Σημαντικό πρόβλημα υγείας για την Κρήτη φαίνεται να αποτελούν οι ηπατίτιδες, οι οποίες αθροιστικά προσεγγίζουν 2-3% του πληθυσμού της Κρήτης. H ηπατίτιδα C είναι μια νόσος που ταλαιπώρησε την κρητική κοινωνία και ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου, όπου τα κρούσματα ήταν μέχρι και 14% πριν μερικές δεκαετίες, ενώ το άμεσο διάστημα θα διεξαχθούν μελέτες γύρω από τον επιπολασμό της νόσου σε επίπεδο Κρήτης.
Εάν όμως λάβουμε υπόψη μας πως ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C ανέρχεται σε 1-2%, σύμφωνα με έρευνες, τότε μιλάμε για 5.000 αρρώστους στην Κρήτη. Την ίδια στιγμή, η ηπατίτιδα Β, η οποία είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, φαίνεται πως αφορά το 0,5-1% του πληθυσμού της Κρήτης. Φορείς της ηπατίτιδας Β είναι κυρίως αλλοδαποί.
Στην Κρήτη είχαμε, με βάση τις τελευταίες μελέτες, περισσότερο πρόβλημα με την ηπατίτιδα C παρά με τις υπόλοιπες ηπατίτιδες, που είναι η Β και η Α.
Η ηπατίτιδα C ανακαλύφθηκε το 1989. Πριν το 1989 δεν ήταν γνωστή σαν ηπατίτιδα, και πολλοί άνθρωποι που ήταν σε μονάδες τεχνητού νεφρού ή χρειάζονταν να μεταγγίζονται συχνά, όπως συμβαίνει με τη μεσογειακή αναιμία, ή είχαν πάρει παράγωγα αίματος, όπως οι αιμοφιλικοί, είχαν “πάρει” τη νόσο σε πολύ νεότερες ηλικίες. Είναι πολύ διαφορετικός ο πληθυσμός. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους ίσως να μην είναι ζωντανοί. Ακόμη και τώρα μπορείς να βρεις άνθρωπο 70 ή 80 χρονών που μπορεί να έκανε μετάγγιση σε κάποιο χειρουργείο πριν το 1990, να έχει τη νόσο και να μην το ξέρει».
Σχετικά με το αν οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη νόσο είναι περισσότεροι ή λιγότεροι σε σχέση με πριν από μία πενταετία, η κ. Κουλεντάκη απαντάει: «Λίγο ή πολύ, τα περιστατικά είναι τα ίδια. Σιγά-σιγά, επειδή οι παλιοί ασθενείς θεραπεύονται με τα καινούργια φάρμακα, το φορτίο μπορεί και να μειώνεται στα ηπατολογικά ιατρεία. Δεν είναι κάτι που το κόλλησα τώρα και θα το μάθω αμέσως. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι μπορεί να το έχουν πολλά χρόνια και να μην το ξέρουν. Είναι μια “σιωπηλή νόσος”. Εάν ανάγουμε τις επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα, θα ξέρετε ότι ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C είναι περίπου 1-2% από περιοχή σε περιοχή. Οπότε δεν έχουμε τέτοιο αριθμό στην Κρήτη. Εάν το ανάγουμε στην Κρήτη, θα έχουμε κοντά στους 5.000 αρρώστους. Δε νομίζω ότι τους ξέρουμε όλους».
Πώς κολλιέται και τι πρέπει να προσέχουμε
Η ηπατίτιδα Α κολλιέται με πράγματα που έρχονται στο στόμα μας. Δεν είναι όπως η Β ή η C. Αυτά που τρώμε μας τη μεταδίδουν. Δεν είναι συνηθισμένη. Παλαιότερα, στην Ελλάδα, που δεν είχαμε καλές συνθήκες υγιεινής, με τις αποχετεύσεις ή τις τουαλέτες που ήταν έξω από τα σπίτια, ήταν μεγαλύτερο πρόβλημα η ηπατίτιδα Α. Ηπατίτιδα Α δε βλέπουμε πολύ συχνά πλέον.