Αναβίωση του παραδοσιακού ψαρέματος με τη μέθοδο του “Κωλοβρέχτη” ή “Γρίπου” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (1/9) στις 6 το απόγευμα στην παραλία του Βλητέ, κάτω από τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας και περιλαμβάνει: Επιμνημόσυνη δέηση για τους ψαράδες, αναφορά στον συγκεκριμένο τρόπο ψαρέματος και παρουσίαση αλιευτικών εργαλείων, επίδειξη από παλιούς και έμπειρους ψαράδες. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος “Αροδαμός” με παραδοσιακούς και νησιώτικους χορούς. Επίσης, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έκθεση πλούσιου φωτογραφικού υλικού από τη συλλογή του ερασιτέχνη φωτογράφου Σταύρου Μυριδάκη.
Ο κ. Μυριδάκης έχει συγκεντρώσει περίπου 5.000 “ψαράδικες” φωτογραφίες γνήσιες, αλλά και αντίτυπα, από τις οικογένειες, αλλά και τα παιδιά των παλιών ψαράδων της Σούδας. Η πιο παλιά χρονολογείται από το 1916. Ένα δείγμα αυτών των φωτογραφιών θα εκθέτεται στον χώρο της εκδήλωσης. Ο γρίπος ή κωλοβρέχτης όπως το έλεγαν οι παλιοί, είναι μέσο αλίευσης που μοιάζει με την τράτα. Κάθε περιοχή το ονομάζει διαφορετικά. Στα Χανιά το ονομάζουν Κωλοβρέχτη, στον Πόρο Κρόκο, στη Λυγιά Μπραγάνι. Ο Γρίπος είναι διχτυωτό συρόμενο εργαλείο, που αποτελείται από δύο παράλληλα δίχτυα ή μπάντες, όπως αλλιώς τις ονομάζουν οι ψαράδες, οι οποίες συνδέονται με δίχτυ σε σχήμα σάκου.
Το αλιευτικό εργαλείο ρίχνεται από βάρκα στη θάλασσα σε περιοχές με βυθό που δεν έχει βράχια και τραβιέται από την ξηρά με τα χέρια από δύο ομάδες ψαράδων. Θεωρείται ότι ο Γρίπος είναι ο πρόγονος της βιντζότρατας. Την τεχνική του γρίπου έφεραν στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες, ενώ η τεχνική αυτή απαγορεύθηκε διότι θεωρήθηκε καταστρεπτική για τον γόνο των ψαριών. Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, σήμερα μπορεί να μη χρησιμοποιείται αυτός ο τρόπος ψαρέματος, δεν παύει όμως να είναι αυτός που στο παρελθόν έθρεψε πολλούς ανθρώπους σε εποχές δύσκολες και καιρούς χαλεπούς.
ΠΗΓΗ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Αναβίωση του “Κωλοβρέχτη” στη παραλία του Βλητέ στα Χανιά