Η Δρ Καλλιόπη Πεδιαδίτη ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Τουλόν στην Γαλλία, με την υποστήριξη του Landscape Research, της Οξφόρδης και σε συνεργασία με το φορέα Διαχείρισης του Γεωπάρκου Σητείας, και την υποστήριξη του του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του T.E.I. Κρήτης στην Σητεία , ξεκινάει μια νέα πρωτοβουλία για την επικοινωνία με επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων (γεωλόγων, περιβαλλοντολόγων, ιστορικών, συγκοινωνιολόγων, αρχαιολόγων, κοινωνιολόγων κτλ) από όλο τον κόσμο, προσκαλώντας τους να επισκεφτούν το Γεωπάρκο Σητείας. Η επιδίωξη είναι ότι μέσα από στοχευμένες δράσεις και επικοινωνίες να διαδοθεί το Γεωπάρκο Σητείας στην επιστημονική κοινότητα, και να δημιουργηθεί ένα επιστημονικό υποστηρικτικό δίκτυο το οποίο θα συμβάλει διαχρονικά στην ανάδειξη της περιοχής ως παγκόσμιο πόλο έρευνας.
Αυτή η δράση είχε συζητηθεί και αγκαλιαστεί από τους διάφορους τοπικούς Συλλόγους στις δράσεις διαβουλεύσεις που είχαν γίνει τον περασμένο Ιούλιο το 2017 στο Κανένε, στον Άγιο Σπυρίδωνα. Η διαβούλευση ανέδειξε ότι η απουσία πανεπιστημίου στην περιοχή ήταν μειονέκτημα και προτάθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός επιστημονικού δικτύου που θα μπορεί να υποστηρίζει τις δράσεις του Γεωπάρκου αλλά και τις ανάγκες για έρευνα της τοπικής κοινωνίας.
Για το λόγο αυτό γίνεται ανοικτή πρόσκληση στην τοπική κοινωνία της Σητείας και τους φορείς της να συμμετέχουν ενεργά και να προτείνουν άξονές για τους οποίους θα ήθελαν να γίνει περαιτέρω έρευνα στην περιοχή καθώς και να μας προτείνουν επιστήμονες ή ερευνητικά ιδρύματα που έχουν δείξει παλαιότερα ενδιαφέρων για την περιοχή.
Η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι τέτοιες δράσεις μπορούν να έχουν άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη για την περιοχή, καθότι οι επιστήμονες επισκέπτονται για μεγάλα διαστήματα την περιοχή, ή και οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές, συνεδριακό τουρισμό που ενισχύουν την τοπική οικονομία. Επίσης με τις δημοσιεύσεις τους συμβάλλουν στην παγκόσμια προβολή και αναγνώριση της περιοχής.
Η Δρ Καλλιόπη Πεδιαδίτη με τη συμβολή των φορέων και της τοπικής κοινωνίας θα ετοιμάσει σχέδιο επιστημονικής στρατηγικής το οποίο θα κατατεθεί σε ανοικτή διαβούλευση στην τοπική κοινωνία αλλά και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ο στόχος της στρατηγικής θα είναι να αναδείξει τις προτεραιότητες για έρευνα έτσι όπως τις εκλαμβάνετε η τοπική κοινωνία με βάσει τις ανάγκες της αλλά και να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τα οποία μπορούν να τραβήξουν τους επιστήμονες στο Γεωπάρκο.
Παράλληλα θα σχεδιαστεί «ο κανονισμός του υπεύθυνου ερευνητή» όπου θα διατυπώνονται κάποιες ελάχιστες δεσμεύσεις προς τους ερευνητές σχετικά με τον διαμοιρασμό των αποτελεσμάτων τους με το Γεωπάρκο Σητείας και την τοπική κοινωνία. Αυτό ζητήθηκε από τους τοπικούς συλλόγους τον περασμένο Ιούλιο που εξέφρασαν το παράπονο ότι ενώ γίνονται έρευνες, η τοπική κοινωνία πολλές φορές δεν ενημερώνετε για τα ευρήματα ούτε τη σημασία τους.
Σε αυτήν την πρώτη φάση καλείστε να επικοινωνήσετε με την Δρ Πεδιαδίτη kalliapediaditi@gmail.com ή/και τον Συντονιστή του Γεωπάρκου Βαγγέλη Περάκη και να κάνετε τις προτάσεις σας σχετικά με τους ερευνητικούς άξονες τους οποίους θα πρέπει να προωθήσει το Γεωπάρκο Σητείας καθώς και να μας προτείνετε επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς που πιστεύεται ότι θα πρέπει να εμπλακούν.