Βασίλης Φθενός ο ήρωας της Κύπρου, με την επιχείρηση «ΝΙΚΗ» το 1974, - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Βασίλης Φθενός ο ήρωας της Κύπρου, με την επιχείρηση «ΝΙΚΗ» το 1974,

Ένας ήρωας της Κύπρου, με την επιχείρηση «ΝΙΚΗ» τον Ιούλιο του 1974  έφυγε 
από τη ζωή, παρά τη σκληρή μάχη που έδωσε με το χάρο στα μαρμαρένια αλώνια.

Από το προσωπικό αρχείο του δημοσιογράφου Γιάννη Φασουλά: Ο Βασίλης Φθενός, έχοντας από αριστερά το Βασίλη Μανουρά κι από δεξιά τον Κύπριο καταδρομέα Κυριάκο Λάρκο (Από τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ ΗΡΩΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΗΜΑ)

Ο Βασίλης με το βαθμό του υπολοχαγού και υπό τις διαταγές των Γεώργιου Παπαμελετίου διοικητής της Μοίρας Καταδρομών (έφυγε πρόσφατα από τη ζωή) και του τότε υποδιοικητή Βασίλη Μανουρά, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη Μάχη του αεροδρομίου της Λευκωσίας για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων.
Ήταν ένα πραγματικό παλικάρι που τίμησε την πατρίδα του, το σπίτι του, το χωριό του τις Γωνιές και την οικογένεια από όπου κι αν τον έταξε η πατρίδα.
Ο Βασίλης που είχε διατελέσει δήμαρχος Τυλίσου, τον τελευταίο καιρό η υγεία του είχε επιδεινωθεί και κατέληξε παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή.
 —-Η ΑΝΩΓΗ δημοσιεύει, απόσπασμα από  τη διήγηση του Βασίλη Φθενού στο βιβλίο «ΝΙΚΗ ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ» των Γιάννη Φασουλά και Γιάννη Σκάλκου, καθώς επίσης και ανέκδοτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, του ντοκιμαντέρ «ΗΡΩΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΗΜΑ» που συνοδεύει το βιβλίο.

Από το προσωπικό αρχείο του δημοσιογράφου Γιάννη Φασουλά: Ο Βασίλης Φθενός στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας , το 2010 εξηγεί στους άνδρες του ΟΗΕ πως έγινε η Μάχη του Αεροδρομίου με τους Τούρκους. (Από τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ ΗΡΩΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΗΜΑ)

«Δυο πυροβόλα δεν  είχαν πάρει το συνθηματικό…»
Ο υπολοχαγός Βασίλης Φθενός, μέλος της επιτροπής που διενήργησε την ανάκριση για την κατάρριψη του «ΝΙΚΗ 4» είναι κατηγορηματικός στη συνομιλία που είχαμε μαζί του: «Σαφώς και είχε δοθεί εντολή να μην μας χτυπήσουν. Υπήρξε ένα συγκεκριμένο συνθηματικό για τη δέσμευση όλων των όπλων από πολυβόλα και πάνω. Αυτό είχε φτάσει και στη διοίκηση αεροδρομίου, όπως διαπίστωσα, αλλά και στη διοίκηση της μοίρας αντιαεροπορικού πυροβολικού που ήταν γύρω από το αεροδρόμιο.
Η μοίρα είχε τότε περί τα 24 αντιαεροπορικά. Από αυτά διαπιστώθηκε ότι δυο δεν είχαν πάρει το συνθηματικό ή το πήραν και δεν το κατάλαβαν, αυτό αντιλήφθηκα εγώ κατά την διάρκεια της προανάκρισης. Αλλόφρων ο διοικητής του αεροδρομίου έστειλε αυτοκίνητα για να τους ειδοποιήσει να σταματήσουν. Όπως περνούσαν από δίπλα μας,  διατάσσω το Μπάμπη Μαντά να τους ρίξει, πιστεύοντας ότι είναι Τούρκοι. Τραβάει μια ριπή, πρώτα στον αέρα. Φρενάρουν και μας λένε: «Προς Θεού, Έλληνες είμαστε». Στο αυτοκίνητο επέβαιναν Ελληνο-κύπριοι και Ελλαδίτες. Ζητάω από τον Μαντά να ανέβει πάνω. «Κι αν είναι Τούρκοι;» με ρωτάει. «Κουνήσου» του λέω.

Από το προσωπικό αρχείο του δημοσιογράφου Γιάννη Φασουλά: Ο Βασίλης Φθενός μπροστά από το κεντρικό κτίριο του αεροδρομίου της Λευκωσίας. (Από τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ ΗΡΩΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΗΜΑ)

Ανεβαίνει με το όπλο στην σκανδάλη και διαπιστώνει ότι πράγματι ήταν δικοί μας.  Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη βάση του διαδρόμου και «δέσμευσαν» ένα αντιαεροπορικό που ήταν στη βάση του διαδρόμου. Στο μεταξύ άρχισαν να φτάνουν τα αεροπλάνα.
Κατά την διάρκεια της ανάκρισης προέκυψαν  ευθύνες από τον βαθμό του ταγματάρχη και πάνω. Στη συνέχεια ο διοικητής μας, κατέθεσε την διαταγή της προανάκρισης, γιατί δεν είχε τη δικαιοδοσία να ανακρίνει ανώτερους του. Ετσι, η ανάκριση ανατέθηκε σε  άλλους αξιωματικούς».

Post Top Ad

.............