Πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στις Καρές Ασκύφου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στις Καρές Ασκύφου

Mε την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στις Καρές Ασκύφου από τον αρχιερατικό επίτροπο Χώρας Σφακίων πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Κουκουνάρη και τον εφημέριο της Ενορίας Ασκύφου π. Στυλιανό Κατσούλη τιμήθηκε στις 11 το πρωί της Κυριακής η μνήμη των Σφακιανών αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους το 1774 στην επίθεση στον Εμπρόσνερο εξουδετερώνοντας τον διαβόητο Κρητογεννίτσαρο ζωοκλέφτη και τρομοκράτη των χριστιανών, Αληδάκη.


Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του δημοτικού Μουσείου στο κτήριο του αείμνηστου Παύλου Μπικουβάρη στο Αμμουδάρι Ασκύφου. Το “παρών” και στις δύο εκδηλώσεις έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός με πλειάδα δημοτικών συμβούλων, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, συλλόγων, αρκετός κόσμος και πολλοί μαθητές με την συνοδεία των εκπαιδευτικών τους.

ΣΤΙΣ ΚΑΡΕΣ   
Την εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα ο αντιδήμαρχος Σφακίων κ. Γεώργιος Πρωτοπαπαδάκης για να ακολουθήσει η επιμνημόσυνη δέηση, οι καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των ηρώων και χαιρετισμό από τον δήμαρχο Σφακίων κ. Γιάννη Ζερβό, ενώ κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου κ. Λουκάς Μπασιάς, ο οποίος μέσα από μια μακροσκελή ιστορική αναδρομή  υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μετά την γνωστή επανάσταση του 1770 που είχε αρχηγό τον Δασκαλογιάννη έμεινε στην επαρχία Σφακίων ο μισός περίπου πληθυσμός σε σχέση με αυτόν που υπήρχε πριν την επανάσταση γιατί εκτός από αυτούς που σκοτώθηκαν στις φονικές μάχες με τους Τούρκους πολλοί άλλοι κάτοικοι έφυγαν και πήγαν και κατοίκησαν σε άλλα μέρη… Όσοι απέμειναν στην επαρχία των Σφακίων μάζεψαν ότι μπορούσαν να μαζέψουν και ξεκίνησαν να ξανακτίζουν τα κατεστραμμένα τους σπίτια. Οι χριστιανοί που έμεναν στους κάμπους υφίσταντο τώρα περισσότερα μαρτύρια από ότι πριν την επανάσταση επειδή οι Τούρκοι ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για τους έξι χιλιάδες νεκρούς τους που είχαν στα Σφακιά. Την εκδίκησή τους αυτή την άφηναν να ξεσπάσει κατά των χριστιανών των κάμπων αλλά και των Σελινιωτών που είχαν βοηθήσει στον αγώνα των Σφακιανών. Τότε ο γενίτσαρος Ιμπραήμ Αληδάκης θεώρησε πως βρήκε την ευκαιρία να κατορθώσει αυτά που δεν μπόρεσε να κάνει εις βάρος των χριστιανών πριν από την επανάσταση του 1770…»
Αμέσως μετά συνεχίστηκε η εκδήλωση με τραγούδι από την ριζίτικη παρέα Ασφένδου και χορό από τον παραδοσιακό μουσικοχορευτικό σύλλογο “ Τα Σφακιά”.


ΣΤΟ ΑΜΟΥΔΑΡΙ ΑΣΚΥΦΟΥ
Στολίδι και καμάρι για τ’ Ασκύφου, το ιστορικό κτήριο του αείμνηστου Παύλου Μπικουβάρη, το οποίο από εδώ και πέρα θα λειτουργεί ως δημοτικό Μουσείο, περιλαμβάνοντας χώρο μνήμης Σφακιανών  εθελοντών Μακεδονικού και Ηπειρωτικού Αγώνα, Λαογραφική συλλογή, Κέντρο πληροφόρησης Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Τα εγκαίνια έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής με αγιασμό, χαιρετισμούς και κόβοντας την  κορδέλα των εγκαινίων  από κοινού, ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και η εγγονή του ιδιοκτήτη Χρυσούλα Μπικουβαράκη.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΟΣ
Στον χαιρετισμό του ο κ. Ζερβός χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ορόσημο για την πολιτιστική ζωή του τόπου τονίζοντας ότι «τα Σφακιά έχουν βαριά παρακαταθήκη σε τομείς όπως ιστορία, πολιτισμό και παράδοση. Αυτή την κληρονομιά έχουμε υποχρέωση να διατηρούμε αναδεικνύουμε  και μεταλαμπαδεύομαι στις νεότερες γενιές».

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ 
Με την σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στην οικογένεια των δωρητών και σε όλους όσοι προσπάθησαν για να γίνουν πράξη τα εγκαίνια του ιστορικού κτηρίου ευχαριστώντας τη σημερινή  δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια  και κάνοντας μνεία επί των ημερών του ως δήμαρχος, καθώς και στην επί των ημερών δημαρχίας του Ιωάννη Μπραουδάκη…».

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ 
Με λίγα λόγια ο θεματικός αντιπερειφερειάρχης Νίκος Καλογερής εξέφρασε τις ευχαριστίες του δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα στην οικογένεια των δωρητών.

Η ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΠΙΚΟΥΒΑΡΑΚΗ 
Με πολύ συγκίνηνηση αναφέρθηκε στο ιστορικό κτήριο της οικογένειας η κα Χρυσούλα Μπικουβαράκη, υπογραμμίζοντας ότι «το σπίτι αυτό που εγκαινιάζουμε επισήμως ως χώρο μνήμης, ιστορίας και λαογραφίας είναι οι ρίζες μου, οι αναμνήσεις μου, τα παιδικά μου χρόνια. Στο σπίτι αυτό έζησε ο παππούς μου  ο καπετάν Παύλος Μπικουβάρης  με την σύζυγό του και γιαγιά μου Χρυσή Μπικουβάρη, το γένος Χαλκιά και την οικογένειά τους τις τρεις κόρες τους Ελένη σύζυγο Δημητρίου Αναγνωστάκη, Μαρία σύζυγο Νικολάου Τσιριντάνη και Δήμητρα σύζυγο Γεωργίου Δασκαλάκη και τους δύο γιους τους τον Ανδρέα και τον πατέρα μου Σταύρο, αείμνηστοι όλοι σήμερα αλλά έχοντας αφήσει πίσω εγγόνια και δισέγγονα».

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

.............