Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Εβδομάδα κρητικού κρασιούστο Ρέθυμνο από 23 μέχρι 29 Σεπτεμβρίου, την οποία οργάνωσε η δραστήρια ομάδα του «Rethymno Recevin», στο πλαίσιο των δράσεων για τη διάκριση του Ρεθύμνου ωςΕυρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018 από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οινικών Πόλεων RECEVIN.
Για μία εβδομάδα σε επιχειρήσεις της πόλης, οι οποίες συμμετείχαν, ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να απολαύσει σε ειδικές τιμές μενού γευσιγνωσίας με κρασί, να κάνει μίνι σεμινάρια οινογευσίας, σεμινάρια πάνω στον κρητικό αμπελώνα, master class σε κρητικές ποικιλίες, αλλά και τη δυνατότητα να δοκιμάσει επιλεγμένες κρητικές ποικιλίες σε ποτήρι. Επιπλέον παρουσιάστηκαν δύο κρητικά οινοποιεία (Οινοποιείο Λυραράκη & οινοποιείο Διγενάκη) κατά την διάρκεια της εβδομάδας αυτής σε wine bar και καφέ της πόλης.
Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν δύο οινογαστρονομικοί περίπατοι στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Οι περίπατοι συνδυάστηκαν με ξενάγηση και ιστορικά στοιχεία της παλιάς πόλης και με στάσεις για γευστική δοκιμή κρητικού κρασιού και συνοδευτικού μεζέ σε τέσσερις επιχειρήσεις που συμμετείχαν («HASIKA-Η Ελλάδα σε μπουκιές», Pepi Boutique Hotel, εστιατόριο Αυλή και Veneto Hotel & Restaurant ). Οι εστιάτορες μίλησαν για την φιλοσοφία τους και εξήγησαν γιατί ταιριάζουν τον οίνο που επέλεξαν με τα εδέσματα που ετοίμασαν. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν από Κρήτη, Γαλλία και Νορβηγία, Βέλγιο, Κύπρο έγιναν μία παρέα με την ομάδα του “ Rethymno, recevin” και απόλαυσαν την βόλτα στην ολοζώντανη παλιά πόλη του Ρεθύμνου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά σε facebook και Instagram του «Rethymno European Wine City” δίνοντας τον παλμό σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Ο κόσμος έρχεται κοντά στο κρασί και στις συνδεδεμένες μ αυτό επιχειρήσεις της πόλης, με ένα ρόλο διαφορετικό. Γίνεται μέρος της οινογαστρονομικής παράδοσης και συμμετέχει στην εβδομάδα κρητικού κρασιού, όχι απλώς σαν καταναλωτής, αλλά σαν οινοτουρίστας. Το γεγονός ότι στις οινικές βόλτες ανταποκρίθηκαν όχι μόνο ξένοι επισκέπτες, αλλά και Ρεθεμνιώτες και έγιναν «οινοτουρίστες» στην ίδια τους την πόλη, δίνει ακόμα μεγαλύτερη προοπτική και δύναμη στην ομάδα μας.» τόνισε η επιχειρηματίας και μέλος της ομάδας “ Rethymno Recevin”, Κατερίνα Ξεκάλου.
«Ευχαριστούμε θερμά, τους επιχειρηματίες και τους συμμετέχοντες, που αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία που έγινε για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο. Συνδυάσαμε την ιστορικότητα της παλιάς πόλης με την οινογαστρονομική κουλτούρα του Ρεθύμνου, δημιουργώντας μικρές διαδρομές γεμάτες αισθητικές εμπειρίες και επικοινωνία με τους ντόπιους. Μετά τις ενθουσιώδεις εντυπώσεις των συμμετεχόντων, καλούμε τους επιχειρηματίες που συνδέονται με την οινική- γαστρονομική επιστήμη επισκέπτες του Ρεθύμνου, να συνεχίσουν τις συγκεκριμένες δράσεις σε μόνιμη και τακτική δράση, για να έχουν ποιοτικά αποτελέσματα άμεσα.
Συνεχίζουμε δυναμικά τις δράσεις για το κρητικό κρασί, στο πλαίσιο της διάκρισης του Ρεθύμνου, ως Ευρωπαϊκή πόλη κρασιού για το 2018» δήλωσε η κ. Πέπη Μπιρλιράκη, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ρεθύμνης.
ΠΗΓΗ - ΑΠΕ