Λαμπρή Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης & Σητείας και τη Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Λαμπρή Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης & Σητείας και τη Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας


Σε κλίμα κατάνυξης, αγαλλίασης και προσμονής για το μεγάλο γεγονός της Σαρκώσεως του Υιού του Θεού πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου στην κατάμεστη από κόσμο δημοτική αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» Ιεράπετρας η εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» και της Χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας. 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η Χορωδία των Ιεροψαλτών της Ιεράπετρας και των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως απέδωσαν ύμνους του αγίου Δωδεκαημέρου.


Στη συνέχεια η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας παρουσίασε παραδοσιακά κάλαντα του Ελληνισμού για τα Χριστούγεννα με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων.


Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Ευτυχία Μαρινάκη, που ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και τους Ιεροψάλτες για τη συνεργασία, και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο οποίος μαζί με τις θερμές ευχές του για τις επικείμενες εορτές ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της όμορφης εκδήλωσης και ιδιαιτέρως τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τονίζοντας ότι είναι πάντοτε παρών και έχει καθοριστική συμβολή στην επίλυση όλων των ζητημάτων της τοπικής κοινωνίας.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κλείνοντας την εκδήλωση διαβίβασε τις Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες και την πατρικές αγάπη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου από το μαρτυρικό Φανάρι, όπου μετείχε στη Συνοδική Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία επισκέφθηκε τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας την περασμένη Πέμπτη 20/12. Στη συνέχεια παρότρυνε όλους τους παρισταμένους να βιώσουν στο αληθινό νόημα της εορτής των Χριστουγέννων, στο πνεύμα των οποίων μας εισαγάγουν οι υπέροχοι ύμνοι της Χορωδίας των Ιεροψαλτών και των μαθητών της Σχολής Βυζ. Μουσικής και να μην μείνουμε μόνο στην εξωστρέφεια και στην εθιμοτυπία των ημερών, αλλά να προχωρήσουμε και στην ενδοσκόπηση και στην καταλλαγή, προσπαθώντας να κατανοήσουμε το μυστήριο της θείας Ενανθρωπήσεως, δηλ. της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Θεού.


Επίσης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκη για την παραχώρηση της χρήσης της αίθουσας, υπογραμμίζοντας ότι η τοπική Εκκλησία θα είναι πάντοτε συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια προαγωγής της πόλης και της τοπικής κοινωνίας, ανεξάρτητα από τον φορέα που ηγείται, διότι ο τόπος έχει ανάγκη από συνέργειες για να προχωρήσει μπροστά. Ευχαρίστησε ακόμα την Πρόεδρο κ. Ευτυχία Μαρινάκη, τα μέλη του Δ.Σ και της Χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών της πόλης, που αγωνίζονται για να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη και την παράδοση των προγόνων τους. Επίσης ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον χοράρχη κ. Ιωάννη Αρώνη, Πρωτοψάλτη του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γεωργίου Ιεράπετρας και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Ο Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», που με πάθος και μεράκι μεταλαμπαδεύει την ψαλτική τέχνη, και του πρόσφερε ως δώρο το βιβλίο με τίτλο «70 χρόνια ζωής και δράσης του Συλλόγου Μουσικοφίλων του Πέραν», ευχόμενος να του υπενθυμίζει τον άρρηκτο σύνδεσμο με τη Μητέρα Εκκλησία της Κων/πόλεως, παραμένοντας πάντοτε πεπειραμένος μύστης της εκκλησιαστικής παράδοσης της Μητρός Εκκλησίας μας. Τέλος, ευχαρίστησε τους Ιεροψάλτες της ευρύτερης περιοχής που ομοθυμαδόν συμμετείχαν στην εκδήλωση και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτ. Αθανάσιο Ταρλαντέζο, που εύστοχα και γλαφυρά για προλόγισε τους ύμνους και τα κάλαντα των Χριστουγέννων, καθώς και τους τρεις μουσικούς που επένδυσαν μουσικά την εκδήλωση, τον κ. Βαγγέλη Βαρδάκη (βιολί), τον κ. Νίκο Μαστοράκη (κιθάρα) και τον κ. Βαγγέλη Φανουράκη (λαγούτο).


Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος απένειμε το Πτυχίο της Βυζαντινής Μουσικής στον Εμμανουήλ Αρώνη του Ιωάννου, ο οποίος πέτυχε με «Άριστα» στις πρώτες πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», οι οποίες διεξήχθησαν τον περασμένο Ιούνιο στην έδρα της Σχολής, στο «Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ι. Μητροπόλεως, από ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκη σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλ. Νταραράς, οι Αντιδήμαρχοι κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Πέτρος Μαστοράκης, ο Πρόεδρος της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤ.Α» Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Γεωργαλάκης, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Εμμαν. Φραγκούλης και άλλοι δημοτικοί Σύμβουλοι, η πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Μαρία Δραγασάκη-Μαθιουδάκη, εκπαιδευτικοί και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και σωματείων.

 

Post Top Ad

.............