Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργίας και χειροθεσία Αναγνωστών την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ενορία Χανδρά Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργίας και χειροθεσία Αναγνωστών την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ενορία Χανδρά Σητείας


Με μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, 11 Μαρτίου, η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού Χανδρά Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, στο τέλος του οποίου έγινε η περιφορά του Τιμίου Σταυρού, η ύψωση και η τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως, και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, ενώ προχείρισε και δύο νέους αναγνώστες.


Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε την ευαγγελική περικοπή, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Σταυρού στη ζωή των χριστιανών. Όπως εξήγησε, ερμηνεύοντας το «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι», η ζωή του χριστιανού είναι απάρνηση του εαυτού του και ακολουθία ελεύθερα και αβίαστα του Εσταυρωμένου Χριστού, δηλαδή ζωή εκούσιας θυσίας και προσφοράς, συνεχής αγώνας για τη νέκρωση των παθών και την σταύρωση των επιθυμιών του. Πρέπει να χάσουμε την ψυχή μας για να την κερδίσομε, δηλαδή να νεκρώσομε το θέλημα και τον εγωισμό μας, να αφήσομε τον παλιό άνθρωπο, να σηκώσομε τον σταυρό μας με χαρά, για να κερδίσομε την αιώνια και αληθινή ζωή.

Ο Σεβ. ευχήθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα τη χάρη και τη δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου, που η αγία μας Εκκλησία προβάλλει στο μέσο του σταδίου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να συνεχίσουμε όλοι ενισχυμένοι τον πνευματικό αγώνα και την ανηφορική πορεία μας προς το άγιο Πάσχα.


Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Κύριλλος προχείρισε σε αναγνώστες τους ιεροψάλτες κ. Εμμανουήλ Γ. Χρυσουλακη, συνταξ φιλόλογο και πρώην Διευθυντή του Γυμνασίου Χανδρά, και κ. Μενέλαο Εμμ. Ξενικάκη, οι οποίοι επί πολλά χρόνια  διακονούν το ιερό αναλόγιο και γενικότερα την Ενορία Χανδρά. Ο Σεβ. τους συνεχάρη για το ζήλο και την αγάπη τους προς την Ενορία και γενικότερα προς την Εκκλησία, τονίζοντας ότι η Εκκλησία τούς επιβραβεύει σήμερα με την χειροθεσία τους σε Αναγνώστρες όχι για να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους συγχωριανούς τους αλλά για να συνεχίσουν λαμβάνοντας αυτό το τιμητικό αξιώμα με περισσότερο ζήλο και αυταπάρνηση την διακονία τους.



Τέλος ο Σεβ. συνεχάρη τον Εφημέριο π. Γεώργιο Μονιό και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του περίτεχνου καμπαναριού, το οποίο είχε καταστραφεί από την πτώση κεραυνού. 
Παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων και ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Νικόλαος Λαντζανάκης.

Post Top Ad

.............