Πολιτικές ζυμώσεις, καθημερινά προβλήματα και αναζήτηση οράματος για το μεθαύριο στην επαρχία Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Πολιτικές ζυμώσεις, καθημερινά προβλήματα και αναζήτηση οράματος για το μεθαύριο στην επαρχία Σητείας

Ενάμιση περίπου χρόνο πρίν απο τις αυτοδιοικητικές εκλογές ( με την μορφή που τελικά θα έχουν ) Στα τέλη Απριλίου δόθηκε στην δημοσιότητα το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής –Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α – 

Βασική αλλαγή που εισάγεται είναι η καθιέρωση στις αυτοδιοικητικές εκλογές της απλής αναλογικής. «Η πιο ουσιαστική δικλείδα ασφαλείας είναι η υιοθέτηση μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων τελικά για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων. 
Πρώτα απ' όλα θα αλλάξει η σχέση ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, θεσπίζοντας μια ξεχωριστή δομή, τον Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος θα συγκροτείται από νομικούς, θα είναι μια αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Μια δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι η τροποποίηση στην κατηγοριοποίηση των δήμων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, η οποία θα καθορίσει τη βάση της χρηματοδότησής τους. Διότι άλλες είναι οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά ενός ορεινού ή νησιωτικού δήμου από αυτές ενός αστικού ή ενός αγροτικού δήμου.
Τώρα το πόσο θα ισχύσει και θα πετύχει ένας θεσμός που υποβαστάζεται και υπολειτουργεί, δεδομένο ότι εξαρτάτε απο την κεντρική πολιτική σκηνή, τόσο απο πόρους, όσο και απο αποφάσεις θα φανεί στην πορεία και στην πλάτη της κοινωνίας.
Απο περιοχή σε περιοχή οι ανάγκες της κοινωνίας διαφέρουν, κοινός παρανομαστής όμως είναι η ανάγκη καλύτερης ποιότητας ζωής και ασφαλούς διαβίωσης.
Εν αναμονή των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα με το οποίο λοιπόν θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται οι σημερινές δημοτικές παρατάξεις και όσες ακόμα γεννηθούν, oι οποίες ωστόσο έχουν αρχίσει ήδη τις ζυμώσεις με βάση όσα έχουν διαρρεύσει για την επικρατούσα αντίληψη περί εφαρμογής της απλής αναλογικής. 

Η όμορφη αλλά απομακρυσμένη λόγω γεωγραφικής θέσης πόλη της Σητείας κάνει υπομονή στην υπομονή των αρμοδίων ανεύθυνων υπευθύνων που εδώ και 30 χρόνια σχεδιάζουν, χαρτογραφούν και μελετούν την ανάδειξη της, την ευκολία των κατοίκων της σε κοινά, σε καθημερινά σε απλά.
Η Αβνιέ των Οθωμανών, η Ητεία ή Ήτιδα, ή Σηταία, η Στεία των Σητειακών, η κάτω Ραχούλα... των υπουργών.
Η πόλη που αναζητά τον δρόμο της, όχι για τον χαράξει μεταφορικά και κυριολεκτικά αλλά για να τον βαδίσει.
Η Σητεία, η πόλη που σε αγκαλιάζει φτάνει να την ανακαλύψεις, φτάνει να καταφέρεις να πάς.

Στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη της Σητείας στην ανατολικότερη πόλη του νησιού της Κρήτης συναντάς τους πιο φιλόξενους ίσως Κρητικούς.
Η πολιτισμικότητα των 3 νομών του νησιού ( ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΧΑΝΙΩΝ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ ) προσπερνάει την πόλη της Σητείας ή πιο σωστά της γυρνάει την πλάτη.
Το πρώτο τουριστικό κέντρο της Κρήτης ο Άγιος Νικόλαος χάραξε την δική του μοναχική και επιτυχημένη πορεία απο την δεκαετία του 1960, με υποδομές, με διαφήμιση, με προσπάθεια και ίσως και με τύχη.
Μα τα Σητειακά βουνά είναι ψηλά και φτάνουν να αγγίξουν τα σύννεφα που κρύβουν τον πολυπόθητο ήλιο που θα φωτίσει μυαλά, και αισθήματα για να γίνει αντιληπτό ότι η Κρήτη είναι μία.

Η πόλη της Σητείας παραμελημένη και απομακρυσμένη απο τα κέντρα εξουσίας που αποφασίζουν και χαράζουν πολιτικές ( παλεύει ) και συγκρούεται εδω και χρόνια με την εξωστρέφεια της αλλά και με την εσωστρέφεια της. 2 κόσμοι συγκρούονται και εδώ και πολλά χρόνια αγνοείται ο νικητής.
Ο χαμένος μένει πίσω ώς είθισται να λέμε και η Σητεία είναι η μεγάλη χαμένη πόλη της Κρήτης. ( όχι όπως η Ατλαντίδα ) 



Δυστυχώς δεν γέννησε ορεινούς υπουργούς, με παραδοσιακά ονόματα ούτε μορφολογικά εξυπηρετούσε στην κεντρική πολιτική σκηνή, κομβικά σημεία ανάπτυξης μικροπολιτικών.
Ότι έχουν καταφέρει οι Σητειακοί το κέρδισαν με αγώνα, με πλάτη που λέει και ο σοφός λαός, και όχι απο σπόντα ή απο ξεπλύματα.
Έριξαν κάστρα πολεμώντας τους εχθρούς που είχαν κλείσει μέσα τους, γιατί εκεί βρίσκονται οι μεγαλύτεροι εχθροί.

Θυμάμαι την ιστορία του Μεγάλου Κάστρου στο Ηράκλειο όπου ο προδότης Μπαρότσι άνοιξε... διάπλατα τις πύλες των καλά οχυρωμένων ενετικών τειχών για να εισέλθουν οι Τούρκοι.

Από μέσα... πέφτουν ή κακοσυντηρούντε τα κάστρα 
και απο μέσα... απο τις φλόγες γεννιούνται τα όμορφα πάθη.

Το έχω γράψει και το έχω πεί πολλές φορές στις κατ ιδίαν συναντήσεις με Σητειακούς ότι κατάγομαι απο το Ηράκλειο αλλά λογούμε Σητειακός.
Την Αγαπώ και την τιμώ την όμορφη πόλη, την πόλη του Βιτσέντζου Κορνάρου, την ερωτική πόλη.
Επισκέπτομαι χρόνια την επαρχία, έχω αποκτήσει, φίλους.
Προσπαθώ, απο μετερίζια που βρίσκομαι, να βοηθήσω και να προσφέρω στην πόλη της Σητείας, αλλά δυστυχώς σχεδόν καθημερινά διαπιστώνω αδιαφορία, κουτσομπολιό, όρεξη για αντιπολίτευση χωρίς όμως καταθέσεις προτάσεων.

Εχω αναφέρει πάρα πολλές φορές ότι το μού... πρέπει να γίνει μάς...
5 δυνατά δάχτυλα αποκτούν περισσότερη συμπαγή αξία όταν κλείνουν και γίνονται γροθιά.
5 δυνατά δάχτυλα αποκτούν και άλλη μορφή ανάλογα πως τα διαχειρίζεσαι.



Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η επαρχία Σητείας έχει αλλάξει εν μέρει σε τομείς καθημερινότητας, καθαριότητας, μικρό-υποδομών, ασφαλτοστρώσεων.
Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και ασφαλή καθημερινότητα της κοινωνίας έχουν παίξει σύλλογοι, φορείς, εθελοντές που δυστυχώς αναπληρώνουν τον ρόλο της πολιτείας.

Η υποστελέχωση του Τομέα ΕΚΑΒ στη Σητεία, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργεί αίθσημα ανασφάλειας στους πολίτες.
Ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν χαίρει της ανάλογης επιμέλειας, βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών που χρήζουν έκτακτης και επείγουσας ιατρικής περίθαλψης.


Η συνδρομή των εθελοντών της ΕΔΕΑΚ, που με τις πιστοποιημένες γνώσεις τους και το ειδικό διασωστικό όχημα, έχουν κληθεί και έχουν παράσχει την επείγουσα μεταφορά περιστατικών στο νοσοκομείο της Σητείας. Όμως, πρόκειται για μία πρόσκαιρη λύση, η οποία δεν μπορεί να υποκαθιστά τις κρατικές υπηρεσίες. Επίσης, μπορεί το διασωστικό όχημα της ΕΔΕΑΚ να είναι καινούργιο και σύγχρονα εξοπλισμένο, όμως, δεν παύει να είναι ένα ακόμα αγροτικό όχημα.
Κανείς βέβεια δεν θέλει να φανταστεί τον απόηχο που θα είχε ένα ανάλογο συμβάν σε τουρίστες της επαρχίας. Η μεταφορά των ανθρώπων με καρότσες αγροτικών, σαν έσχατη λύση για να μην περιμένουν αβοήθητοι, ελλοχεύει τον κίνδυνο της διεθνούς κατακραυγής με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον τουριστικό κλάδο.

Που είναι καθημερινά οι φωνές διαμαρτυρίας με όποιο πολιτικό κόστος υπάρχει των υπεύθυνων εκλεγμένων αυτού του τόπου.


Πόση αισιοδοξία γεννάει, πόση ανθρωπιά, αλλά και πόση πίκρα και επιτρέψτε μου την λέξη και ντροπή να υπάρχει σε ένα σύγχρονο δήμο το 2018, ένας σύλλογος φίλων Νοσοκομείου Σητείας.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές με τον πρόεδρο του συλλόγου τον ακούραστο κύριο Χριστόφορο Καλαμπόκη, και μας έχει αναλύσει τον άχαρο και συνάμα ευχάριστο της προσφοράς, ρόλο που αντικαθιστά την απούσα πολιτεία.



Έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν απο τον δήμο και την Περιφέρεια για τις ανάγκες της καθημερινότητας υλοποιούνται. 
Προσπάθειες συντήρησης, με ιδίους πόρους γίνονται.

ΟΜΩΣ

Οι 3 πύλες εισόδου στην πόλη της Σητείας όμως εξακολουθούν να παραμένουν δύσκολα προσβάσιμες.

Το εθνικό δίκτυο που κατασκευάστηκε πρίν απο 50 χρόνια, και οι 2,5 ώρες που απαιτούνται απο το Ηράκλειο.



 Το Αεροδρόμιο - κόσμημα της πόλης που εξυπηρετεί μετ εμποδίων το επιβατικό κοινό.



Το λιμάνι της πόλης που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί μέσω του δημοτικού οργανισμού λιμένος, αλλά και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να ανακαινισθεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που τίθενται για τα σύγχρονα λιμάνια , έτσι ώστε να λειτουργήσει το λιμάνι της Σητείας ως λιμάνι κρουαζιέρας  δίνοντας περαιτέρω έμφαση στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Λιμάνι κρουαζιέρας μικρών σκαφών θα μπορούσε με τις ανάλογες υποδομές να λειτουργήσει και το λιμάνι - αγκαλιά του παραλιακού μετώπου.

Όμως... η πρόσβαση απο θαλάσσης για την πόλη της Σητείας περιορίζεται στο ένα δρομολόγιο του γέρικου καραβιού ΠΡΕΒΕΛΗΣ όταν δεν αντιμετωπίζει βλάβη όπως επίσης στη ζαριά του καιρού.


Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι στους άχαρους έως τώρα Καλλικρατικούς δήμους με τους πόρους που υπάρχουν και με την ευχέρεια των αποφάσεων απο τις τοπικές κοινωνίες, τα πράγματα στενεύουν για πλήρη έλεγχο, ανάλογες αποφάσεις και τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής.

Παρόλα αυτά η καταγραφή των προβλημάτων είναι η αρχή, και η κάθε αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Στην κοινωνία της Σητείας, η καταγραφή των προβλημάτων παραμένει καταγραφή.
Η αντιμετώπιση είναι το δεύτερο βήμα και απαιτεί κόστος, χρόνο, συλλογικότητα, και βέβαια χρήματα.
Αναρωτιέμαι πώς μια κοινωνία ζητάει καλύτερες υποδομές, και ποιότητα ζωής όταν εξακολουθεί να κινείται σε δρόμους ( μεταφορικά αλλά και ρεαλιστικά ) χειρότερων υποδομών.

Για παράδειγμα η καθαριότητα μιάς πόλης δεν είναι μόνο ευθύνη της υπηρεσίας καθαριότητας και του υπεύθυνου Αντιδημάρχου αλλά και του κάθε πολίτη.
Τα Εκτελεστικά όργανα ( υπάλληλοι ) είναι στρατιώτες μιας υπηρεσίας και όχι του κάθε πολίτη.

Θεωρώ ότι το κυριότερο θέμα που πρέπει να προβληματίσει του πολίτες είναι το μεθαύριο και όχι το αύριο.
Το όραμα που δυστυχώς δεν υπάρχει, οι στόχοι για μια αλλιώτικη Σητεία των επόμενων 20 χρόνων.

Άν θέλεις να εισπράξεις το διαφορετικό, πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό.

Η παιδεία, που ξεκινά απο το σπίτι, απο το σχολείο, και συνεχίζει στην γειτονιά απουσιάζει.
Οι μικροπολιτικές σκέψεις του δημοσίου συμφέροντος και της καβάντζας της θέσης σταματούν να γεννούν όνειρα και αναζήτηση, ενώ αντιθέτως συντηρούν στασιμότητα.
Σπουδάζουμε, μαθαίνουμε και συμπεριφερόμαστε, σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα στην κοινωνία που μεγαλώνουμε.
Οι γενιές που μεγάλωσαν με πρότυπα της εποχής του 1940 έφυγαν ή μπαγιάτεψαν. Οι κοινωνίες εκσυγχρονίζονται όχι απο υλικές υποδομές αλλά απο οράματα και στόχους.
Σπέρνουμε για να θερίσουμε ανάλογα το χωράφι, το αμπέλι το λιόφυτο που έχουμε.
 ( κοινώς ανάλογα την περιουσία που κληρονομήσαμε )


Πόσο φιλική είναι η πόλη της Σητείας στα άτομα με ειδικές ανάγκες, πόσο προσβάσιμη είναι η πόλη της Σητείας για τα συγκεκριμένα άτομα σε εστιατόρια, τουαλέτες, χώρους πάρκινγκ για ΑΜΕΑ.
Πόσο προσβάσιμη είναι η κάθοδος ένος συναθρώπου μας που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα να κάνει μπάνιο στην κατεξοχήν θαλάσσια πόλη της Σητείας, και να μπορεί να ξαναπάρει το αυτοκίνητο του, να αλλάξει και να φύγει.


Δεν γίνεται να είμαστε όλοι επιχειρηματίες, όλοι δημόσιοι υπάλληλοι, όλοι αγρότες.
Στοχεύουμε και χτίζουμε το μέλλον του κλάδου που επιλέγουμε.
Η αγροτική περιοχή της Σητείας απο τα παλιά χρόνια παρήγαγε ελαιόλαδο, μέλι και προϊόντα που η φήμη τους έφτανε στα πέρατα του κόσμου.
Η ανάπτυξη που μας ξημέρωσε σε μία νύχτα την δεκαετία του 1980 έδωσε ώθηση για νέες δραστηριότητες και νέες ευκαιρίες οι οποίες όμως αντλήθηκαν με λάθος τρόπο.

Σήμερα οι μπροστάρηδες αυτού του τόπου πρέπει να ωθήσουν την νέα γενιά σε τομείς που θα αποδώσουν και θα φέρουν  την επαρχία της Σητείας σε άλλη διάσταση.

Ο πρωτογενής τομέας, ο τουριστικός κλάδος, ανακατεμένος δίπλα σε ρακάδικα και θέσεις δημοσίου, θολώνει το σήμερα και δεν αφήνει περιθώρια για το αύριο χωρίς ανάπτυξη, όραμα, ομοιογένεια, και στόχους.


Σε μια κοινωνία που λίγο πολύ γνωρίζονται σχεδόν όλοι μεταξύ τους, 
ο ωχαδερφισμός και η γκρίνια πρέπει να εκλείψει και να ακουστούν πέρα απο μικροπολιτικές όλες οι απόψεις που θα ενώσουν όλες ή σχεδόν όλες τις δυνάμεις.

Το χαλάκι που κρύβονται πράγματα.... πρέπει να εξαφανιστεί.

Αν θέλουμε να ακουστεί η φωνή του Σητειακού λαού πέρα απο τα χόρτα που κρύβουν τους όποιους δρόμους, θα πρέπει απο τον δήμαρχο έως τον τελευταίο πολίτη αυτού του τόπου να ενωθούν.
Η αντιπεριφεριάρχης Νομού Λασιθίου με καταγωγή απο την Σητεία άς πάρει ρόλο πιο ενεργό με πολιτικό κόστος αν χρειαστεί απέναντι σε όλους αυτούς που δυσχεραίνουν και δυσκολεύουν την ανάπτυξη και την ποιοτική ζωή των κατοίκων αυτού του τόπου.
Είναι ευκαιρία για τον τόπο της Σητείας να ηγείται στην συγκεκριμένη θέση θεσμικά ένας Άνθρωπος που ρέει την καταγωγή του απο την Σητεία. 

Διορισμένοι υπάλληλοι που ο κομματικός σωλήνας τους καθιέρωσε απο τις εποχές που οι Νομαρχίες δέσποζαν στην Κρήτη, άς σπάσουν αυγά και ας συσπειρωθούν με γήινες συμπεριφορές μαζί με τον πολίτη που τους εξέλεξε. 

Καθαριότητα, ανάδειξη κτηρίων, ασφαλή οδική μετάβαση στις περιοχές της ενδοχώρας, ώθηση για ζωή και παραμονή σε χωριά που το παρελθόν τους μπορεί να διατηρήσει τα παιδιά τους.

Ο σοφός λαός λέει ότι τα ανοικτά μυαλά όπως και τα ανοικτά αλεξίπτωτα λειτουργούν καλύτερα. 

Ένας σύγχρονος δήμος που έτσι θέλει να λέγεται οφείλει να φέρετε σύγχρονα.
Αναρωτιέμαι εν έτος 2018, η επαρχία Σητείας που παλεύει για την εξωστρέφεια της και την ισόνομη και ισότιμη αντιμετώπιση της με άλλες περιοχές της Ελλάδας και βέβαια πρωτίστως της Κρήτης πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η φωνή της.
Όχι η φωνή που βγαίνει απο τους πολίτες οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι αγανακτισμένοι απο τα προβλήματα της καθημερινότητας. αλλά η φωνή των συμμαχιών.

Πόσες φωνές άραγε έχει ένας δήμος, ένας σύγχρονης δήμος.
Το δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους, τους πολίτες.



Σήμερα το ίντερνετ είναι μια φωνή που φτάνει σε δρόμους και σε αυτιά που μέχρι χθές... δεν άκουγαν, δεν έβλεπαν.
Άς γίνει λοιπόν η φωνή του διαδικτύου, φωνή αγωνίας και συνεχής προσπάθειας για τις ανάγκες που απαιτούνται να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει πλέον ο καθένας, αρκετοί είναι οι πολίτες που αναδεικνύουν προβλήματα, που παρουσιάζουν φωτογραφίες κρούοντας κινδύνους ή επισημαίνοντας λάθη.

Στο 2018 ο δήμος Σητείας κινείται χωρίς γραφείο τύπου.
Η ενημέρωση και η προβολή θεμάτων που απασχολούν  την τοπική κοινωνία  αλιεύεται ( τουλάχιστον απο εμάς  - ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ και ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ ) απο συνεργασίες, απο συμμαχίες και απο σπόντες.
Αν θεωρείτε ότι η φωνή μας δεν είναι αρκετή, αλλά και χρήσιμη να σταματήσουμε να ασχολούμαστε.
Να αναδείξουμε και να προβάλουμε προσπαθούμε μακριά απο κομματικούς σωλήνες και μικροσυμφέροντα.

Η επίσημη προβολή ( τόσο των προβλημάτων, όσο και της ανάδειξης σημαντικών εκδηλώσεων ) περιορίζεται στα όρια της επαρχίας με ρυθμούς της δεκαετίας το 1990.
Η όμορφη πόλη με το γραφικό λιμάνι και τα παραδοσιακά ρακάδικα δίπλα στην θάλασσα περιορίζεται μόνο για τον επισκέπτη που ήδη την περπατάει.
Μικρές κινήσεις αποφέρουν μεγάλες αποδόσεις.
Αν η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά, άς κάνουμε την διαφορά, αλλά κινούμενοι διαφορετικά.
Πρίν πο 1 χρόνια είχαμε γράψει για τις web cameres παλιάς τεχνολογίας που υπάρχουν σε 2 συγκεκριμένα σημεία της πόλης της Σητείας, και οι οποίες σταμάτησαν να λειτουργούν.



Ο δήμος ανταποκρίθηκε και τις επισκεύασε, αλλά χωρίς ουσιαστική πρόοδο.
Σήμερα απαιτούνται Έγχρωμες live cameras ( δείτε εδώ ) σε περισσότερα σημεία των πόλεων, έτσι ώστε να μπορεί ο τουρίστας να δεί ζωντανά, και όχι με κινούμενη ανά-λεπτό εικόνας, την περιοχή που θα γίνει ίσως επόμενος τουριστικός του προορισμός.
Το φοινικόδασος του Βάι η μονή Τοπλού η καζάρμα είναι μνημεία που θα έχριζαν θετικών σχολίων να προβληθούν ζωντανά στο διαδύκτιο.
Το δωρεάν wifi στους σύγχρονους δήμους είναι αυτονόητο και χρήσιμο.


Διεθνείς συμμετοχές σε εκθέσεις τουρισμού που προβάλουν την επαρχία, το αεροδρόμιο, και φυσικά το πολλά υποσχόμενο λιμάνι μετά τις σημαντικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν απο την προηγούμενη αρχή και συνεχίστηκαν απο την σημερινή, αναχωρούν ( διαδικτυακά ακέφαλες ).



Το Γεωπάρκο Σητείας δίοδος μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς για τον υπόλοιπο κόσμο και αφορμή επισκεπτών στην επαρχία υπάρχει στον διαδικτυακό κόσμο με την δική του ιστοσελίδα, και με πλήθος αναφορών και αφιερωμάτων.


Οφείλουμε να  δώσουμε θερμά συγχαρητήρια στον σύλλογο φίλων Μουσικής και στους εθελοντές των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Σητείας που δημιούργησαν στην πόλη των γραμμάτων και των τεχνών την ιστοσελίδα του Μεσογειακού φεστιβάλ, που ταξιδεύει την πόλη σε όλο τον κόσμο.


Πρώτιστη ευθύνη μιας Τοπικής Αρχής απέναντι στην κοινωνία, είναι η δημιουργία συνθηκών ευημερίας και προόδου, η οποία πρέπει να είναι πολυδιάστατη ώστε η οικονομική ανάπτυξη να συνυπάρχει και να αλληλοσυμπληρώνεται με την πνευματική και πολιτιστική πρόοδο και ακμή. Με αφετηρία αυτή τη θέση, θεωρώ ότι όλοι έχουμε ευθύνη απέναντι σε μια πόλη με σημαίνον ιστορικό παρελθόν για να δημιουργήσουμε υποδομές αντάξιες της σύγχρονης εποχής.
Tα έργα αστικής ανάπλασης και υποδομής δεν δίνουν μόνο ώθηση στην οικονομία, εμπλουτίζουν και ενισχύουν τη βάση για ουσιαστική πνευματική καλλιέργεια και πολιτιστική άνθιση μιας κοινωνίας. Και αυτό γιατί μόνο μια κοινωνία με υψηλή πνευματική και ηθική στάθμη μπορεί να παραγάγει πραγματικό οικονομικό πλούτο. 

Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των δημοσίων τεχνικών έργων με τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, των ποιοτικών προδιαγραφών και των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας, εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την αποτελεσματικότητα του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι σημαντικό την ώρα που μια Τοπική Αρχή ή μια Υπηρεσία του Κράτους υλοποιεί ένα έργο με δημόσιο χρήμα, οι ιθύνοντες, αιρετοί και μη, να μη θεωρούν την εφαρμογή των αρχών της χρηστής και διαφανούς διαχείρισης ως στεγνή νομοτυπική υποχρέωσή τους αλλά ευθύνη και υποχρέωσή τους έναντι των πολιτών. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για την έγκαιρη, πλήρη και ποιοτική εκτέλεση των έργων.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............