Τι Σητεία θέλουμε τελικά; - του Μανόλη Αγγελάκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Τι Σητεία θέλουμε τελικά; - του Μανόλη Αγγελάκη


Τι Σητεία θέλουμε τελικά;

                Πριν από 10 χρόνια όταν αποφάσιζα να τελειώνω με τις σπουδές μου έπρεπε να πάρω μια σημαντική για τη ζωή μου απόφαση. Να παραμείνω στη μεγάλη πόλη που έζησα 5 όμορφα χρόνια με πάρα πολλές επαγγελματικές επιλογές η να γυρίσω στη πρώτη μου αγάπη ,  τη πόλη που με μεγάλωσε και αγάπησα όσο τίποτα με όποια επαγγελματική αβεβαιότητα αυτή η απόφαση περιλάμβανε.  Κόντρα στη «λογική» και στις συμβουλές πολλών φίλων , επικράτησε η συναισθηματική επιλογή της επιστροφής στη πόλη μας. 


                Από τότε μέχρι σήμερα νιώθω ότι για τη πόλη μας ισχύει ο στίχος του τεράστιου Νίκου Παπάζογλου  «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα το ίδια μένουν» . 8 χρόνια ελεύθερος επαγγελματίας ( στα χρόνια της κρίσης) , 7 χρόνια  στο κομμάτι του επισιτισμού μαζί με άλλο ένα νέο παιδί που είχαμε την ίδια τρέλα να επενδύσουμε στη πόλη που αγαπάμε. Αναμφίβολα σαν πόλη αλλάξαμε πολύ σε άλλα πήγαμε μπροστά σε άλλα όμως μείναμε στάσιμοι η ακόμα πήγαμε και πίσω.

Σίγουρα κάναμε βήματα στο κομμάτι του τουρισμού , πιο αργά βέβαια από όλη την υπόλοιπη Κρήτη.  ‘Έχουμε όμως  τη τύχη να ζούμε σε ένα παρθένο μέρος , στην αυθεντική Κρήτη , με τους δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους , το πλουσιότατο φυσικό περιβάλλον , τη παράδοση , το αυθεντικό Κρητικό DNA που φαίνεται στο χαμόγελο , στο γλέντι , στην φιλοξενία που προσφέρουμε σαν Σητειακοί σε όλους όσους επιλέγουν να επισκεφτούν αυτό τον τόπο. Αυτά τα στοιχεία αξιολόγησε η Unesco και ενταχθήκαμε στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεοπάρκων. Με απλά λόγια είμαστε 1 από τα 140 σημεία ολόκληρου του πλανήτη και μόλις 1 από τα 5 όλης της Ελλάδας  που η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών δλδ η UNESCO δίνει τη σφραγίδα της ότι ενδείκνυται και με το παραπάνω για εναλλακτικό τουρισμό  . Μη το παραβλέπουμε αυτό , αυτή τη στιγμή είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχουμε σαν Δήμος είτε μας αρέσει είτε όχι.  Μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε ένα τουριστικό προϊόν όλο το χρόνο και όχι μόνο τους 5 μήνες το χρόνο. Ένα τουριστικό προϊόν που να είναι τελείως διαφορετικό από το τουριστικό προϊόν από όλης της υπόλοιπης Κρήτης.  Αυτό το εργαλείο , αυτή η πάσα που μας δίνει η Unesco με έξυπνες κινήσεις μπορεί να συμπαρασύρει και την αγροτική μας παραγωγή σε καλύτερες μέρες δίνοντας στο λάδι μας , στο μέλι μας , στο κρασί μας αυξημένες τιμές μέχρι και 40%. Δεν είναι βλάκες οι γείτονες μας οι Ιταλοί που το λάδι από περιοχές όπως στο Vallo di Diano, πωλείται 40% πάνω από το λάδι στο γειτονικό Salerno. Σκεφτείτε τη ζωντάνια , τη οικονομική ανάπτυξη μπορεί να δώσει στα χωριά μας μια τέτοια προοπτική.
Για να γίνει όμως όλο αυτό πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα  σε όλα τα επίπεδα . Το εύκολο είναι να λέμε ότι φταίει η κυβέρνηση , φταίει η περιφέρεια , φταίει ο δήμος κτλ. Σε ένα βαθμό μπορεί και να ισχύει , φταίει μόνο αυτό όμως; Σίγουρα η Δημοτική αρχή και η Περιφέρεια  οφείλει να  δίνει τις κατευθύνσεις και τα εργαλεία για να έχουμε αυτή την ανάπτυξη , εμείς όμως τις αξιοποιούμε;  Είχα τη τύχη να βρίσκομαι στις 20/12/2017 στη ενημερωτική συνάντηση – διαβούλευση για την παρουσίαση των Ειδικών Στόχων και των ενδεικτικών προτεινόμενων δράσεων της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) «Περιοχές UNESCO Κρήτης» που αφορούν στο σύνολο της περιοχής του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO της Σητείας. Η Περιφέρεια έδωσε ζεστά 14000000€ και μας κάλεσε ο ΔΟΚΑΣ σαν φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου  να συζητήσουμε – προτείνουμε δράσης , για να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους πόρους για το τόπο μας. Η συμμετοχή θεωρώ πως ήταν το λιγότερο απογοητευτική μιας και ήταν καλεσμένοι το σύνολο οι φορείς αλλά και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της επαρχίας μας , το ποσοστό βέβαια αυτών που καταθέσανε πρόταση σε αυτή τη διαβούλευση για το πώς   πρέπει να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα ήταν ακόμα πιο απογοητευτικό. Αντίστοιχα έχουν γίνει κι άλλες συσκέψεις διαβουλεύσεις τα τελευταία χρόνια που τις παρακολουθώ σαν πρόεδρος του Συλλόγου Κατ/των Εστίασης και ψυχαγωγίας με παρόμοια συμμετοχή.   Μήπως λοιπόν έχουμε και όλοι εμείς ευθύνες είτε σαν εκπρόσωποι φορέων είτε και σαν απλοί κάτοικοι αυτού του ευλογημένου τόπου;
Βλέπουμε λοιπόν ότι παρόλο που έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη ο τόπος μας και έχει τη δυνατότητα αλλά και τα εργαλεία υπάρχουν για να έχουμε μια ραγδαία ανάπτυξη του Τουριστικού Προϊόντος που θέλουμε και αξίζει να έχουμε.  Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να αλλάξουμε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι , στον τρόπο που σκεφτόμαστε και φυσικά στο τρόπο που δρούμε. Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε και με αφετηρία αυτές τις εκλογές σε επίπεδο δήμου μπορούμε και πρέπει  να αλλάξουμε πολλά πράγματα στον τόπο μας . Η  επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει να δουλεύουμε πάνω σε αυτή τη κατεύθυνση και σε αυτό το σκοπό χωράνε σχεδόν όλοι . Δόξα το θεό βλέπουμε πολλούς αξιόλογους συμπολίτες μας , μεγάλους αλλά και για πρώτη φορά  νέους σε ηλικία , εθελοντές και στρατιώτες με μπόλικη αγάπη για αυτό τον τόπο και στα πέντε ψηφοδέλτια για το Δημοτικό Συμβούλιο αλλα και σε όλες τις κοινότητες.Αν αφήσουμε πίσω τους εγωισμούς , τους “δικαστές” των Social Media ,  της τοξικότητες και τις μικροπρέπειες ο τόπος μας θα δει μια νέα μέρα.  Και πρέπει να τη δει γιατί το τρένο περνάει τώρα και δεν πρέπει να το χάσουμε.

      Μανόλης Αγγελάκης
Πρόεδρος Συλλόγου Κατ/Των 
Εστίασης και Ψυχαγωγίας
    Δήμου Σητείας


Post Top Ad

.............