Το Σάββατο 3 Αυγούστου στα Ανώγεια και το ορεινό περιβάλλον του Ψηλορείτη, θα πραγματοποιηθεί το Epimenidis Forum, με στόχο να δημιουργηθεί ένα φυσικό αμφιθέατρο συμμετοχής, διάδρασης και σύνθεσης, μέσα από τα παραδείγματα ανθρώπων-οργανισμών και φορέων που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν, να συνθέσουν και να καινοτομήσουν.
Το Epimenidis Forum, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-ΠΕ Ρεθύμνου, αποτελεί έμπνευση και πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ Πολιτιστικής διαχείρισης, έρευνας και καινοτομίας Androidus Project Tank και υποστηρίζεται και από το CLLD Leader ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε ΟΤΑ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης, εισέρχονται οι έννοιες της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της πολιτιστικής διαχείρισης, με το θεματικό άξονα να ορίζεται ως εξής:
Η επι-στροφή των βουνών. Τα εργαλεία πολιτισμού και έρευνας, για τη δημιουργική ανασυγκρότηση των κοινωνιών της υπαίθρου.
Η αναζήτηση της αυθεντικότητας, η δυναμική των κοινωνιών για παραγωγή και κυρίως η δίψα της καινοτόμων ανθρώπων να δημιουργήσουν, συνθέτουν την πρόσκληση μας για επι-στροφή στα βουνά.
Θα πραγματοποιηθούν 6 διαφορετικές εισηγήσεις, μα αλληλένδετες θεματικές συζητήσεις πάνω στον κοινό άξονα της έρευνας και της πολιτιστικής διαχείρισης, που αναπτύσσεται ή μπορεί να αναπτυχθεί στην ύπαιθρο χώρα, με αρχικό σταθμό τις ορεινές κοινότητες.
Οι ομιλίες-εισηγήσεις και παρουσιάσεις που θα αναπτυχθούν έχουν ως εξής:
1) Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος ΙΤΕ: Η Έρευνα, η Καινοτομία και ο Πολιτισμός, ως πυλώνες Περιφερειακής και Εθνικής Ανάπτυξης και Προόδου: Η αποστολή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
2) Ιωάννης Δρίνης, Προϊστάμενος στο Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και η τοπική ανάπτυξη.
3) Παναγιώτης Γκιόκας, Διευθύνων Σύμβουλος Mentor, μέλος της ομάδας διεκδίκησης της Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα και Περιφερειακή Πολιτιστική Διαχείριση.
4) Ουρανία Μαυρίκη – Κασσιάνή Καφέτση, ιδρύτριες της ΚΟΙΝΣΕΠ Cultopia εταιρεία Πολιτιστικής Διαχείρισης: Ενισχύοντας τον πολιτισμό…συμμετοχικά! Πως μπορεί ένα σύγχρονο πολιτιστικό δρώμενο να εμπλουτίσει τη ζωή στην ύπαιθρο και να συμβάλει στην κοινωνική αλλαγή;
5) Θάνος Κώτσης, Υποψήφιος διδάκτορας λαογραφίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας Πανεπ. Ιωαννίνων: Ανασυνθέτοντας τον «Ηπειρωτισμό»: Αναπαραστάσεις του τόπου και πολιτιστική διαχείριση με άξονα την ηπειρώτικη μουσικοχορευτική «παράδοση».
6) Γιάγκος Χαιρέτης, Καλλιτέχνης: Η μουσική παράδοση ως ορμητική εξέλιξη και σύγχρονη πολιτισμική δραστηριότητα ( Μουσικό Δρώμενο).
Την παρουσίαση έχει αναλάβει η Νίκη Μπελαδάκη.
Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και πολιτιστικοί φορείς, επιχειρηματίες, Start-uppers, opinion makers, επιστημονικοί ερευνητές, τοπικοί παραγωγοί και μέσα ενημέρωσης και στόχος είναι μέσα από το διάλογο κοινού και ομιλητών, να δημιουργηθούν προβληματισμοί που οδηγούν σε υποθέσεις εργασίας, συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων.
Ταυτόχρονα, μέσα από την παρουσίαση διαδραστικών υπαίθριων εργαστηρίων τεχνολογίας και έρευνας, γευσιγνωσίας, τυποποίησης ελαιολάδου, τυροκομικής, οινογνωσίας, κεραμεικής και ζυθοποιίας, αναδεικνύεται η τοπική πολυεπίπεδη παραγωγή, η οποία δίνει βήμα στροφής και αναβάθμισης ενός δημιουργικού μοντέλου οικονομίας και κοινωνικής δομής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης.