρισης και χάρη στο ολοκληρωμένο σχέδιο της ΒΑΑ που είχε εκπονήσει, ο Δήμος Ηρακλείου εξασφάλισε 14,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης.
Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Δήμαρχος, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Γιάννη Αναστασάκη, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Χάρη Μαμουλάκη και την συντονίστρια έργου ΣΟΑΠ – ΒΑΑ κ. Ευγενία Στυλιανού παρείχαν διευκρινίσεις για τον τρόπο που κινήθηκε ο Δήμος προκειμένου να εξασφαλίσει αυτή τη χρηματοδότηση και την φύση των έργων για τα οποία θα χρησιμοποιηθεί.
Ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων τόνισε:
«Τα προηγούμενα δυόμισυ χρόνια, τα χρόνια που ορισμένοι μας κατηγορούσαν για απραξία, εμείς μαζί με τα έργα ΕΣΠΑ που
ολοκληρώναμε και τα οποία είχαμε παραλάβει σε διάφορα στάδια υλοποίησης, ταυτόχρονα προχωρούσαμε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, μετά από προηγηθείσα μακρά διαβούλευση, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ηρακλείου.
* Εξαιτίας της εξαιρετικής στρατηγικής που καταθέσαμε για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, πετύχαμε να φέρουμε στο Ηράκλειο 14,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης. Πράγμα που σε εποχές πενιχρής χρηματοδότησης για τους Δήμους, αντιλαμβάνεστε όλοι πόσο σημαντικό είναι.
* Στόχος της ΒΑΑ είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση και η κοινωνικο – οικονομική ενίσχυση της Παλιάς Πόλης και του Παράκτιου Μετώπου, με όχημα τον πολιτισμό μας. Επιδιώκουμε επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας, ουσιαστική ανάπτυξη μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και όχι με αποσπασματικές δράσεις.
* Ενδεικτικά τεχνικά - περιβαλλοντικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την ΒΑΑ είναι:
Α) Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας.
Β) Η ανάπλαση της Καλοκαιρινού και της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Γ) Η περιπατητική διαδρομή πάνω στα Ενετικά Τείχη κ.α.
* Ταυτόχρονα η ΒΑΑ προβλέπει , μεταξύ άλλων, 1.200.000 ευρώ για χρηματοδότηση νέων ή ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και 300.000 ευρώ για την δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Όπως προβλέπει και μια σειρά δράσεων που αφορούν στο Περιβάλλον, στον Πολιτισμό, στην ενεργειακή αναβάθμιση εμβληματικών δημοτικών κτιρίων, και λειτουργικών δημοτικών χώρων.
Με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση 14.5 εκατομμυρίων ευρώ, πλέον των χρημάτων που συνεχίζουμε να διεκδικούμε και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και από αυτά που διαθέτουμε από ίδιους πόρους, με ξεκάθαρο όραμα προχωράμε προς ένα καλύτερο μέλλον.
Και το σημαντικότερο: Προχωράμε προς ένα μέλλον που διαμορφώνουμε όλοι μαζί»!
Η εισήγηση του Δημάρχου Ηρακλείου
Σήμερα (10/03/2017) είναι μια σημαντική ημέρα για εμάς και για το Ηράκλειο, καθώς μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μέρος του σχεδίου που έχουμε για την ανάπτυξη της πόλης.
Τα προηγούμενα δυόμισυ χρόνια, τα χρόνια που ορισμένοι μας κατηγορούσαν για απραξία, την ώρα που ολοκληρώναμε εγκαίρως και επιτυχώς τα έργα ΕΣΠΑ που είχαν συμβασιοποιηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ως οφείλαμε προκειμένου να μην χρεωθούν οι δημότες ούτε ένα ευρώ επιπλέον, ταυτόχρονα προχωρούσαμε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για πρώτη φορά στην ιστορία του Ηρακλείου. Ενός σχεδίου, το οποίο όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, δεν θα περιελάμβανε αποσπασματικές δράσεις αλλά θα ενοποιούσε έργα και παρεμβάσεις στην υπηρεσία ενός συνολικού οράματος.
Ως δημοτική αρχή, δεν νιώθουμε την ανάγκη να διαφημίζουμε τις διεκδικήσεις μας, για χατίρι μιας δημοσιότητας αμφιβόλου χρησιμότητας. Προτιμάμε να μιλάμε όταν πετυχαίνουμε τον στόχο μας. Και εν προκειμένω πετύχαμε να φέρουμε στο Ηράκλειο 14,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης.
Πράγμα που σε εποχές πενιχρής χρηματοδότησης για τους Δήμους, αντιλαμβάνεστε όλοι πόσο σημαντικό είναι.
Αυτό ήταν αποτέλεσμα της ετοιμότητας και της συστηματικής δουλειάς μας, της ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης στρατηγικής μας για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, αλλά
και της άψογης συνεργασίας που είχαμε τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης όσο και με την Διαχειριστική Αρχή της.
Θα ήταν παράλειψη βέβαια, να μην σημειώσουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, κάναμε μαζί με τον Δήμο Χανίων, όλα τα απαιτούμενα βήματα προκειμένου για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, μέσα σε κλίμα αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας και συνεννόησης. Τόσο εγώ όσο και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας θεωρούσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ότι οι Δήμοι μας θα είχαν πολλά να κερδίσουν αν συνεργαζόταν σε μια σειρά ζητημάτων. Και αυτό ακριβώς κάναμε, σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα όργανα που συμμετέχουμε από κοινού, τόσο για τα μεγάλα θέματα της Κρήτης, όσο για θέματα που αφορούν στις δυο πόλεις.
Η έγκριση της στρατηγικής για την ΒΑΑ και η εξασφάλιση 24 εκατομμυρίων ευρώ για τις δυο πόλεις αποδεικνύει στην πράξη τα οφέλη αυτής της προσέγγισης.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να θυμίσω ότι ξεκινήσαμε την προσπάθεια τον Οκτώβριο του 2014 , ένα μήνα μόλις μετά την ανάληψη της δημοτικής αρχής, με την ανάθεση της συγκριτικής μελέτης – αξιολόγησης ολόκληρου του Δήμου που είχε ως αποτέλεσμα να οριοθετηθεί η περιοχή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) και της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).
Η περιοχή που επιλέχθηκε, θυμίζω ήταν αυτή που συγκέντρωνε ταυτόχρονα όλα τα εκείνα τα χαρακτηριστικά , περιβαλλοντικά, δημογραφικά, κοινωνικο – οικονομικά, αναπτυξιακά που όφειλε
να έχει μια τέτοια για να είναι συμβατή με τους περιορισμούς του ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα είναι η περιοχή που διασύνδεει οργανικά το Λιμάνι , το παράκτιο μέτωπο και την Παλιά Πόλη με την Κνωσό δηλαδή έχει αποδεδειγμένη αναπτυξιακή δυναμική που και πάλι ήταν μία από τις προϋποθέσεις του ΕΣΠΑ.
Γι΄αυτό τον λόγο η επιλογή της ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από όλους, εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Αφού καταλήξαμε στην περιοχή, τον Ιούνιο του 2016 ξεκινήσαμε την δημόσια διαβούλευση για την συνδιαμόρφωση της στρατηγικής ΣΟΑΠ - ΒΑΑ.
Κι αυτή ήταν επίσης μια διαδικασία πρωτοφανής για το Ηράκλειο και ταυτόχρονα μια προεκλογική δέσμευση που κάναμε πραγματικότητα. Η συμμετοχή δεκάδων φορέων στην διαβούλευση και η κατάθεση πολλών, χρήσιμων προτάσεων υπήρξε για εμάς μια κορυφαία στιγμή: Έτσι θέλουμε το Ηράκλειο: Με πολίτες, φορείς και αρχές να συζητούν γύρω από το ίδιο τραπέζι, να ανταλλάσουν απόψεις και να συνδιαμορφώνουν το μέλλον της πόλης.
Ακολούθησε η αξιολόγηση των ιδεών - προτάσεων που κατατέθηκαν , καταρτίστηκε η συνολική Στρατηγική ΣΟΑΠ ΒΑΑ και τον Σεπτέμβριο του 2016 υποβλήθηκε για χρηματοδότηση μέρος της που αφορά μόνο στην ζώνη ΒΑΑ. Πρόσφατα ένας αυτοδιοικητικός με πολύ μεγάλη εμπειρία, ο Σταύρος Μπένος, την χαρακτήρισε ως την καλύτερη και την πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης πρόταση στην Ελλάδα!
Και φτάσαμε έτσι στην σημερινή ημέρα και στην υπογραφή έγκρισής της.
Κύρια κατεύθυνση αυτής της συνολικής Στρατηγικής είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση, κοινωνικο – οικονομική ενίσχυση
της συγκεκριμένης περιοχής με όχημα τον πολιτισμό μας. Θέλουμε να «εκμεταλλευτούμε» τους χιλιάδες επισκέπτες της Κνωσού, να τους προσελκύσουμε στην Παλιά Πόλη ώστε να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα μέσα στο κέντρο, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες κίνησης για τους πεζούς κάθε ηλικίας μέσα στο ιστορικό κέντρο, γνωρίζοντας πόσο θετική επίδραση θα έχει κάτι τέτοιο στην τοπική οικονομία.
Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε σχεδιάσει την ανάπλασή του, σε συνέχεια αλλά και σε συμφωνία με την ανάπλαση της Λεωφόρου Δικαιοσύνης η οποία ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.
Ενδεικτικά τεχνικά – περιβαλλοντικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την ΒΑΑ είναι:
* Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας.
* Η ανάπλαση της Λεωφόρου Καλοκαιρινού και της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
* Η περιπατητική διαδρομή πάνω στα Ενετικά Τείχη κ.α.
Φανταστείτε λοιπόν έναν επισκέπτη ή έναν Ηρακλειώτη να ξεκινάει από την Λεωφόρο Δημοκρατίας, να περνάει μέσα από το Πάρκο Γεωργιάδη, την Πλατεία Ελευθερίας, την Δικαιοσύνης, την Καλοκαιρινού, την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όλες πλήρως αναπλασμένες, να φτάνει στην θάλασσα και να επιστρέφει στην πόλη από την περιπατητική διαδρομή πάνω στα τείχη, ξεκινώντας από τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα. Σκοπεύουμε μάλιστα να ενσωματώσουμε κατά μήκος της διαδρομής και σύγχρονους σταθμούς ποδηλάτων.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι ώθηση για επανεκκίνηση της οικονομίας και για ανάσχεση του οικονομικού μαρασμού που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα και από την οποία δεν
εξαιρείται το Ηράκλειο, μπορεί να δώσει αυτός ο σχεδιασμός.
Άλλωστε η ΒΑΑ προβλέπει , μεταξύ άλλων, 1.200.000 ευρώ για χρηματοδότηση νέων ή ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και 300.000 ευρώ για την δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων.
Όμως προβλέπει και μια σειρά άλλων δράσεων που αφορούν στο Περιβάλλον (1.800.000 ευρώ για την υλοποίηση μέρους του τοπικού μας σχεδίου για τα απόβλητα), στον Πολιτισμό (παρεμβάσεις σε χώρους πολιτισμού π.χ την ανάδειξη της στοάς Μακάσι σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης), στην ενεργειακή αναβάθμιση εμβληματικών δημοτικών κτιρίων όπως η Λότζια και το δημοτικό κατάστημα στην οδό Ανδρόγεω και λειτουργικών δημοτικών χώρων όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της περιοχής.
Ταυτόχρονα, ο Δήμος Ηρακλείου εξαιτίας της δημόσιας διαβούλευσης βρίσκεται πλέον στην θέση να μπορεί να χρηματοδοτήσει, από τον κουμπαρά της ΒΑΑ, προτάσεις του Υπουργείο Πολιτισμού και φορείς της πόλης όπως ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου κ.α. για την υλοποίηση των προτάσεών τους.
Ενδεικτικά και πάλι, αναφέρω:
* Έργο Προστασίας Λιμενοβραχίονα Ενετικού Φρουρίου Κούλε (Ο.Λ.Η.)
* Ανάδειξη Βυζαντινού Τείχους στην Δικαιοσύνης (ΥΠ.ΠΟ.)
* Δημιουργία Έκθεσης για τα Ενετικά Τείχη στην Πύλη Παντοκράτορα (ΥΠ.ΠΟ.)
* Αξιοποίηση του Μεγάρου Κοθρή (ΥΠ.ΠΟ.)
Έτσι οραματιζόμαστε το Ηράκλειο. Αυτό είναι το σχέδιό μας, για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί! Τα οφέλη αυτής της ολιστικής προσέγγισης, θεωρώ, είναι αυτονόητα σε όλα τα επίπεδα.
Η κεντρική ιδέα όμως είναι ετούτη:
Η παρούσα δημοτική αρχή, αντιλαμβανόμενη εγκαίρως, από την προεκλογική περίοδο ήδη, ότι τα πράγματα όσον αφορά το ΕΣΠΑ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία εν γένει αλλάζουν, γίνονται πιο αυστηρά, με συγκεκριμένους όρους και προδιαγραφές διαφορετικής κατεύθυνσης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, πρωτοπόρησε! Αντί να αρκεστεί σε τετριμμένες υποσχέσεις, μίλησε για έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για το Ηράκλειο με την ευρεία συμμετοχή των φορέων της πόλης, τον οποίο και υλοποίησε, δίχως χρονοτριβή.
Είχαμε υποσχεθεί επίσης ότι θα καταστήσουμε το Ηράκλειο Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου. Με την έγκριση της ΒΑΑ κάναμε ένα καθοριστικό βήμα και προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση 14.5 εκατομμυρίων ευρώ, πλέον των χρημάτων που συνεχίζουμε να διεκδικούμε και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και από αυτά που διαθέτουμε από ίδιους πόρους, με ξεκάθαρο όραμα προχωράμε προς ένα καλύτερο μέλλον.
Και το σημαντικότερο: Προχωράμε προς ένα μέλλον που διαμορφώνουμε όλοι μαζί!