Την ένταξη του Δήμου Ηρακλείου στο δίκτυο των πόλεων που έχουν αδελφοποιηθεί με το Τολέδο, συμφώνησαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και η Δήμαρχος Τολέδο Milagros Tolón Jaime, το απόγευμα της Πέμπτής 4 Οκτωβρίου, στη συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο της ισπανικής πόλης.
Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Δήμου Ηρακλείου στο Τολέδο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδελφοποίησης, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014.
Ο Δήμαρχος, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού Gian Andrea Garancini, τους δημοτικούς συμβούλους Δημήτρη Αγαπάκη, Νίκο Γιαλιτάκη, Μαρία Καλουδιώτη, Λεωνίδα Ζαμπετάκη και τον ομότιμο καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Χατζηνικολάου, συζήτησε σε πολύ καλό κλίμα με την κ. Milagros Tolón Jaime για τους δεσμούς των δύο πόλεων και κυρίως τον «Ελ Γκρέκο», καθώς και για τα οφέλη που μπορούν και πρέπει να αποκομίσουν το Ηράκλειο και το Τολέδο από την αδελφοποίησή τους.
Μάλιστα ο Δήμαρχος πρότεινε οι Αντιδημαρχίες Τουρισμού και Πολιτισμού των δύο Δήμων να ξεκινήσουν άμεσα επαφές και να προχωρήσουν σε στενή συνεργασία (στη συνάντηση παρευρέθησαν και οι αντίστοιχοι Αντιδήμαρχοι του Τολέδο) ,και παράλληλα να γίνει η προεργασία ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργηθούν δυο διαπαραταξιακές επιτροπές, οι οποίες θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων που περιελάμβανε το πρωτόκολο αδελφοποίησης του 2014.
Η κ. Milagros Tolón Jaime συμφώνησε με αυτή την πρόταση και την προέκτεινε, τονίζοντας ότι το Τολέδο έχει ένα ενεργό δίκτυο δώδεκα πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις οποίες έχει αδελφοποιηθεί και ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί, εντασσόμενος σε αυτό, να ανοίξει έναν ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας με τους άλλους Δήμους που ήδη συμμετέχουν.
Ιδιαίτερα θετικά αντιμετωπίστηκε και η πρόταση του κ. Χατζηνικολάου να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και του Πανεπιστήμιο της Καστίγια λα Μάντσα, όσον αφορά στα αρχεία σχετικά με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων. Η Δήμαρχος Τολέδο δώρισε στον Δήμαρχο Ηρακλείου ένα μικρό ξίφος το οποίο έφτιαξε ένας τοπικός τεχνίτης της πόλης, καθώς το Τολέδο φημίζεται για τα σπαθιά και τα ξίφη του. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου με την σειρά του, δώρισε στην Ισπανίδα συνάδελφό του, το επετειακό μετάλλιο του Δήμου για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του «Ελ Γκρέκο» και ένα μικρό όσο και συμβολικό δείγμα από προϊόντα παραδοσιακής κρητικής λαϊκής τέχνης.
O χαιρετισμός του Δημάρχου Ηρακλείου
Στον χαιρετισμό του προς την Δήμαρχο Τολέδο, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα και η Ισπανία, το Τολέδο και το Ηράκλειο, έχουν κοινό σημείο αναφοράς στον πολιτισμό τους τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (τον Ελ Γκρέκο, όπως τον γνωρίζουν διεθνώς).
Για μας, μαζί με την δίκαιη περηφάνια για το σπουδαιότερο τέκνο που γέννησε η πόλη μας στην ιστορική της διαδρομή, ο μέγας αυτός καλλιτέχνης αντιπροσωπεύει διαχρονικά τον Έλληνα με το ανήσυχο και ρηξικέλευθο πνεύμα, αυτόν που αφοσιωμένος υπεύθυνα στην αποστολή και στο έργο του, αποκτά κατά κανόνα, επιφανή θέση σε όποιο περιβάλλον κι αν βρεθεί.
Την πορεία του Θεοτοκόπουλου στο Τολέδο και στον Ισπανικό πολιτισμό, αναζήτησαν πολλοί διακεκριμένοι συμπατριώτες μας. Λογοτέχνες, όπως ο Ηρακλειώτης Νίκος Καζαντζάκης, που επισκέφθηκε για πολλούς μήνες την χώρα σας και τους τόπους όπου έζησε κι έδρασε ο μεγάλος ζωγράφος, κι έγραψε σπουδαία κείμενα για το γεγονός αυτό, αλλά και συντοπίτες μας μελετητές, όπως ο Νίκος Παναγιωτάκης και ο Στυλιανός Αλεξίου καθώς και ο ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Χατζηνικολάου που βρίσκεται σήμερα μαζί μας.
Ο Χάνδακας, η Κάντια, το Μεγάλο Κάστρο, το Ηράκλειο – είναι τα ονόματα της ίδιας πόλης, ταυτισμένα με τις όψεις ενός πολυεπίπεδου πολιτισμού, ανοιχτού και φιλόξενου. Και δεν είναι μόνο η γενέτειρα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, αλλά και των μεγάλων αγιογράφων εκείνης της εποχής: του Μιχαήλ Δαμασκηνού και του Γεωργίου Κλώντζα, όπως και του οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, που προανέφερα, του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, και πολλών άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Η πόλη μας, είναι η τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας και η μεγαλύτερη της Κρήτης, με περίπου 180.000 κατοίκους το χειμώνα, που αυξάνονται, όπως αντιλαμβάνεστε, κατά πολύ, λόγω του τουρισμού, το καλοκαίρι. Αποτελεί ήδη διεθνή κόμβο τουρισμού και αναδείχθηκε φέτος ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός. Με δεδομένο ότι ξεκινά σε λίγο και η κατασκευή μεγάλου διεθνούς αεροδρομίου στα νότια του νομού Ηρακλείου, και ότι προετοιμάζεται ενεργειακή σύνδεση της Κρήτης με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, είναι αυτονόητο ότι τόσο το νησί όσο και το Ηράκλειο θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια και σημαντικότατο ενεργειακό κόμβο στη Μεσόγειο.
Εκτός όμως από όλα αυτά, και εκτός από το παρακείμενο μινωικό παλάτι της Κνωσού, το σπουδαιότατο Αρχαιολογικό μας Μουσείο (που φιλοξενεί τα σημαντικότερα, παγκοσμίως, εκθέματα του Μινωικού Πολιτισμού), αλλά και το μεγαλύτερο σε έκταση σωζόμενο ενετικό τείχος της Ευρώπης, και τον επιβλητικό της Κούλε, η πόλη διαθέτει και Ιστορικό Μουσείο, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης, και έναν πλήρως αναστηλωμένο ναό του Αγίου Πέτρου, αλλά καιΝ διακεκριμένες διεθνώς Πανεπιστημιακές σχολές, καθώς και ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο για την πρωτοπορία του Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας. Όλα αυτά, όπως και η λαμπρή μας βιβλιοθήκη, η περίφημη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, είναι ορισμένα μόνον από τα σημεία μέσα από τα οποία ο επισκέπτης θα γνωρίσει την πορεία και την δυναμική του τόπου μας και την ιστορία των πολιτισμών που φιλοξένησε. Στο προσεχές εξάμηνο όμως, θα διαθέτει και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό για τους κοινούς μας στόχους. Ολοκληρώνεται στο Ηράκλειο το Πολιτιστικό και Συνεδριακό κέντρο, ένα από μεγαλύτερα στο είδος του έργο, σήμερα στην Ελλάδα, που θα μπορεί να φιλοξενήσει επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις και καλλιτεχνικές παραστάσεις, διεθνών προδιαγραφών. Αυτά θέλουμε να γνωρίσετε και να μοιραστείτε μαζί μας, προς όφελος τόσο των κατοίκων του Τολέδο όσο και εκείνων του Ηρακλείου.
Η αδελφοποίηση του Ηρακλείου με το Τολέδο, επιβεβαιώνει τους δεσμούς αιώνων και δημιουργεί νέους και ισχυρούς πολιτιστικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο πόλεις μας. Επιθυμία μας είναι να αποβεί δυνατή, ουσιώδης και διαρκής. Σήμερα δημιουργούμε δρόμους συνεργασίας, κοινών δράσεων, αλλά και αναζήτησης κοινών λύσεων σε θέματα που μπορούν να ωφελήσουν και τις δύο πόλεις. Προσδοκούμε ανάπτυξη και συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, των επιχειρήσεων, των τοπικών προϊόντων, και σε κάθε άλλο πεδίο που θα βοηθήσει στην πρόοδο των πόλεών μας…».