Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η τελετή ονοματοδοσίας του ξενώνα στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, σε “Ξενώνας Ιωάννης Παπαμαστοράκης” προς τιμήν του σπουδαίου καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας έκανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Παναγιώτης Τσακαλίδης, με τον κ.Παπαμαστοράκη να δηλώνει συγκινημένος και ευγνώμων για την μεγάλη τιμή προς το πρόσωπο του.
Άνθρωποι του επιστημονικού χώρου και άλλες προσωπικότητες έδωσαν το παρών στην τελετή, ενώ ανάμεσα τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο Βουλευτής Ηρακλείου με τη Ν.Δ Μάξιμος Σενετάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή και ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης που έκανε συμβολικά δώρο στον Ιωάννη Παπαμαστοράκη μια γραβάτα με το σήμα του Αστεροσκοπείου, καθώς και ένα καπέλο για τους αγαπημένους περιπάτους του όπως είπε!
Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα, καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης στη σύντομη ομιλία του ανέφερε ότι “ο κ.Παπαμαστοράκης έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι είναι ως καθηγητής καταλυτικός ώστε να κάνει τους δίπλα του ανθρώπους και συνεργάτες καλύτερους ώστε να λάμβάνουν και να στηρίζουν νέες πρωτοβουλίες.Ο Γιάννης μπόρεσε να συγκεράσει διαφορετικούς φορείς, Γερμανούς, ερευνητικά ιδρύματα, την Περιφέρεια, τον Δήμο Ανωγείων και να δημιουργήσει ουσιαστικά αυτόν τον χώρο που βρισκόμαστε εμείς σήμερα” είπε και προσέφερε στον Ιωάννη Παπαμαστοράκη ένα δίπλωμα τιμής από όλα τα μέλη του Ινστιτούτου.
Στην ομιλία της η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή τόνισε ότι “είμαστε πολύ περήφανοι για τα πνευματικά και επιστημονικά Ιδρύματα της Κρήτης, με τα οποία είμαστε σε μια άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια σαν Περιφέρεια. Μόνο όποιος επενδύει στη γνώση έχει μέλλον, είτε είναι άτομο είτε είναι λαός. Με τη δημιουργία του Αστεροσκοπείου εδώ στο Σκίνακα κύριε Παπαμαστοράκη μας διδάξατε ότι αρκεί η επιμονή, η υπομονή και η θέληση και ενός μόνο ανθρώπου για να κάνει την διαφορά.”
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗ
“Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης,σας καλωσορίζω στην κορυφή Σκίνακα. Βρισκόμαστε σήμερα σε μια έκταση την οποία ο ιστορικός Δήμος Ανωγείων προσέφερε στο Πανεπιστήμιο το 1984, πριν από 35 χρόνια, συμμεριζόμενος το όραμα ενός συναδέλφου και φίλου μας, του Ομότιμου, πλέον, Καθηγητή Ιωάννη Παπαμαστοράκη.
Το όραμα ήταν αυτό της δημιουργίας του πρώτου αστεροσκοπείου στη χώρα μας το οποίο να ανήκει σε ένα Πανεπιστήμιο, αυτό της Κρήτης, που εκείνη την περίοδο δεν είχε κλείσει ακόμη τη πρώτη δεκαετία λειτουργίας του.
Η δημιουργία του Αστεροσκοπείου Σκίνακα είχε ως σκοπό όχι μόνο να στηρίξει την εκπαίδευση των φοιτητών μας,προσφέροντάς τους μοναδικές εμπειρίες, αλλά εξίσου την έρευνα σε τομείς αιχμής της σύγχρονης αστροφυσικής την οποία επιτελούν οι συνάδελφοι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο και οι ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Η επιλογή της κορυφής του Σκίνακα ως χώρου για το αστεροσκοπείο δεν ήταν τυχαία και δε σχετίζεται με τις γνωστές σε όλους ποιοτικές «Γαστρονομικές» επιλογές που προσφέρουν τα Ανώγεια.
Ο κ. Παπαμαστοράκης και οι συνεργάτες του επέλεξαν το Σκίνακα για τις ιδανικές μετεωρολογικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην περιοχήκαι οι οποίες είναι απαραίτητες για αστρονομικές παρατηρήσεις:
– Χαμηλή υγρασία (όπως είναι εμφανές σε όλους μας από την απουσία βλάστησης)
-μεγάλο υψόμετρο για να είμαστε πάνω από τα σύννεφα, και
-στρωτή ροή ανέμου ο οποίος έρχεται συνήθως από το βορρά.
Σήμερα μπορούμε να είμαστε όλοι περήφανοι διότι το όραμα αυτό έχει γίνει πραγματικότητα.
Έχουμε ένα Αστεροσκοπείο με 2 λειτουργικά τηλεσκόπια, τον ξενώνα του, με αυτονομίαηλεκτρικού μέσω των φωτοβολταϊκών. Το Αστεροσκοπείο έχει ήδη εκπαιδεύσει δεκάδες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Παν. Κρήτης και άλλων Πανεπιστημίων της χώρας μας ενώ παρατηρήσεις του έχουν οδηγήσει στην ολοκλήρωση δεκατεσσάρων διδακτορικών διατριβών. Τα τηλεσκόπιά του έχουν υποδεχθεί αστρονόμους από όλες τις ηπείρους του πλανήτη μας.Έχουν συγγραφεί πάνω από 230 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, συμπεριλαμβανομένων και εργασιών σε περιοδικά ιδιαίτερα υψηλής απήχησης όπως το Nature.
Αυτό το γεγονός όμως δεν έγινε απλά επειδή υπήρξε ένα όραμα. H ίδρυση, η επιτυχής λειτουργία και οι συνεχώς αναπτυσσόμενες προοπτικές του Αστεροσκοπείου Σκίνακα στηρίζονται στον καθοριστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο κ. Ιωάννης Παπαμαστοράκης εδώ και 35 χρόνια. Αρχικά, ως νέο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής, χρησιμοποιώντας τις προσωπικές επαφές του με το Max-Planck-Institute for Extraterrestrial Physics στη Γερμανία.Στη συνέχεια, ως Διευθυντής του Αστεροσκοπείου, ο κ. Παπαμαστοράκης έθεσε ως προσωπικό στόχο του όχι απλά το να δημιουργηθεί το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, αλλά και να καταστεί το καλύτερο της Ελλάδος και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνώς, με βάση το μέγεθος των τηλεσκοπίων που διαθέτει.
Ο κ. Παπαμαστοράκης εργάστηκε και εργάζεται ακόμη και σήμερα (10 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του), ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχημένη συνεργασία όλων των φορέων – Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Δήμος Ανωγείων, Περιφέρεια Κρήτης, Ινστιτούτο Max Planck – προς τον κοινό αυτό στόχο: τη συνεχή βελτίωση της μοναδικής αυτής ερευνητικής και εκπαιδευτικής υποδομής της χώρας μας.Αυτή η ανιδιοτελής προσφορά του προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η οποία αποτελεί κοινό γνώρισμα αρκετών συναδέλφων και φίλων, ειδικά ανάμεσα στα πρώτα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και ατόμων εκτός του στενού πανεπιστημιακού χώρου, λειτούργησε καθοριστικά στο ότι διεθνείς οργανισμοί αξιολογούν σήμερα το Πανεπιστήμιό μας ως το καλύτερο στην Ελλάδα, και όσον αφορά την ερευνητική απήχηση, μεταξύ των 110 Πανεπιστημίων παγκόσμια.Η συνεπής προσφορά προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι κάτι το οποίο η παρούσα Διοίκηση του Πανεπιστημίου ένθερμα επιθυμεί να αναδείξει.
Επομένως η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης δε μπορούσε παρά να στηρίξει με ενθουσιασμό την πρόταση του νέου Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, του Βασίλη Χαρμανδάρη, και όλης της ομάδας του Τμήματος Φυσικής και του ΙΤΕ που εργάζεται στο Αστεροσκοπείο στο να ονομαστεί το κτίριο του ξενώνα στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα, σε Ξενώνας «Ιωάννης Παπαμαστοράκης»
Θεωρούμε όλοι μας ιδιαίτερα συμβολική την ταύτιση αυτού του απομακρυσμένου χώρου του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου καθηγητές και φοιτητές όχι μόνο από το Ίδρυμά μας αλλά και από άλλα ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού φιλοξενούνται δωρεάν κατά την περίοδο των αστρονομικών παρατηρήσεών τους, με τον κ. Παπαμαστοράκη.
Αφενός αναδεικνύεται, με το όνομά του κ. Παπαμαστοράκη στον ξενώνα, η Κρητική φιλοξενία και η στήριξη της πολυπολιτισμικότητας η οποία υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην πολιτιστική και τεχνολογική ανάπτυξη της Κρήτης,ως σταυροδρόμι των πολιτισμών της Μεσογείου δια μέσου των αιώνων, αλλά και των επιτυχιών του ίδιου του Πανεπιστημίου μας τα τελευταία 40 χρόνια.
Αφετέρου, η πράξη αυτή αποδεικνύει έμπρακτα ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναγνωρίζει την ουσιαστική ανιδιοτελή προσφορά των μελών τής κοινότητάς του, επιθυμεί να γιορτάσει μαζί τους τη χαρούμενη αυτή στιγμή σφίγγοντας τους το χέρι και πίνοντας μια ρακή και γνωρίζοντας ότι αυτή η πράξη θα αποτελέσει ευγενές κίνητρο για ανάλογες πρωτοβουλίες και από τις νεότερες γενιές.
Είμαστε σίγουροι ότι πάνω σε αυτές τις στέρεες βάσεις τις οποίες τοποθέτησε ο κ. Παπαμαστοράκης, μόνο τα καλύτερα μπορούμε να περιμένουμε ως Πανεπιστήμιο από το μέλλον:
-Οι αστροφυσικοί του Πανεπιστημίου μας και του νεοσύστατου Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ είναι πραγματικά άριστοι και συνεργάζονται με τα καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού.
-Ο Δήμος Ανωγείων παραμένει εδώ και 35 χρόνια στο πλευρό μας και επιλύει άμεσα μια σειρά από ουσιαστικά θέματα, όπως η πρόσφατη συνεισφορά του στην πολεοδομική τακτοποίηση των κτιρίων του αστεροσκοπείου, αλλά σε πρακτικά θέματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των αστρονόμων
-Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να στηρίζει το Αστεροσκοπείο απτά και μετά από πρόσφατη έγκριση πίστωσης 655,000 Ευρώ σύντομα η ασφάλεια του δρόμου προς το Αστεροσκοπείο θα βελτιωθεί σημαντικά
-Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ολοκληρώσει τη μελέτη κατασκευής ενός νέου κτιρίου το οποίο περιλαμβάνει και αίθουσα χωρητικότητας 80 ατόμων, το οποίο με τη βοήθεια του Δήμου Ανωγείων θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε άμεσα σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ώστε να μπορούμε στο μέλλον να υποδεχόμαστε σε καλύτερες συνθήκες τους επισκέπτες μας αλλά και να οργανώσουμε νέες δραστηριότητες για τους μαθητές και φοιτητές μας.
-Το Πανεπιστήμιο επίσης διερευνά τη δυνατότητα να συγχρηματοδοτήσει την απόκτηση ενός νέου τηλεσκοπίου το οποίο θα τοποθετηθεί στο θόλο δίπλα στο υπάρχον τηλεσκόπιο 1.3μ το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι.
Κύριε Παπαμαστοράκη, φαντάζομαι ότι πέρα από τη σημερινή βράβευση, η καλύτερη επιβράβευση και δικαίωση των κόπων σας είναι να βλέπετε εδώ παρούσα τη νέα γενιά των συναδέλφων αστροφυσικών, νέων στην ηλικία αλλά ώριμων στην επιστήμη, ορεξάτων, αποτελεσματικών και αποφασισμένων να συνεχίσουν με πάθος το έργο που εσείς ξεκινήσατε.Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας και να είστε πάντα καλά.”
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
“Καλώς ήρθατε καταρχήν σε μια από τις «κορυφές» του Ψηλορείτη, της Κρήτης, αλλά και της επιστήμης .
Επιτρέψατε μου ως Δήμαρχος Ανωγείων να καταθέσω με την σειρά μου έναν σύντομο δημόσιο καλό λόγο για το σεβαστό μας καθηγητή Γιάννη Παπαμαστοράκη έναν ξεχωριστό άνθρωπο, διακεκριμένο επιστήμονα και οραματιστή ερευνητή.
Η Σημερινή απόδοση τιμής στον Γιάννη Παπαμαστοράκη να δοθεί το όνομα του στον ξενώνα του Αστεροσκοπείου, είναι δίκαιη και η ελάχιστη που του αξίζει.
Γιατί επιστήμονες του ήθους, της αξίας και της αποτελεσματικότητας του τιμώμενου, κοσμούν ως εμβληματικές μορφές την πανεπιστημιακή κοινότητα και την επιστημονική έρευνα στην χώρα μας.
Η ίδρυση του Αστεροσκοπείου εδώ στο Σκίνακα αλλά και η ΙΔΕΑ της ίδρυσης του Ινστιτούτου Αστροφυσικής φέρουν την σφραγίδα του Γιάννη Παπαμαστοράκη και των συνεργατών του, αναδεικνύουν την σοβαρότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης και πιστοποιούν το ενδιαφέρον του για την επιστημονική έρευνα στον τομέα αυτό και όχι μόνο. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τον καθοριστικό ρόλο του π. Υπουργού κ. Φωτάκη στην ίδρυση το Ινστιτούτου.
Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα αποτελεί μια σπουδαία επιστημονική υποδομή, μια κατάκτηση του επιστημονικού δυναμικού του Πανεπιστήμιου Κρήτης υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Γιάννη Παπαμαστοράκη και ταυτόχρονα ένα επιστημονικό κληροδότημα στους σημερινούς αλλά και τους αυριανούς αστροφυσικούς που τους επιτρέπει να πάνε παραπέρα την έρευνα.
Το αστεροσκοπείο εδώ, κατά ένα τρόπο συνεχίζει την μεγάλη παράδοση των Μινωιτών να μελετούν τα ουράνια φαινόμενα από τις κορυφές των κρητικών βουνών.
Ο Δήμος Ανωγείων από την εποχή του αείμνηστου Γιώργη Κλάδου αγκάλιασε με θέρμη το όραμα, την ιδέα του Γιάννη Παπαμαστοράκη για την ίδρυση του Αστεροσκοπείου. Υπόδειξε το τόπο, στήριξε την υλοποίηση του έργου και έκτοτε διαμορφώθηκε ένα αξιόπιστο και παραγωγικό κλίμα αρμονικής συνεργασίας τόσο με το Αστεροσκοπείοόσο και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την ίδρυση του Ακαδημαϊκού χωριού.
Όλες οι δημοτικές αρχές των Ανωγείων αλλά και οι υπάλληλοι του Δήμου, στήριξαν και στηρίζουν το έργο του Αστεροσκοπείου. Τελευταίο απτό παράδειγμα η εξεύρεση της χρηματοδότησης επισκευής του δρόμου που οδηγεί εδώ πάνω από την Δημοτική Αρχή με τον Μανόλη Καλλέργη και την υιοθέτηση από τον Περιφερειάρχη της αναγκαιότητας αυτής.
Επόμενος στόχος μας η υλοποίηση της ιδέας μας δημιουργίας του Αστεροσχολείου που υιοθέτησε αρχικά ο Γιάννη Παπαμαστοράκης , το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο και στοχεύει στην προσπάθεια ανοίγματος της επιστήμης σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας, ευελπιστούμε ότι θα το υιοθετήσει και ο Περιφερειάρχης μας για να γίνει πράξη.
Εμείς σήμερα είμαστε εδώ ως Δημοτική Αρχή όχι μόνο για να τιμήσουμε τον ξεχωριστό φίλο μας Γιάννη Παπαμαστοράκη ένα ακόμα Βιαννίτη, όπως ο καθηγητής Ψαρολογάκης, που προσφέρει στον τόπο μας, αλλά και για να σας δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι όπως πάντα να συνεργαστούμε σε όποια νέα κεφάλαια δραστηριοτήτων ανοίξει το Αστεροσκοπείο.
Αγαπητέ φίλε των Ανωγείων καθηγητή Γιάννη Παπαμαστοράκη σε ευχαριστούμε.Να είσαι πάντα καλά και να μας μπολιάζεις με δημιουργικές ιδέες.
Και επειδή ο καθηγητής είναι και Επίσημος και casual θα ήθελα να του κάνω δώρο μία γραβάτα με το νέο λόγκο του Αστεροσκοπείου για τις νέες διαλέξεις του, και ένα καπέλο για τους περιπάτους του.”
ΠΗΓΗ ΑΝΩΓΗ