Το ενεργειακό και οι φωνές αντίδρασης στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Το ενεργειακό και οι φωνές αντίδρασης στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου Σητείας


Το ενεργειακό και οι φωνές αντίδρασης στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου Σητείας Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου η Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όπου ξεκίνησε η συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν γενικά στο Ενεργειακό του Δήμου αλλά και ειδικότερα στο ηλιοθερμικό πάρκο στον Αθερινόλακο αλλά και στον Αιολικό Σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις θέσεις «ΦΡΟΥΔΙΑ -ΛΥΓΙΑΣ –ΠΛΑΤΥΒΟΛΟ» και «ΤΡΟΥΛΑ -ΧΑΛΚΙΑΣ-ΚΟΡΦΗ» Σητείας. 


 Αρχικά ο Δήμαρχος Σητείας αναφέρθηκε στον ηλιοθερμικό σταθμό στον Αθερινόλακο, έργο που ήδη κατασκευάζεται και πιθανή καταγγελία της σύμβασης μπορεί να δημιουργήσει απαιτήσεις από την εταιρία για τεράστια διαφυγόντα κέρδη. Ο κύριος Ζερβάκης ανέφερε επίσης ότι έτσι θα πάμε κόντρα στην επιθυμία της τοπικής κοινωνίας που είναι υπέρ του έργου και κατέληξε ότι πρόκειται για μια επένδυση ΑΠΕ που βάσει των προϋποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζεται ως καθαρή, ως πράσινη. 



 Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην τοποθέτηση του και ο κύριος Πατεράκης, ενώ ο κύριος Κουρουπάκης έθεσε γενικότερα το θέμα το ενεργειακό και της ανάπτυξης που επιθυμούμε για τον τόπο επισημαίνοντας ότι αυτή η ανάπτυξη πρέπει να είναι στον τομέα του τουρισμού και όχι στην ενέργεια ενώ ζήτησε να υπάρξουν παρεμβάσεις στην κυβέρνηση για αυτό το θέμα. Κάθετα αρνητικός ήταν ο κύριος Νίκος Καραμανωλάκης. 

 Ο κύριος Συμεωνίδης εξέφρασε τη συνολική διαφωνία του με αυτού του είδους των ενεργειακών επενδύσεων και την συνολική απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας. Την άρνηση τους έδειξαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι όπως η κυρία Γιαννακάκη, ο κύριος Αντωνιδάκης , ο κύριος Καρνιαδάκης, ο κύριος Τσιφετάκης. Αντίθετα θετικοί εμφανίσθηκαν οι πρόεδροι των ΤΚ της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Λεύκης καθώς και ο δημ. συμβουλος από την εν λόγω περιοχή κύριος Δρακάκης. Είναι γνωστό ότι υπήρχε σύμφωνη γνώμη του πρώην Δήμου Λεύκης και των ΤΚ του δήμου. Να αναφέρουμε ότι για το αιολικό της ΤΕΡΝΑ υπήρχε καθολική αντίδραση και αποφασίστηκε να γίνουν ενέργειες για προσφυγή κατά της εκτέλεσης του έργου. 

 Έπειτα από πρόταση του δημάρχου αποφασίστηκε να γίνει πριν από τις 9/12 που λήγει το δικαίωμα προσφυγής νέα συνεδρίαση του δημ. συμβ. όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν ο υπουργός εμπορικής Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κύριος Γιάννης Πλακιωτάκης και ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Μανόλης Θραψανιώτης , εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης , ο νομικός σύμβουλος και εκπρόσωποι της εταιρίας κατασκευής του έργου. Να αναφέρουμε ότι ο κύριος Θραψανιώτης είχε δεχτεί πρόσκληση παρουσίας στο δημοτικό συμβούλιο όπου λόγω υποχρεώσεων δεν ήταν δυνατό να παραστεί Έστειλε όμως την εξής επιστολή 

 Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας αλλά δεν μπορώ να παραβρεθώ γιατί οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις με υποχρεώνουν να βρίσκομαι στην Αθήνα. Θα ήθελα να τονίσω εξ αρχής ότι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η επιστολή διαμαρτυρίας που μου κοινοποιήσατε και που πιστεύω ότι εκφράζει και την μεγάλη πλειοψηφία των Σητειακών. Αντίστοιχα επιχειρήματα είχα χρησιμοποιήσει και εγώ στην τοποθέτησή μου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, όπου ομόφωνα απορρίφθηκε η Περιβαλλοντική Μελέτη του έργου. Ο Δήμος Σητείας συμβάλλει υπέρ του δέοντος στην αυτάρκεια της Κρήτης, με κάθε μορφή ενέργειας και πρέπει να θεωρείται κορεσμένος. Ταυτόχρονα, τόσο οι απαιτήσεις του έργου όσο και οι προδιαγραφές του θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για κάθε άλλη μορφή οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Η δημιουργία τεράστιου δικτύου χωματόδρομων μέσα στο γεωπάρκο, η απειλή καταστροφής σημαντικών γεωλογικών σχηματισμών, η οπτική ρύπανση τόσο από στο γεωπάρκο όσο και στον αρχαιολογικό χώρο της Ζάκρου, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για οποιαδήποτε άλλη ήπια τουριστική και αγροτική ανάπτυξη. Το ίδιο το έργο αξιοποιεί την πολύ καλή ιδέα της αντλησιοταμίευσης αλλά με λάθος τρόπο. 

 Είναι ψευδοϋβριδικό, αφού δεν χρησιμοποιεί απευθείας το ρεύμα των Ανεμογεννητριών, αλλά συμβατικό ρεύμα που υποτίθεται συμψηφίζει. Δηλαδή το ασταθές και “κακό” ρεύμα των Ανεμογεννητριών συμψηφίζεται με συμβατικό. Το θετικό θα ήταν να αξιοποιηθεί ρεύμα από ΑΠΕ που βρίσκονται κοντά στον ταμιευτήρα. Όσο για το επιχείρημα ότι συμβάλει στη σταθερότητα του συστήματος ως μπαταρία, παύει να ισχύει, αφού πολύ πριν κατασκευαστούν τα έργα, η Κρήτη θα έχει διασυνδεθεί, αφού έχει ήδη αρχίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση η κατασκευή της “μικρής διασύνδεσης”. Η απόφαση του Υπουργού Ενέργειας, που αγνοεί ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων της Τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, δείχνει τουλάχιστον περιφρόνηση στη γνώμη των κατοίκων και των εκπροσώπων τους. Τέτοιες λογικές, που προωθούν αναπτυξιακά μοντέλα σε αντίθεση με τη βούληση των τοπικών κοινωνιών επιφυλάσσουν πολύ κακές προοπτικές για τη Σητεία και την Κρήτη. Δυστυχώς αυτές τις λογικές εξυπηρετεί και το λεγόμενο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο που συζητάμε τώρα στη Βουλή και θα θεσμοθετήσει αυτές τις πρακτικές. 



Η αντίθεση στο συγκεκριμένο έργο δεν πρέπει να θεωρηθεί και αντίθεση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προώθησε μέτρα ανάπτυξης των ήπιων και μικρών μονάδων ΑΠΕ, ψηφίζοντας το νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες και δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες και μικρούς παραγωγούς να αναπτύξουν ήπιες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα πλεονεκτήματα τους είναι: • Αποκεντρωμένες και τοπικές, • Πολύ κοντά η παραγωγή στην κατανάλωση με λιγότερες απώλειες ενέργειας, • Δημοκρατικές (ως 20% των μετοχών και κάθε μέλος 1 ψήφος). • Αντιμονοπωλιακές αφού εμπλέκουν στον τομέα μικρές επιχειρήσεις αλληλέγγυας οικονομίας. Αυτός πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον, όχι μόνο από την κλιματική αλλαγή λόγω ορυκτών καυσίμων αλλά και από καταστροφικές επιλογές αξιοποίηση των ΑΠΕ με μόνο κριτήριο το κέρδος. 

Τόσο εγώ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου θα είμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα σας, γιατί η Σητεία δεν μπορεί να είναι η “πίσω αυλή” της Κρήτης και γιατί χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα σέβεται την κοινωνία και το περιβάλλον. Μανόλης Θραψανιώτης Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος Σητείας μας δήλωσε: «θα κάνουμε νέο δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών και εκπροσώπου της περιφέρειας ώστε να αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε σχετικά με το θέμα της προσφυγής στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης έγκρισης του αιολικού πάρκου που προβλέπεται να δημιουργηθεί στην περιοχή Σητείας ως μέρος του υβριδικού σταθμού στο Αμάρι. Αυτή ήταν και η πρόταση μου στην συνεδρίαση που προηγήθηκε». Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο δήμαρχος δημοσιοποίησε επιστολή του (στις 14/10) προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ, Χατζηδάκη με την οποία διαμαρτύρεται για την έγκριση περιβαλλοντολογικών όρων του έργου που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΠΕ στις 10/10.

 Στην επιστολή τονίζεται πως η Σητεία έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος των αιολικών πάρκων και των ΑΠΕ της Κρήτης, παραμένει εκτός σχεδιασμού για μεγάλες υποδομές, ενώ η ηγεσία του υπουργείου παραβλέπει τι αντιδράσεις που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση από τις τοπικές κοινωνίες, την περιφέρεια, το δήμο. Απάντηση πήρε αλλά όχι από τον υπουργό, αλλά από την εταιρία κατασκευής που παρουσιάζει τα επιχειρήματα της. Να αναφέρουμε τέλος, ότι στην συνεδρίαση, υπήρχαν και τοποθετήσεις πολιτών που ήταν αρνητικοί και στις δύο επενδύσεις και γενικά στις ΒΑΠΕ.



Post Top Ad

.............