Σας παρουσιάζουμε τα μεγαλύτερα χωριά της Κρήτης - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Σας παρουσιάζουμε τα μεγαλύτερα χωριά της Κρήτης



Στην Κρήτη υπάρχουν χωριά ενεργά, χωριά εγκαταλελημένα, μετόχια οικισμοί που εξακολουθούν να διατηρούν τις μυρωδιές του νησιού τα χρώματα άλλων εποχών και την φιλοξενία που μόνο οι κρητικοί ξέρουν να δίνουν με τον δικό τους τρόπο.
σας παρουσιάζουμε τα μεγαλύτερα χωριά σε πληθυσμό της Κρήτης που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις μεγάλες πόλεις του νησιού.


Οι Μοίρες είναι κωμόπολη στην επαρχία Καινούργιου του Νομού Ηρακλείου και έδρα του ομώνυμου Δήμου με 5.872 κατοίκους το 2001




Οι Επάνω Αρχάνες (και Απάνω Αρχάνες, συχνά αναφέρονται και απλά ως Αρχάνες) είναι κωμόπολη της επαρχίας Τεμένους με 5.409 κατοίκους




Τα Κουνουπιδιανά , είναι κωμόπολη (υψόμ. 120μ.), του νομού Χανίων. Δοιικητικά ανοίκει στον Δήμο Ακρωτηρίου και έχει 3757 κατοίκους. 






Το Αρκαλοχώρι είναι κωμόπολη και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του καλλικρατικού δήμου Μινώα Πεδιάδας, ο οποίος προκύπτει από τη συνένωση των δήμων ΘραψανούΚαστελλίου και Αρκαλοχωρίου, της επαρχίας Μονοφατσίου, στο νομό Ηρακλείου με 3.346 κατοίκους το 2001





Ο Κρουσώνας είναι κωμόπολη με 2.855 κατοίκους και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα της επαρχίας Μαλεβιζίου.




Η Νεάπολη είναι κωμόπολη στην περιφερική ενότητα (πρώην νομός) Λασιθίου, στην ανατολική Κρήτη, και είναι η ιστορική έδρα του δήμου Αγίου Νικολάου Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 2.683 κατοίκους.




Τα Ανώγεια Μυλοποτάμου είναι κωμόπολη του νομού Ρεθύμνου και πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου με 2.454 κατοίκους (2.507 




Ο Ζαρός είναι κωμόπολη, με 2.215 κατοίκους βάσει της απογραφής του 2001 .




Η Αγία Βαρβάρα είναι κωμόπολη και έδρα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας του νομού Ηρακλείου. Αποτελεί επίσης ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα και αριθμούσε 2.115 κατοίκους το 2001




Το Καστέλλι (και Καστέλι) είναι κωμόπολη της επαρχίας Πεδιάδας και έδρα ομώνυμου δήμου, στο Νομό Ηρακλείου. Έχει 1.692 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001




Το Πέραμα Ρεθύμνου είναι Χωριό και έδρα του Δήμου Μυλοποτάμου, νομού Ρεθύμνης. Βρίσκεται στο 24o χλμ. του παλαιού κεντρικού δρόμου Ρεθύμνου-Ηρακλείου, στην αριστερή όχθη του Μυλοποτάμου.
Έχει 1.554 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001




Η Γέργερη είναι μεγάλος οικισμός και έδρα του Δήμου Γότυναςτης επαρχίας Καινούργιου με 1.506 κατοίκους το 2001.




Οι Καλύβες είναι κωμόπολη της επαρχίας Αποκορώνου Χανίων, χτισμένη στην είσοδο του κόλπου της ΣούδαςΣήμερα έχει 1400 κάτοικους.




Σήμερα ο Προφήτης Ηλίας είναι ένα μεγάλο και σύγχρονο χωριό με 1400 περίπου κατοίκους




Είναι από τα κεφαλοχώρια του Ν. Ηρακλείου με πληθυσμό 1.400 κατοίκους περίπου. 




Στο χωριό κατοικούν περίπου 1.300 απογεγραμμένοι κάτοικοι. Είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης και διατηρεί σε σημαντικό βαθμό ακόμη αναλλοίωτη την παλιά αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της.




Η Αγία Γαλήνη βρίσκεται 61χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και 68χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, βρίσκεται δηλαδή στη νότια Κρήτη περίπου στο μέσο του νησιού. Στο χωριό κατοικούν περίπου 1.273 κάτοικοι. 






ΜΟΧΟΣ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Στο χωριό κατοικούν περίπου 1.155 απογεγραμμένοι κάτοικοι. 




Ο Πύργος είναι μεγάλος οικισμός του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, του οποίου είναι ιστορική εδρα, και πρώην κοινότητα της επαρχίας Μονοφατσίου, της οποίας ήταν έδρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 1098 κατοίκους





Κατά την απογραφή του 2001 βρέθηκε να έχει 1.085 κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια και την αμπελοκαλλιέργεια. 




Βρίσκεται σε απόσταση 42 χλμ. από το Ρέθυμνο στο δρόμο προς Αγία Γαλήνη και 10 χλμ. πριν την τελευταία, στις νότιες πλαγιές του όρους Κέδρος και στην τελευταία απογραφή  είχε 1010 κα­τοίκους .




Το Σκαλάνι είναι χωριό και πρώην κοινότητα της επαρχίας Πεδιάδος με 1000 κατοίκους (το 2001) και αποτελεί Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο του νομού Ηρακλείου. 




Το Παλαίκαστρο βρίσκεται 18 χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 1000 κατοίκους

Post Top Ad

.............