«Λευκή» εβδομάδα, μια δράση για τους μαθητές όλου του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη Τριάντα παιδιά των Ανωγείων και ο..παπά-Ανδρέας έμαθαν τα μυστικά του σκι! - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

«Λευκή» εβδομάδα, μια δράση για τους μαθητές όλου του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη Τριάντα παιδιά των Ανωγείων και ο..παπά-Ανδρέας έμαθαν τα μυστικά του σκι!

Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου  τα μαθήματα χιονοδρομίας στο Λάκκο του Μυγερού, στα Λιβάδια Μυλοποτάμου, στα πλαίσια της εβδομάδας χιονιού, ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (F.I.S), που για πρώτη φορά υλοποιείται πιλοτικά από την Περιφέρεια Κρήτης και τη  Μ.Κ.Ο «Μαύρο Πρόβατο». Στη δράση συμμετείχαν πιλοτικά μαθητές από δημοτικά σχολεία της Επαρχίας Μυλοποτάμου, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση του προγράμματος, από το επόμενο έτος, σε περισσότερα σχολεία του νησιού. Ειδικότερα, την πρώτη ημέρα συμμετείχαν μαθητές από τα δημοτικά σχολεία Αγ. Μάμα, Λιβαδίων και Γαράζου , στη συνέχεια  μαθητές από τα δημοτικά σχολεία Ζωνιανών και Αξού, και τέλος ακολούθησαν οι μαθητές από τα δημοτικά σχολεία Περάματος, Πανόρμου, Αγγελιανών, Ανωγείων και Μπαλίου.


Περίπου 30 παιδιά του Δημοτικού σχολείου Ανωγείων και 160 συνολικά όλου του ορεινού όγκου , συμμετείχαν στα μαθήματα χιονοδρομίας, με τα ίδια και τους γονείς τους να δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τους εκπαιδευτές και τους οργανωτές για τον δημιουργικό χρόνο που πέρασαν στον χιονισμένο Ψηλορείτη. Τους εκπαιδευτές χιονοδρομίας αγκάλιασαν οι κάτοικοι σε όλο τον ορεινό όγκο και φυσικά και στα Ανώγεια όπου πέρασαν πολύ χρόνο,άλλωστε τη δράση στήριξε και το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη,  γνωρίζοντας και συνομιλώντας με τους κατοίκους σε πλατείες και καφενεία. Σε μια τέτοια παρέα έπεισαν και τον πάτερ Ανδρέα Κεφαλογιάννη να ανηφορίσει προς το βουνό και να φορέσει μπότες και σκι, σε μια μοναδική εμπειρία και για τον ίδιο, την οποία συστήνει σε όλους να την δοκιμάσουν στο μέλλον!
Η ΑΝΩΓΗ βρέθηκε σε μια τέτοια παρέα με τους εκπαιδευτές της χιονοδρομίας, στο καφενείο του “Μίχαλου” στο Περαχώρι, όπου συνομιλήσαμε με τον υπεύθυνο τους Χρήστο Σταυρουλάκη για αυτές τις σημαντικές δράσεις χιονιού που έγιναν την τελευταία εβδομάδα. Εκπαιδευτές που ήρθαν με κύριο στόχο τα μικρά παιδιά, αλλά δεν αρνήθηκαν και σε μεγαλύτερους τη μεταλάμπαδευση των γνώσεων τους, πάντα αφιλοκερδώς και πάντα με χαμόγελο και αγάπη για το χιόνι και την φύση. Ο Χρήστος Σταυρουλάκης εκπαιδευτής ορειβασίας-χιονοδρομίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού μας ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

“Στα πλαίσια του προγράμματος Χιονονιφάδας, που είναι υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας, για πρώτη φορά στην Κρήτη και σε ένα μέρος που δεν υπάρχει οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο υλοποιήσαμε το πρόγραμμα αυτό της Χιονονιφάδας. Είναι ένα πρόγραμμα εκμάθησης χιονοδρομίας παιδιών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έγινε για πρώτη φορά εδώ, για μια εβδομάδα και απευθυνθήκαμε στα παιδιά του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη.Έχουμε ήδη καλύψει τις ανάγκες πάνω από 120 παιδιών και περιμένουμε την τελευταία ημέρα (20η Φεβρουαρίου) άλλα 40 παιδιά.Πέραν του προγράμματος της χιονονιφάδας τα Σαββατοκύριακα, αφιλοκερδώς προσφέραμε τις υπηρεσίες μας ως “Μαύρο Πρόβατο” το οποίο είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε πέρσι για να “τρέξει” κατά κάποιον τρόπο την αγάπη που έχουμε για τα χιόνια και το ορεινό περιβάλλον.Σαν πρώτη χρονιά έγινε πιλοτικά για μια εβδομάδα και ευελπιστούμε στο μέλλον να αγκαλιαστεί ακόμα περισσότερο από την τοπική κοινωνία και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, τόσο στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη αλλά και στους άλλους δυο ορεινούς όγκους των Λευκών Ορέων και των Λασιθιώτικων βουνών.
Η ανταπόκριση από την κοινωνία εδώ και κυρίως των παιδιών είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε πολλά χαμόγελα και βλέπουμε πλέον ότι το χιόνι δεν είναι ο εχθρός μας, αλλά είναι η ευλογία μας. Καλώς ή κακώς ο ορεινός όγκος της Ελλάδας γενικότερα και όχι μόνο της Κρήτης, κατοικούνταν κυρίως από κτηνοτρόφους. Οι κτηνοτρόφοι τον χειμώνα το χιόνι το βλέπουν σαν εχθρό, γιατί τους κάνει ζημιές στα πρόβατα και τις περιουσίες τους, τους εγκλωβίζει κτλ. Τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς όμως.Πρέπει να αλλάξουμε την οπτική μας.Το χιόνι είναι ευλογία για πάρα πολλούς λόγους. Καταρχήν είναι νερό, είναι η στέρεη μορφή του νερού. Το νερό είναι ζωή, χωρίς αυτό δεν μπορούμε να υπάρχουμε.Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πως θα το διαχειριστούμε και πως θα φέρουμε περισσότερο κόσμο να γνωρίσει όλα αυτά που σας τονίζω. Να γνωρίσει τη χαρά του να γλιστράς, τη χαρά του να φτιάξεις έναν χιονάνθρωπο, τη χαρά να πετάξεις μια χιονόμπαλα, την χαρά της ζωής και της φύσης.Τα μηνύματα που πήραμε εδώ αυτή την εβδομάδα είναι πολύ αισιόδοξα, όλοι το έχουν αγκαλιάσει, όλοι βοηθάνε και το μέλλον είναι μπροστά μας..” καταλήγει στη δήλωση του.
Στην ΑΝΩΓΗ μίλησε και ο Γιάννης Παρασύρης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης και  αναφέρθηκε στην εβδομάδα χιονιού για τους μαθητές του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη, στην οποία η Περιφέρεια Κρήτης ήταν βασικός αρωγός. Αναλυτικά η δήλωση του:
“Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τέτοιου είδους βιωματικού χαρακτήρα δραστηριότητες, αγωγής υπαίθρου, που παρέχουν στα παιδιά μοναδικές εμπειρίες, οι οποίες δεν μπορούν να αναπαραχθούν στο εσωτερικό του σχολείου. Τα παιδιά μέσα από αυτό το πρόγραμμα χιονοδρομίας, έρχονται σε επαφή με τις φυσικές ομορφιές του Ψηλορείτη, αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, γνωρίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου τους, έρχονται σε επαφή με ένα άθλημα που ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία των ορεσίβιων κοινωνιών και συνδέεται με το ήπιο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που μπορεί να ακολουθήσει η περιοχή. Στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας που έχουμε με την εκπαιδευτική κοινότητα στηρίζουμε και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών, εστιάζοντας σε ποικίλα θέματα όπως η κυκλοφοριακή αγωγή, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, οι νέες τεχνολογίες, τα θέματα πολιτικής προστασίας, η αγωγή υγείας, η κρητική διατροφή κ.α. Στόχος μας είναι η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς όφελος της μαθητικής κοινότητας του νησιού. Θέλουμε ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, ένα σχολείο που θα το αγαπάνε οι μαθητές και όχι ένα σχολείο αποστήθισης.

Όσο αφορά την χιονοδρομία και το ορειβατικό σκι στον Ψηλορείτη, η άποψη μου παραμένει η ίδια εδώ και  20 χρόνια, από τότε που φοιτούσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με την χιονοδρομία. Ο Ψηλορείτης είναι ένα εμβληματικό βουνό, διαθέτει ιδιαίτερες περιοχές φυσικού κάλλους, πλούσια χλωρίδα και πανίδα και παρουσιάζει έντονη ανθρωπογενή δραστηριότητα. Δεν χωράνε χιονοδρομικά στον Ψηλορείτη, ούτε μπορούμε να ακολουθήσουμε το μοντέλο ανάπτυξης της ηπειρωτικής Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα, που κατά την γνώμη μου έχει αρκετά τρωτά σημεία λόγο λανθασμένου σχεδιασμού. Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να σχεδιάσουμε ήπιες παρεμβάσεις, για την ανάπτυξη του ορειβατικού σκι, που θα είναι συμβατές με το περιβάλλον, θα είναι βιώσιμες, δεν θα έρχονται σε ρήξη με άλλες δραστηριότητες και θα έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής. Υπάρχουν προγράμματα όπως οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά κυρίαρχο ζητούμενο για μένα είναι η συνεργασία και η συμπόρευση όλων των συναρμόδιων φορέων και ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση. Η περιοχή δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης, αυτές όμως που έχει, οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε και να τις αναδείξουμε..” ολοκλήρωσε.

Post Top Ad

.............