Στην αποτύπωση και ανάδειξη της διαλεκτικής σχέσης του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης αλλά και στην σημαντικότητα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία στο Ηράκλειο, αναφέρθηκαν παρουσία εκατοντάδων συνέδρων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης, ο Αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης.
Στο τριήμερο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 500 σύνεδροι και συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας- Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου με θέμα:
«Εκπαίδευση και πολιτισμός: Σχέσεις και προοπτικές».
Το συνέδριο φέρει την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, και οι εργασίες του γίνονται στο σχολικό συγκρότημα του 20ου και 56ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου. Σκοπός του συνεδρίου, όπως ανακοινώθηκε , είναι να αποτυπώσει τη πραγματικότητα και να αναδείξει τη διαλεκτική σχέση εκπαίδευσης και πολιτισμού συζητώντας θεματικές όπως: η εκπαίδευση ως πεδίο πολιτισμικών παρεμβάσεων, η αξιοποίηση της Τέχνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο, η διαπολιτισμική εκπαίδευση, η συμβολή της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη πολιτισμικών προτύπων και αξιών για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον, η εκπαίδευση ενηλίκων, τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια. Στην διάρκεια του συνεδρίου, όπως έγινε γνωστό θα παρουσιαστούν 140 προφορικές ανακοινώσεις, θα υπάρξουν 40 εργαστήρια βιωματικού χαρακτήρα 5 «πόστερ» με 7 κεντρικούς ομιλητές.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου χθες, τις Αρχές, τους φορείς, τους συνέδρους που προέρχονται από τον χώρο της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, υποδέχθηκαν με τραγούδια τα παιδιά των δυο Σχολείων σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, σε μουσική-πιάνο της εκπαιδευτικού Κυριακής Ρειζόγλου, και τις ευχές των Δ/ντριων ,Μαρίας Μορφουλάκη και Νεκταρίας Πρωτογεράκη. Τις Αρχές, τους ομιλητές, συνέδρους καλωσόρισε ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Γιώργος Τερζάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο πνεύμα του συνεδρίου, ευχαριστώντας παράλληλα για την συνεργασία στην επιτυχημένη συνδιοργάνωση τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, το Υπουργείο και όλους που στήριξαν το συνέδριο.
Ο κ Τερζάκης, επισημαίνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των 500 και πλέον συνέδρων είπε, ότι, «αυτό μας δίνει πολύ μεγάλη χαρά γιατί βρήκε το συνέδριο ανταπόκριση στην κοινωνία και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η σχέση εκπαίδευσης και πολιτισμού είναι μία διαλεκτική σχέση η οποία πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο και να μπορέσουμε να «μπολιάσουμε» και να αναδείξουμε πραγματικά το σχολείο με την κοινωνία τον πολιτισμό, τα παιδιά με τους γονείς και τους θεσμικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη και η ανάλυση της διαλεκτικής σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο χαιρετισμό του είπε, ότι, πρόκειται για ένα συνέδριο που εναρμονίζεται πλήρως με τη στρατηγική της Περιφέρειας στον τομέα του πολιτισμού και τη σύνδεσή του, με όλους τους πυλώνες της τοπικής οικονομίας, αλλά κυρίως για την καθιέρωση της Κρήτης, ως μιας Περιφέρειας με μοναδικό πολιτισμικό απόθεμα, ικανό να την αναγάγει στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας πολιτιστικής διπλωματίας. Παράλληλα ο κ Αρναουτάκης, πρόσθεσε, πως η συμμετοχή της Περιφέρειας στην διοργάνωση του συνεδρίου προκύπτει από τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει για ανάληψη πρωτοβουλιών στο πεδίο της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, της δια βίου μάθησης και της απασχόλησης, ενώ επισήμανε το σημαντικό έργο που γίνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του νησιού.
Στον χαιρετισμό του επίσης ο κ Αρναουτάκης αναφερόμενος στον ρόλο της κοινωνίας, είπε ότι «μια κοινωνία για να πάει μπροστά, για να καταφέρει να διαμορφώσει συνθήκες προόδου και ανάπτυξης, οφείλει να μιλήσει ανοικτά και δημιουργικά για τις μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση αλλά και για τις μεγάλες ανάγκες της. Οφείλει να ανοίξει ένα αμφίπλευρο διάλογο που θα ανατροφοδοτείται από όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό το σημερινό Συνέδριο, δεν αποτελεί απλά και μόνο μια ευκαιρία να τεθούν ξανά στο δημόσιο διάλογο εκπαιδευτικά ζητήματα, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα, από κοινού να θέσουμε σε διαπραγμάτευση τη σχέση του Σχολείου με τον Πολιτισμό. Η τρέχουσα πραγματικότητα επιβάλει την ανάδειξη της διαλεκτικής σχέσης εκπαίδευσης και πολιτισμού συζητώντας θεματικές όπως: η εκπαίδευση ως πεδίο πολιτισμικών παρεμβάσεων, η αξιοποίηση της Τέχνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο, η διαπολιτισμική εκπαίδευση, η συμβολή της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη πολιτισμικών προτύπων και αξιών για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον, η εκπαίδευση ενηλίκων, τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια.»
Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης αφού συνεχάρη για την επιτυχία του συνεδρίου τους συνδιοργανωτές, ομιλητές, συνέδρους, είπε: «με την ευκαιρία του σημερινού Πανελληνίου Συνεδρίου, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να θέσουμε νέα θεμέλια, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση του σχολείου με τον πολιτισμό αλλά και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Θέλω να τονίσω, για μια ακόμα φορά, πως η συμμετοχή της Περιφέρειας σε αυτή τη σημαντική διοργάνωση, αποδεικνύει τη βούλησή μας, να συνεργαστούμε ακόμα περισσότερο, να δώσουμε λύσεις στις κτιριακές ανάγκες της εκπαίδευσης, να γίνουμε σύμμαχοι και συνοδοιπόροι στον αγώνα που δίνετε καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στον σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σε αυτή την χρονική περίοδο της παρατεταμένης κρίσεως που βιώνουμε, ο Πολιτισμός, αποτελεί πηγή έμπνευσης και πυξίδα προσανατολισμού. Μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε την Ιστορία μας, να επικεντρωθούμε στις αληθινές αξίες της ζωής, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Οι δημόσιοι φορείς, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς -όλοι μας- συνειδητοποιώντας την βαθύτατα κοινωνική λειτουργία του Πολιτισμού στην διάπλαση της προσωπικότητας, οφείλουμε να ενισχύουμε με κάθε τρόπο την ένταξή του σε όλους τους τομείς της Παιδείας».