Συνεργασία του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας με το Μουσείο Μουσικών Οργάνων Θύραθεν - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Συνεργασία του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας με το Μουσείο Μουσικών Οργάνων Θύραθεν

Τη Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019, στις 12.00 το μεσημέρι, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά σε συνεργασία με το Μουσείο Μουσικών Οργάνων Θύραθεν, παρουσιάζει το χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο γυρευτής της αγάπης».


Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά στο Ηράκλειο φιλοδοξώντας να διαδραματίσει έναν ευρύ εκπαιδευτικό ρόλο στο κοινό της Κρήτης, επιδιώκει να αναπτύξει συνεργασίες και συμπράξεις με άλλους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Η γόνιμη και δημιουργική συνεργασία του με το Μουσείο Μουσικών Οργάνων Θύραθεν στοχεύει στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής δράσης και των δύο οργανισμών, καλώντας τα παιδιά να ανκαλύψουν τη μουσική και τεχνολογική κληρονομιά των ανθρώπων μέσα στο χώρο και στο χρόνο.

Χριστουγεννιάτικο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ο Γυρευτής της αγάπης»
Μια φορά κι ένα καιρό, ήταν ένας γυρευτής που άλλη δουλειά δεν έκανε παρά να γυρέυει την αγάπη. Γύρευε από δω, γύρευε από εκεί αλλά ήταν άφαντη! Ώσπου μια μέρα η αγάπη του φανερώθηκε με ένα τραγούδι παραδοσιακό και μιαν αποστολή να φέρει εις πέρας: να γυρέψει τις μουσικές και τα όργανα του κόσμου όλου, από την αρχαία Ελλάδα ως το σήμερα!
Κατασκευές, γρίφοι, μουσικές και ιστορίες ξετυλίγονται σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καλεί τα παιδιά να παίξουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν και να ταξιδέψουν στον όμορφο κόσμο της μουσικής.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 6 έως 12 ετών | Διάρκεια Προγράμματος: 90’ Σχεδιασμός/Υλοποίηση προγράμματος: Μουσείο Θύραθεν
Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά
Το Mουσείo Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά μελετά, αναδεικνύει και παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό μια ύψιστης σημασίας αλλά σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού: την τεχνολογία. Στο ενετικό κτήριο Μέγαρο Ιττάρ, στην οδό Επιμενίδου 18 στο κέντρο του Ηρακλείου, συνολικής επιφάνειας 460 τ.μ, οι επισκέπτες έχουν την μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν την έκθεση «Αρχαία Ελλάδα - Οι Απαρχές των Τεχνολογιών», η οποία περιλαμβάνει 60 επιλεγμένα εκθέματα – ομοιώματα εφευρέσεων, από την υπηρέτρια – ρομπότ του Φίλωνος μέχρι τον πρώτο κινηματογράφο του Ήρωνος και από το υδραυλικό ρολόι του Κτησιβίου μέχρι τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά έχει υποδεχτεί πλήθος επισκεπτών από το 2003 που λειτουργεί οργανωμένα στο Κατάκολο Ηλείας, παράλληλα με το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών στην Αθήνα, το Μουσείο Αρχιμήδη στην Αρχαία Ολυμπία αλλά πλέον το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μουσείο Μουσικών Οργάνων Θύραθεν
Μόλις 15 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο στο ιστορικό χωριό Κρουσώνα βρίσκεται το μουσείο ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, μουσικών οργάνων, έρευνας και τεκμηρίωσης με το χαρακτηριστικό όνομα «ΘΥΡΑΘΕΝ»* θύραθεν παιδεία = η κλασική παιδεία (στο βυζάντιο η παιδεία που είχε κοσμικό χαρακτήρα).
Σε ένα ανακαινισμένο παραδοσιακό σπίτι, στο σημείο όπου οι ήχοι της φύσης γονιμοποιούν τα παραδοσιακά όργανα και γεννούν αενάως αξεπέραστες μελωδίες, επιφυλάσσεται στον επισκέπτη ένα ταξίδι στη γοητεία της μουσικής της Μεοσογείου. Στους σκοπούς του μουσείου, η γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με την ελληνική παραδοσιακή μουσική στο σύνολό της και την εξοικείωσή της με τα παραδοσιακά όργανα της Ελλάδος αλλά και της Μεσογείου.

Στις φιλοδοξίες του μουσείου, η ανάδειξή του σε κοιτίδα πολιτισμού μέσω ποικίλων εκδηλώσεων και δράσεων με άξονα την παραδοσιακή μουσική. Παράλληλα λειτουργεί και κέντρο έρευνας και τεκμηρίωσης της μουσικής παράδοσης. Το μουσείο συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς φορείς της Ελλάδας προκειμένου να υλοποιούνται επισκέψεις σχολείων στο χώρο του μουσείου εκπαιδευτικού χαρακτήρα συνοδευόμενες από ποικίλες δράσεις, όπως μουσικοκινητικά παιχνίδια, ξενάγηση, προβολές.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Επιμενίδου 18 (Μέγαρο Ιττάρ), 712 02, Ηράκλειο.
Τηλ: (+30) 2810220610, (+30) 6934557648,
Εmail: crete@kotsanasmuseum.com

Post Top Ad

.............