Ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυριζόντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γρα-Λυγιάς - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυριζόντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γρα-Λυγιάς

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των πιστών της περιοχής τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 20 Μαΐου ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας, κατά τον οποίο χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.


Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο ιστορικό υπόβαθρο και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά την περίοδο της βασιλείας του Μεγάλου Κων/νου, που «μαζί με τη μητέρα του αγία Ελένη η Εκκλησία μας κατέταξε στο Αγιολόγιό της με τον τίτλο των Ισαποστόλων».
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Άγιος Κων/νος έζησε και έδρασε στα όρια μεταξύ αρχαίου, δηλ. ειδωλολατρικού, και νέου, δηλ. χριστιανικού  κόσμου και έλαβε βοήθεια από την εμφάνιση του σημείου του Σταυρού στον ουρανό με την επιγραφή «Έν τούτω Νίκα», καταφέρνοντας να νικήσει τα στρατεύματα του Μαξεντίου και έπειτα του Λικινίου με το νέο σύμβολο στα λάβαρα.

Όπως υπογράμμισε μεγάλα επιτεύγματά του ήταν το Διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ., με το οποίο θεσπίσθηκε η ανεξιθρησκεία στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, η σύγκληση της  Α΄ Οικουμενικής Συνόδου το 325 στη Νίκαια για την αντιμετώπιση της αίρεσης του Αρείου, η νομοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας και της κατάργησης ακόλαστων ειδωλολατρικών εορτών και νυχτερινών και μυστικών θυσιών, κατά της πώλησης των νηπίων και κατά της δουλείας, η μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας στην Κων/πολη το 330, τα πολλά ιδρύματα και τα ιεραποστολικά έργα που ανέλαβε με τη μητέρα του, όπως ήταν η αποστολή της Αγίας Ελένης στα Ιεροσόλυμα για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού, και η ανοικοδόμηση λαμπρών ναών. Τέλος, αναφέρθηκε στα τέλη της ζωής του Μεγ. Κωνσταντίνου, όπου σύμφωνα με τον ιστορικό και βιογράφο του, Ευσέβιο Καισαρείας, εξομολογήθηκε, προσευχήθηκε και έπειτα μετέβη σε προάστιο της Νικομήδειας συγκαλώντας τους Επισκόπους και βαπτίσθηκε. Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους, και ιδιαιτέρως στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες χρόνια πολλά και ευλογημένα, με τις πρεσβείες και τη βοήθεια των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος οι Αιδεσιμώτατοι Εφημέριοι του Ι. Προσκυνήματος Μιχαήλ Αρχαγγέλου πόλεως Ιεράπετρας Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, της Ενορίας Γρα Λυγιάς π. Ιωάννης Τράκος και της Ενορίας Μύρτου π. Ελευθέριος Δαργάκης, ενώ συμμετείχε πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των οποίων η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης κ. Νικ. Ξυλούρης, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Εμμ. Λουτσέτης  και κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Περιφερ. Σύμβουλος κ. Ιω. Γουλιδάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας κ. Αντ. Πετράς, οι δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Εμμ. Φραγκούλης και κ. Γεώργ. Προϊστάκης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γεώργιος Τσιφετάκης, ο Ομότιμος καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης του Παν/μίου Κρήτης κ. Ιω. Πυργιωτάκης κ.α.

Post Top Ad

.............