Εγκαινιάστηκαν οι δυο παράλληλες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Εγκαινιάστηκαν οι δυο παράλληλες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός»

«Το Εκπληκτικό Φως της Ίδιας σου της Υπάρξεως! 8+8 Γυναίκες εξερευνούν την Έμφυλη Ταυτότητα»

 «Ταυτότητα: Γυναίκα - 8 Καλλιτέχνιδες από το Ηράκλειο Κρήτης εξερευνούν τον Έμφυλο Προσδιορισμό»


Η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασινός» στην Τύλισο, υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό την εικαστική έκθεση από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον: «Το Εκπληκτικό Φως της Ίδιας σου της Υπάρξεως! / 8+8 Γυναίκες Εξερευνούν την Έμφυλη Ταυτότητα»Παράλληλα, 8 καλλιτέχνιδες από το Ηράκλειο η Μαρία Γρηγοριάδη, η Βίκυ Καμένου, η Ελένη Κανναβού, η Στέλλα Κουκουλάκη, η Τζένη Μπακαλούμα, η Ασπασία Παπαδοπεράκη, η Ελευθερία Πυτικάκη και η Χριστίνα Χατζηντεβέ με το εικαστικό τους έργο αρθρώνουν λόγο και θέση για τον Έμφυλο Προσδιορισμό και συγκροτούν την ενότητα της έκθεσης: «Ταυτότητα: Γυναίκα / 8 Καλλιτέχνιδες από το Ηράκλειο Κρήτης εξερευνούν τον Έμφυλο Προσδιορισμό» σε επιμέλεια της Χρύσας Βαθιανάκη, καλωσορίζοντας ταυτόχρονα σε διάλογο το έργο 8 Ιρανών και 8 Ελληνίδων γυναικών της Τέχνης.




Πληροφορίες για τις εκθέσεις

Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης: «Το Εκπληκτικό Φως της Ίδιας σου της Υπάρξεως! / 8+8 Γυναίκες Εξερευνούν την Έμφυλη Ταυτότητα» συμμετέχουν 8 Ιρανές γυναίκες ζωγράφοι και 8 Ελληνίδες ζωγράφοι σε επιμέλεια των Δρ Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου και Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, που οργανώνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον στο πλαίσιο της σειράς δράσεων πολιτισμού «Από την Τεχεράνη στην Κρήτη και από την Κρήτη στην Τεχεράνη» εορτάζοντας τα 10 χρόνια πολιτιστικής  παρουσίας του Μουσείου και εντάσσεται στο εικαστικό πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2019». 
Στην έκθεση συμμετέχουν οι 8 Ιρανές γυναίκες ζωγράφοι:Sahar AziziAzadeh EtebarianSepideh Fathi,Saeede Hatami, Azita Saremi, Shaghayegh Shojaian, Maryam Mousavi, Zeynab Movahed και οι 8 Ελληνίδες ζωγράφοι: Ειρήνη Βαζούκου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αντιγόνη Καββαθά, Ελένη Μανωλαράκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Μαρία-Σοφία Ξενάκη, Σύλβια Πετσούρα.
Μέσα από τους στίχους του Χαφέζ, λυρικού Πέρση ποιητή του 14ου αιώνα, που μας δάνεισε τον τίτλο της έκθεσης, βρήκαμε την αφορμή να βυθιστούμε στις πιο τρυφερές εικόνες του περσικού πνεύματος για τα βιώματα της γυναικείας παρουσίας στη δημόσια και ιδιωτική της πορεία σε ένα κλίμα στοχασμού, ανάτασης και γιορτής.




Οργανώνοντας το δίπτυχο των εκθέσεων θελήσαμε να εξερευνήσουμε σε ένα διαπολιτισμικό διάλογο, με κέντρο βάρους την εικαστική δημιουργία, τη δράση και τη θέση της “Γυναίκας” σε δύο κόσμους, που σε πρώτη ματιά είναι εντελώς διαφορετικές ενώ σε μια πιο προσεκτική παρατήρηση διαπιστώνεται μια εγγενής παράλληλη αποδοχή.
Οκτώ νέες σύγχρονες Ιρανές γυναίκες ζωγράφοι φιλοξενούνται με το εικαστικό τους έργο στις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου μαζί με οκτώ αντίστοιχες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες με ένθερμη υποδοχή από οκτώ γυναίκες εικαστικούς δημιουργούς του Ηρακλείου Κρήτης απλώνοντας όλες μαζί μια πολλαπλή γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο εξωτερικά διαφορετικά κοινωνικά και θρησκευτικά συστήματα με κοινή όμως πρόθεση αλληλοεκτίμησης και κατανόησης της διαφορετικότητας. Ενώ στη εκκοσμικευμένη δύση, η πατριαρχία βρίσκεται σε παρακμή και ολοένα και περισσότερο προωθείται η χειραφέτηση των γυναικών και η αναγνώριση των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων, στις μουσουλμανικές χώρες η θρησκεία διαδραματίζει ακόμα ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνικοπολιτική ζωή και επηρεάζει καταλυτικά τα ήθη.
Επιπλέον, η πατριαρχία στις μουσουλμανικές χώρες δεν τελεί σε αποκαθήλωση και οι γυναίκες και οι σεξουαλικές μειονότητες δεν απολαμβάνουν το ίδιο είδος αναγνώρισης. Το πρόβλημα της έμφυλης ταυτότητας οφείλει να τεθεί, λαμβάνοντας υπόψη το ευρωπαϊκό πρόσημο της παγκοσμιοποίησης και την ιδιαίτερη ιστορία και ταυτότητα των λαών που βρέθηκαν στο διάβα της. Το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης και των δικαιωμάτων που συναρτώνται με το φύλο και την επιλογή του, δεν είναι ακόμα ένα εξαγώγιμο προϊόν της Δύσης και πρέπει να τίθεται, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες των μουσουλμανικών χωρών. 




Οι εκθέσεις οργανώνονται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, την Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, το Δήμο Μαλεβιζίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον και τη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου.

Post Top Ad

.............