Πλήθος πιστών στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Πλήθος πιστών στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας

Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Αυγούστου 2019 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας.

Συγκινητική υπήρξε και φέτος η μαζική προσέλευση των πιστών από τις Επαρχίες Ιεράπετρας και Σητείας καθ᾽ όλη τη διάρκεια του Εσπερινού, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ πολλοί πιστοί, κυρίως νέοι, προσήλθαν στη Μονή με τα πόδια, ακόμη και από την Ιεράπετρα, διανύοντας απόσταση οκτώ ωρών.
Ο Σεβ., μετά την ευλόγηση των άρτων στο προαύλιο της ιστορικής Μονής, αναφέρθηκε δι᾽ ολίγων στην προσωπικότητα του εορταζομένου Τιμίου Προδρόμου και στο γεγονός της αποτομής της τιμίας Κεφαλής του, επισημαίνοντας ότι όλοι μας ήρθαμε στον Καψά, σ᾽ αυτό το αγιασμένο από τους ασκητικούς ιδρώτες των Ασκητών μέρος, για να τιμήσουμε τον Τίμιο Πρόδρομο και να επικαλεστούμε την ευλογία και τη χάρη του στη ζωή και τα έργα μας. Ο ιερός σύνδεσμος του Ασκητού Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού με τον τόπο αυτό γεμίζει δύναμη και ελπίδα όλους μας για να συνεχίσουμε αισιόδοξα και με διάθεση μετανοίας, όπως δίδαξε ο Πρόδρομος, την πορεία της ζωής μας προς την Βασιλεία των Ουρανών.
Στην ακολουθία συμμετείχαν ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης και Εφημέριοι της περιοχής, ενώ συμπροσευχήθηκαν εκατοντάδες πιστοί της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Τσιφετάκης, ο πρώην Δήμαρχος Σητείας κ. Νικ. Κουρουπάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ιεράπετρας, ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Σητείας κ. Κων/νος Παθιάκης, ο εκπρόσωπος του Λιμενάρχου Ιεράπετρας κ.α.
Επίσης, όπως και πέρυσι, στη Μονή προσήλθαν η κ. Μαρία Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Διευθύντρια του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο σύζυγός της Καθηγητής κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης και ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Παπαδάτος, συνοδευόμενοι από μεταπτυχιακούς φοιτητές, στο πλαίσιο της επίσκεψεώς τους σε μνημεία της περιοχής Λασιθίου.
Στο αναλόγιο τους ύμνους της εορτής απέδωσε θαυμάσια ο Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Αρώνης και η συνοδεία του, ενώ ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Α.Κ. Σητείας κ. Γιάννης Δασκαλάκης και τα Μέλη της Εθελοντικής Οργάνωσης είχαν με υποδειγματικό ζήλο την φροντίδα της διευκόλυνσης των πιστών κατά το προσκύνημά τους.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, παρετέθη κατά παράδοση μοναστηριακή τράπεζα.

Post Top Ad

.............