Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξε η ΕΔΕΑΚ απο τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Φεβρουαρίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξε η ΕΔΕΑΚ απο τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Φεβρουαρίου

Μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Φεβρουαρίου στα γραφεία της ΕΔΕΑΚ, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, εξελέγησαν οι παρακάτω.
Πρόεδρος Δασκαλάκης Γιάννης
Αντιπρόεδρος Δανδουλάκης Μανώλης
Γ.Γραμματέας Λελεκάκη Μαριάννα
Ταμίας Κληματσούδα Γωγώ
Έφορος Εκπαίδευσης Βεριγάκη Γιωργία

Αναπληρωματικά μέλη

Παπαϊωάννου Κυριάκος
Γκικάκης Κώστας
Η ΕΔΕΑΚ με έδρα την πόλη της Σητείας - περιλαμβάνεται στο μητρώο της Πολιτικής Προστασίας 8/2011 της περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου από το 2011. Πριν την ολοκλήρωση των εργασιών ένταξης κατατέθηκε Καταστατικό αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο Λασιθίου την 20-01-2010 και αριθμό έγκρισης 809 .
Είναι ιδρυτιικό μέλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.


Στη συνέχεια προχώρησε στην αξιολόγηση και εκπαίδευση των μελών - εθελοντών με βάση τις προδιαγραφές που ορίζουν τα πρωτόκολλα και οι κανονισμοί Πολιτικής Προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα.
Η ομάδα στεγάζεται σε κτίριο που έχει παραχωρήσει το Γενικό Νοσοκομείο Σητείας., Το κτίριο διαθέτη δύο αίθουσες εκπαίδευσης και μία γραφείων , επίσης διαθέτη μεγάλο περιφραγμένο προαύλιο χώρο, πυλώνα εκπαίδευσης, και στέγαστρο με κλειστό γκαράζ.
Αποτελείτε από 48 ενεργά εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα μέλη πάντα σε ετοιμότητα, εφαρμόζοντας τους προβλεπόμενους κανόνες και υποχρεώσεις που αφορούν το σχέδιο δράσης της ομάδας.
Όλα τα μέλη είναι εφοδιασμένα με ανάλογες στολές που φέρουν το λογότυπο της ομάδας και το σήμα της Πολιτικής Προστασίας όπως προβλέπεται από το καταστατικό.


Η Ε.Δ.Ε.Α.Κ έχει δημιουργήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας που αφορά έκτακτα περιστατικά, και συντονίζεται με αυτό σε ανάλογες περιπτώσεις. Όλα τα μέλη γνωρίζουν καλά το σχέδιο και τον προσωπικό ρόλο που θα έχει ο κάθε ένας, καθώς και το σημείο εκείνο που θα συγκεντρωθεί η ομάδα όταν χρειαστεί .
Επίσης η Ε.Δ.Ε.Α.Κ βλέποντας τις ανάγκες για καλύτερη αποτελεσματικότητα, δημιούργησε την ομάδα ειδικών αποστολών. Αποτελείτε από 12 επίλεκτα μέλη με εμπειρία και εξειδίκευση στην ορεινή & θαλάσσια διάσωση έχοντας άριστες τεχνικές γνώσεις με σχοινιά και εξοπλισμό. Τα μέλη αυτά προέρχονται από χώρους όπως, σπηλαιολόγους, επαγγελματίες αυτοδύτες ,ναυαγοσώστες, ορειβάτες, αναρριχητές και ειδικούς στη φαραγγοδιάσχιση, γνωρίζοντας πολύ καλά της περιοχές εκείνες που συνήθως δίνουν τα συμβάν.


Περιοχή Δράσης
Σύμφωνα με το καταστατικό της ομάδας η ομάδα δραστηριοποιείται στην περιφέρεια Κρήτης και όπου κρίνεται απαραίτητο στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο Εξωτερικό ανάλογα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.
Περιοχή κύριας δραστηριότητας είναι ο Δήμος Σητείας και όμοροι Δήμοι Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου. αλλά και όπου προκύψει ανάγκη (εντός και εκτός Κρήτης)


Σκοποί της ομάδας.
Οι σκοποί της ΕΔΕΑΚ αναφέρονται στο καταστατικό που επισυνάπτεται μετά το τέλος του παρόντος σχεδίου Άρθρο 2.



Εκπαίδευση
Οι εθελοντές αξιολογούνται και εκπαιδεύονται από πιστοποιημένους φορείς (EFR Emergency First Response UK, Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία)  και από Υπηρεσίες που εδρεύουν στην Ελλάδα (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Υπηρεσία Υγείας, Λιμενικό Σώμα) στην Ευρώπη και Αμερική (Προνοσοκομειακή Φροντίδα PHTLS).
Επίσης έμφαση δίνεται στην διοργάνωση παρουσιάσεων και σεμιναρίων από επιστήμονες και ειδικούς σε θέματα που εντάσσονται στην Πολιτική Προστασία.


Συγκεκριμένα τα κύρια θέματα εκπαίδευσης και Πιστοποιήσεων των μελών της ΕΔΕΑΚ είναι:
- Διαχείριση κρίσεων
-Διαχείριση ομάδας
-Πυροπροστασία και κατάσβεση δασικών πυρκαγιών (πιστοποίηση πυροσβεστικής ακαδημίας )
-Διαχείριση μεγάλων συμβάντων συνέπεια φυσικών καταστροφών (σεισμός, πυρκαγιά, χιονοπτώσεις, πλημμύρες, καύσωνα, τσουνάμι)
-Παροχή πρώτων βοηθειών (φορείς πιστοποίησης είναι EFR TFR PHTLS και από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων - ορθοπεδικοί , χειρούργοι, ιατροί στα επείγοντα, νοσοκόμοι)
- Διαχείριση τροχαίων.
-Διαχείριση περιστατικών αγνοουμένων και παροχής βοηθείας θυμάτων σε δύσβατα σημεία (φαράγγια, σπήλαια, χαράδρες).  
-Ασκήσεις με τη συμμετοχή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας, ΕΚΑΒ, σε σενάρια που δεν διαφέρουν από πραγματικό γεγονός, που κύριο σκοπό έχουν τη συνεργασία και το συντονισμό κράτους εθελοντή.



Εξοπλισμός
Η ομάδα διαθέτει ιδιόκτητο διασωστικό όχημα 4Χ4 τελευταίας τεχνολογίας με κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, διασωστικό σκάφος, θερμική κάμερα και εξοπλισμό που απαιτείται κατά την εργασία της σε περιστατικά (φορεία, φαρμακεία, σχοινιά, μποντριέ, καταβατήρες, τροχαλίες, φακούς, GPS, κράνη, ασυρμάτους, αλυσοπρίονα, αντλία & δεξαμενή πυρόσβεσης, μάνικες κ.α  ). 




Στο σύνολό του, ο εξοπλισμός έχει αποκτηθεί από εισφορές των μελών, χορηγίες και την χρηματοδότηση των ομάδων πολιτικής προστασίας από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ενδεικτικά η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σητείας, όπου εδρεύει η ομάδα, είναι ξηροθερμική με δύσκολη μορφολογία και σειρά από ορεινούς όγκους και με ιδιαίτερα δύσκολο θαλάσσιο περιβάλλον, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν τις περισσότερες ημέρες του έτους.  






Δράση ΕΔΕΑΚ

Η ΕΔΕΑΚ δραστηριοποιείται και στους παρακάτω τομείς

-Υγειονομική  Κάλυψη πολιτιστικών εκδηλώσεων Δήμου Σητείας (Κορνάρεια, θεατρικές παραστάσεις) ,Πολιτιστικών Συλλόγων περιοχής Λασιθίου και εκδηλώσεων της Μητρόπολης Ιεραπύτνης .





-Υγειονομική κάλυψη αγώνων τοπικού και Πανελλήνιου επιπέδου (Γύρος των Πόλεων-Σητεία, Ποδηλατικές Διαδρομές-1ο και 2ο Φεστιβάλ Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, Διασυλλογικού αγώνες- Σητεία).
- Εκπαιδεύσεις- Παρουσιάσεις (Πρώτες Βοήθειες, οργάνωση ημερίδας με θέμα τροχαία ατυχήματα)
-Έρευνα & Διάσωση σε θάλασσα και βουνό σε συνεργασία με τις κρατικές αρχές.
- Οργάνωση διάσωσης θυμάτων από δύσβατα σημεία.
-Έρευνα αγνοουμένων
-Κατάσβεση πυρκαγιών
-Συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε τροχαία ατυχήματα
-Διαχείριση θυμάτων τροχαίου
-Διαχείριση και μεταφορά ασθενών .
-Ασκήσεις πραγματικού χρόνου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Λιμενικό Σώμα κ.α. 


Για τα παραπάνω υπάρχουν παραστατικά και αντίγραφα από βιβλία συμβάντων Υπηρεσιών καθώς και  δεδομένα  όπως έχουν καταγραφεί στο αρχείο της ομάδας.

                                                                                       

Post Top Ad

.............