Πως απέκτησαν οι Τυλισανοί το παρατσούκλι “μπακαλιάροι” - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Πως απέκτησαν οι Τυλισανοί το παρατσούκλι “μπακαλιάροι”

Οι Τυλισανοί απέκτησαν  το παρατσούκλι “μπακαλιάροι” διότι  τα παλιά χρόνια ο Τυλισανός αγωγιάτης αφού πουλούσε το εμπόρευμα του κατά κύριο λόγο ξυλεία στην Χώρα, στην επιστροφή του στο χωριό αγόραζε μπακαλιάρο επειδή τότε ήταν πολύ οικονομικός.  Στην επιστροφή κρεμούσαν το μπακαλιάρο στους γαϊδάρους  και  οι κάτοικοι των γύρων χωριών τους ονόμασαν μπακαλιάρους επειδή συχνά αγόραζαν το συγκεκριμένο προϊόν. 

Η ΤΥΛΙΣΣΟΣ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥΣ ΣΤΙΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Η Τύλισος στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζει τον προστάτη του Άγιο Νικόλαο κκαι όπως κάθε χρόνο εδώ και 10 χρόνια η γιορτή του πολιούχου έχει γίνει διπλή γιορτή για το χωριό διότι την παραμονή του Αγίου ο Πόλιτιστικός Σύλλογος έχει δώσει έμφαση στο παρονήμιο «μπακαλιάροι» που το έχουν αποδώσει τα γειτονικά χωριά


Για την ιστορία μία από τις "ευρεσιτεχνίες" της εποχής ήταν να μαζεύουν αχινοπόδια και να κατεβαίνουν με τα μουλάρια στη χώρα για να τα πουλήσουν. Με τα όσα χρήματα κέρδιζαν προμηθεύονταν μπακαλιάρο, το "φτυάρι" της εποχής, όπως έλεγαν το κομμάτι που αγόραζαν προκειμένου να προσφέρουν στις οικογένειες τους μία θρεπτική τροφή. Επειδή η  διαδικασία γινόταν συστηματικά από τους Τυλισανους τα γειτονικά χωριά τους έδωσαν το παρατσούκλι «μπακαλιάροι».
 Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου με τη συμπαράσταση πάντα του παπά-Γιώργη Μαλιωτάκη αναβιώνει το έθιμο και κερναέι τους χωριανούς και τους επισκέπτες "τηγανιτό μπακαλιάρο με σκορδαλιά" πλούσια εδέσματα, εκλεκτό κρασί και καλή Κρητική Μουσική. 
Μετά τον εσπερινό (6:30μμ) θα ακολουθήση η εκδήλωση στο προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου.
 

Post Top Ad

.............